Şişirilmiş not

Güncelleme Tarihi:

Şişirilmiş not
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2017 09:11

Meslek hayatım boyunca Milli Eğitim Bakanlığı notları şişiren okul ve öğretmenlere bazı yaptırım uygulayacağını açıklar, ama bir türlü bunu uygulayamaz. TEOG’da özellikle okul puanlarının etkili olması kuşkusuz ciddi haksızlıklara neden oluyor. Bu yıl da yetkililer, bu konuda sert açıklamalar yaptılar. Hatta son olarak da 213 temel liseyi mercek altına aldıklarını açıkladılar. Kusuru olanlara önce para, tekrarlandığı takdirde ceza verileceğinin altını çizdiler.

Haberin Devamı

Bu arada TEOG’da 8’inci sınıf öğrencilerine de kıyak geçenleri mercek altına aldıklarını vurguladılar. Bakalım bu kez Bakanlık sözünün arkasında durup bu konudaki ayrımcılığı ortadan kaldırabilecek mi?

***

Sınavlar 10.15’e alınır mı?

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, geçtiğimiz hafta eğitim editörleriyle yaptığı toplantıda birçok öğrencinin bir yılına mal olan ‘09.45 kuralı’yla ilgili yeni bir şeye dikkat çekti. Bakan Yılmaz, “10.00’da başlayacak sınav için 09.45 kuralı bilinmesine rağmen bedenin kendi dışında bir kodlaması var. O kodlamaya uyuyor gibi. Dolayısıyla geç kalması toplum vicdanını yaraladığı konusunda herkes mutabakatta. Sınav başladıktan sonra, öğrencilerin dikkatinin dağılmaması için sınava girilmesi istenmiyor. Ne olacak? Sınavı 10.00’da söylediyseniz, 10.15’te başlatın, yine aynı şey olur. 10.00’da herkes gelmiş olur, 10.15’te de sınavı başlatırsanız, sınavın arasında hiç kimse gelmemiş olur. ‘Bunu dikkate alacağız’ dedi. Uygulamasını biz de takip edeceğiz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Bakanlık, her ne kadar bu yıl 1 dakikayla da olsa sınava alınmayan öğrencilerin haklarını koruyamadıysa, bundan sonra oluşabilecek mağduriyetleri önlemek için ÖSYM’ye yeni bir yöntem teklif ediyor. Bu teklif onaylanırsa önümüzdeki yıl sınava girecekler rahat nefes alacak. Sınav stresinin üstüne bir de 15 dakika kuralıyla uğraşmak zorunda kalmayacaklar.

***

Yabancı dil hazırlık eğitimi pilot uygulaması başlıyor    

5’inci sınıflara yabancı dil ağırlıklı eğitim verilmesine ilişkin uygulama yeni eğitim-öğretim döneminde 621 okulda 110 bin öğrenciyle başlıyor. İngilizce öğretmen açığı bulunduğu için henüz tüm ülkede uygulanmıyor. Ancak başarılı olursa bir yıl sonra bu uygulama yaygınlaştırılacak. Yeni müfredatta gramere değil, konuşmaya ağırlık verilecek. Böylece yıllardır konuşulan ve bir türlü çözülemeyen bu sorun belki artık tozlu raflara kalkacak.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!