Sağlık projesi yapan liselilere ‘Fikrine Sağlık’ ödülü

Güncelleme Tarihi:

Sağlık projesi yapan liselilere ‘Fikrine Sağlık’ ödülü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2014 12:30

Bu yıl 5’incisi düzenlenen ‘Fikrine Sağlık’ yarışmasının birincisi Antalya’dan Ali Fatih Demir adlı liselinin geliştirdiği ve doğal yollardan mikropların öldürülmesini, doğayı kirletmeden ucuz maliyetle dezenfeksiyon sağlayan projesi oldu.

Haberin Devamı

Sağlık bilimleri alanındaki gelişmelere katkıda bulunabilecek genç araştırmacıları desteklemek amacıyla Acıbadem Üniversitesi tarafından düzenlenen liselerarası ‘Fikrine Sağlık’ proje yarışmasının sonuçları açıklandı. Antalya Serik Anadolu Lisesi’nden Ali Fatih Demir’in ‘Ozon Gazı Kullanarak Otomatik, Hareket Duyarlı El Dezanfeksiyon Cihazı Üretilmesi’ adlı projesi birinci oldu.
Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nden Yusuf Efe ve Arda Aydın ‘Göz Kapaklarıyla İletişim’ çalışmasıyla ikinci olurken, Özel MEF Lisesi’nden Kadir Can Uslu ve Doruk Somuncu’nun ‘Mutant DEC2 Biyolojik Saat Geninin NEURO2A Sinir Hücre Hattındaki İşlevinin Biyolüminesans Metodu ve Belirlenmesi’ adlı projesi üçüncü seçildi.
Acıbadem Üniversitesi Kerem Aydınlar Kampüsü’ndeki törende ilk 3’e giren projelere ödülleri verildi. 81 liseden 143 projenin değerlendirildiği yarışmada birinci yüzde 50 burs hakkının yanında 5 bin TL kazandı. İkinci 3 bin 500 ve üçüncü de 1.500 TL ile ödüllendirildi. Jüri üyeleri projeleri; özgünlük, uygulanabilirlik, yararlılık, yöntem, tutarlılık, kaynak taraması, ve sunum kriterleri doğrultusunda değerlendirdi.
“Projeleri gelecekte de takip etmeliyiz”
Bu yıl 5’incisi düzenlenen yarışmanın ödül töreninde konuşan Acıbadem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Şahin üniversitelerinin güçlü akademik yapısıyla sağlığın her alanında bilgili, araştırmacı profesyonelleri yetiştirmeyi hedeflediklerini anlatarak şöyle dedi:
“Her yıl düzenlediğimiz yarışmanın sonucunda dereceye girenleri gelecekte de takip etmeliyiz. Neler yaptıklarını izlemeli ve desteklemeliyiz. Öğrencilerimiz de bu konuda bizlere bilgi versinler istiyoruz. Gençler çok umut veriyor. Umutsuz olduğumuz günlerde geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Sorgulayan, soruşturan gençlerin çaba göstermesi çok önemli. Bunları görmek bizlere mutluluk veriyor. Geleceğin bilim insanlarına her anlamda destek verilmeli, katkı sağlamalıyız. Dışarıdan bu tür konularda, sağlıkla ilgili alanda isteklere de her zaman destek vermeye hazırız.”

Haberin Devamı

Birincinin hedefi ODTÜ

Haberin Devamı

Birinci olan Ali Fatih Demir, Antalya Serik Anadolu Lisesi’nde 11’inci sınıf öğrencisi. Annesi ev hanımı babası imam olan Demir’in bir ablası var. Demir hedefinin ODTÜ’de elektrik elektronik mühendisliği olduğunu belirtti. ‘Ozon Gazı Kullanarak Otomatik, Hareket Duyarlı El Dezanfeksiyon Cihazı Üretilmesi’ çalışması ile ilgili şunları söyledi:
“Projemiz hayalimizdi. Hastanelerde kullanılan malzemeler üzerinden ozon üreten el dezenfeksiyon cihazı tasarladım. Öğretmenlerim ile geliştirdik. Deneyler yaptık. 5 ay boyunca çalıştık. Projenin özelliği doğal yollardan mikropların öldürülmesi, doğayı kirletmeden, ucuz maliyetle dezenfeksiyon sağlamak. Aldığım ödülü eğitimim için değerlendireceğim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!