Sorular kolaydı ama uzun paragraflar zorladı

Güncelleme Tarihi:

Sorular kolaydı ama uzun paragraflar zorladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2023 15:08

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün Türkiye genelinde ve Lefkoşa’da toplam 288 sınav merkezinde düzenlendi. 3 milyon 527 bin 466 adayın başvurduğu sınav 165 dakika sürdü. Üniversite hayaliyle ter döken adaylar için ilk maraton 13.00’de sona erdi. Şimdi sırada yarın uygulanacak Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabacı Dil Testi (YDT) var. Hürriyet Gazetesi muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap, TYT’yi İstanbul Üniversitesi ve Bahçelievler Anadolu Lisesi’nde takip etti.

Haberin Devamı

YKS’nin ilk oturumu TYT, saat 10.15 itibarıyla Türkiye genelinde ve Lefkoşa sınav merkezlerinde başladı. Sınav, 11 bin 477 binada, 202 bin 356 salonda uygulandı. TYT oturumunda 465 bin 18 kişi görev aldı. Sınav binalarına saat 10.00’dan sonra kimse alınmadı. Bazı adaylar sınava son anda yetişirken bazıları dakika farkıyla hayalinden vazgeçmek zorunda kaldı.

Sorular kolaydı ama uzun paragraflar zorladı
Fotoğraf: Emre Yunusoğlu

PARAGRAF SORULARI UZUNDU
TYT’de Türkçe’de 40, sosyal bilimlerden 20, temel matematikte 40 ve fen bilimlerinde 20 soru soruldu. Adaylar zorlu sınavda 2 saat 45 dakika ter döktü.

Yalnızca 12’nci sınıfın ilk dönem konularından sorumlu olaran adayların bazıları soruları kolay buldu, bazıları da zorlayıcı. Özellikle Türkçe’de paragraf sorularının uzun olduğu belirtildi. Paris’teki Eyfel Kulesi’yle ilgili soru ise adaylar tarafından zor ve kafa karıştırıcı olarak yorumlandı. Fen ezbere, sosyal mantığa ve matematik işleme dayalı olarak değerlendirildi. İşte öğrencilerin TYT hakkındaki görüşleri:

Sorular kolaydı ama uzun paragraflar zorladı
Serhat Demir: Sınav orta zorluktaydı. Bu yıl liseden mezun oldum ve sınava ilk kez girdim. Türkçe ve matematik bence kolaydı. Ancak Türkçe’de uzun paragraf soruları vardı. Matematikte de 6-7 tane uzun, paragraf gibi sorulara rastladım. Umarım güzel bir sonuç alabilirim.
Sorular kolaydı ama uzun paragraflar zorladı

Bedia Özer: Matematik ve fen bilimleri zordu ama onun dışında bence sınav güzeldi. Tıbbi sekreterlik okumak istiyorum. Türkçede uzun paragraf soruları vardı. Genel olarak orta derecede zor bir sınavdı diyebilirim.
Sorular kolaydı ama uzun paragraflar zorladı

Muhammed Fatih Çağlayan: Sınava ilk kez girdim, açık lisede son sınıf öğrencisiyim ve 19 yaşındayım. Sorular beklediğimden kolaydı. Özellikle matematik gerçekten kolaydı. Fen bilimleri ezbere dayalıydı. Türkçe’de uzun paragraflar vardı, okurken dikkatim dağıldı. Matematik tamamen işleme dayalıydı. Sosyal ise mantık gerektirdi. Ben çok zor bekliyordum ama oldukça kolay geldi.

Haberin Devamı

TÜRKÇE KAFA KARIŞTIRCIYDI
Enis Kumcuoğlu: Sınava 5’inci girişim ve çok zordu. Sadece birinci dönem konularından gelmesi çok yeterli olmadı. Sanırım bu kez de olamayacak.

Sorular kolaydı ama uzun paragraflar zorladı
Arda Sağlam: Sınavım çok ama çok iyiydi. Sadece ilk dönem konularının olması özellikle matematikte benim işimi çok rahatlattı. Türkçe zorlayıcıydı paragraflar çok uzundu. Yarın AYT’de etkilenmemek için sorulara bakmayacağım.

Haberin Devamı

Sude Naz Bulut: Sınavım çok iyi geçti. Türkçe’de 40’ta 40 işaretledim ama sorular uzundu bu nedenle matematikte zamanım pek yetmedi. Sosyal ve fen de iyi geçti. Bu soru da sorulur mu dediğim bir soru olmadı. Türkçe sorularının kafa karıştırıcı olduğunu söyleyebilirim ama iki veya daha fazla okuduğunuzda sorular anlaşılırdı.

EYFEL KULESİ SORUSU OLMASA DA OLURDU

Sorular kolaydı ama uzun paragraflar zorladı

Deniz Hacısalihoğlu: Sorular hep iki şık arasında bırakacak şekildeydi. Din Kültürü testinin kolay olmasını bekliyordum ama orada da seçenekler çok kafa karıştırıcıydı. Ayşe Naz Sarıoğlu: Fen çok kolaydı bence ama sosyal zordu. Matematiğe zamanım çok kalmadı. Bence her soru gayet güzeldi. Eyfel Kulesi ile ilgili soru kafamı karıştırdı. OImasa da olurdu çok yorum sorusuydu. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği okumak istiyorum, umarım sınava girdiğim üniversitenin öğrencisi olurum.
Sorular kolaydı ama uzun paragraflar zorladı
Doğukan Özsoy: Sınav beklediğimden iyi geçti Türkçe zor ve uzundu. Matematik kolaydı. Türkçe testinde 20 ve 30 arası inanılmaz zordu. Eyfel Kulesi ile ilgili soruyu sormasalar çok mutlu olurdum. Fen’de epey boş bıraktım zamanım yetmedi onun dışında güzel geçti.

Haberin Devamı

OĞLU İLE BİRLİKTE SINAVA GİRDİ

Sorular kolaydı ama uzun paragraflar zorladı

Mustafa Özaydın: 50 yaşındayım bu yıl sınava oğlumla birlikte giriyorum. Okulum başka bir okulda ama yine de aynı anda sınavda olmak ona da iyi gelecek. Oğlum tıp fakültesini kazanmak istiyor, çok çalıştı. Ben de onunla birlikte sınava hazırlandım. Eğer iyi bir puan alırsam 30 yıl önce ailevi sebeplerden dolayı devam edemediğim üniversitemi yeniden tercih edeceğim. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü kazanmak istiyorum.

‘ANNE BENDEN YÜKSEK PUAN ALMA’

Sorular kolaydı ama uzun paragraflar zorladı

Rukiye Soylu: Benim kızım var o da başka bir okulda sınava girecek. 41 yaşındayım. Ben geçmişte okuyamadım ve yıllardır bir okuma hevesim vardı. O sebeple bugün hem kızım hem kendim için oldukça heyecanlıyım. Çocukların okuma ve ders çalışmalarını gördükçe motive oldum. Geçmişte öğretmen olmak istiyordum yine öğretmenliği düşünüyorum. Ancak kızım bu sınavda ‘Anne benden yüksek puan alma yoksa benimle dalga geçerler’ dedi.

Haberin Devamı

ADAYLARIN GÜVENCESİYİZ
Tek başına gelen adaylar yanlarında getirdikleri eşyaları çevredeki emanetçilere bırakıyor. Özellikle cep telefonu, anahtar, çanta, takı gibi özel eşyalar 10 TL karşılığında teslim ediliyor. Emanet bırakan adaylara üzerinde numara yazan bir kart veriliyor ve sınav sonrası o kartla geri alabiliyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi önünde bekleyen emanetçi Cihan Öksüz “biz sınava giren adayların güvencesiyiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!