Öğrenci ve ailelere TEOG tavsiyeleri

Güncelleme Tarihi:

Öğrenci ve ailelere TEOG tavsiyeleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2017 20:34

Binlerce ortaokul 8’inci sınıf öğrencisi, iyi bir liseye girmek için TEOG ortak sınavlarında yarın ve perşembe günü ter dökecek. Sınav öncesi MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, öğrencilere “TEOG’u stres kaynağı haline getirmeyin, kendinize güvenin” derken aileleri de kaygı yaratarak sınavı çocuklar için büyük bir sorumluluk ve yüke dönüştürmemeleri için uyarıyor.

Haberin Devamı

ORTAOKUL 8’inci sınıf öğrencilerinin iyi bir liseye girmek için katıldığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarının ikincisi yarın ve perşembe günü yapılacak. Öğrenciler ilk gün Türkçe, matematik ile din kültürü ve ahlak bilgisi; ikinci gün ise fen bilimleri, yabancı dil ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere altı dersten sınava girecek. Her testten 20’şer soru için 40’ar dakika verilecek. TEOG için heyecanlanan öğrenci ve kaygılanan velilere Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu şu önerilerde bulundu:

“TEOG, rutin sınavlardan biri. Sınavı stres kaynağı haline getirmeyin. Çoğu zaman aileler sınava girecek çocuklarından daha kaygılı. Bu da çocuklar için girilecek sınavdan daha büyük bir sorumluluk ve yük yaratıyor.

Haberin Devamı

KENDİNİZE GÜVENİN

TEOG’un amacı başarınızı anlık bir performansa dayalı olarak değil geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemek. Öğrencilerimizin ‘Hayatta başarılı ve mutlu olmak için sınavı kazanmaktan başka yol yok. Kazanamazsam kimsenin yüzüne bakamam’ gibi düşüncelerle strese kapılmaması gerekir. Unutmayın ki TEOG, okullarda rutin olarak yapılan yazılı sınavlardan birisinin her dönemde merkezi olarak düzenlenmesinden ibaret. Bir stres kaynağı değil. Sınavlara akademik olarak hazır olmanız kadar psikolojik açıdan da öyle hissetmeniz, başarıyı yakalayabilmeniz için önemli bir koşul. Arkadaşlarınızla bolca vakit geçirip sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katılın, bol miktarda kitap okuyun. Hayatta zorluklarla başa çıkabilmenin yolu kendine güvenmekten geçiyor. İyi niyetle çıktığımız bu yolda yaşadığımız kaygılar, onların üzerinde baskıya neden oluyor ve çocukluğunu, gençliğini yaşamadan yetişen bireyler oluşturuyor. Aileyi hayal kırıklığına uğratma, onların gözünde değersizleşme korkusu, tüm sınavların oluşturduğu kaygıdan daha büyük bir endişeye yol açıyor.

SINAVDAN DAHA DEĞERLİLER

Sınavı çok büyütmek ya da önemsizmiş gibi davranmak ona zarar veriyor. Kazanmak kadar kaybetmek de hayatın bir parçası ve hiçbir sınav hayatın sonu değil. Çocuklarınızın sizler için her sınavdan, başarıdan, kazançtan çok daha önemli olduğunu unutmayın.”

Haberin Devamı

11 BİN 776 ÖĞRENCİ SINIFTA TEK BAŞINA

TEOG sınavları yurtiçinde 970, yurtdışında ise 15 merkezde yapılacak. 1 milyon 185 bin 328 öğrencinin katılımı öngörülen sınavlar, yurtiçinde 16 bin 257 okulda ve 94 bin 225 salonda, yurtdışında ise 22 okulda gerçekleştirilecek. Özel gereksinimlerini belgelendiren 7 öğrenci hastanede, 205 öğrenci evde, 11 bin 776 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınarak, 15 dakika ek süre verilecek. İngilizce testini 1 milyon 166 bin 750, Fransızca testini 391, Almanca testini 378, İtalyanca testini de 23 öğrenci yanıtlayacak. Din kültürü ve ahlak bilgisi Musevilik dersine 33, Ermenilik dersine ise 226 öğrenci girecek. 

SONUÇLAR HAZİRANDA

Haberin Devamı

TEOG ikinci dönem oturumlarına giremeyen öğrenciler, 20-21 Mayıs’taki mazeret sınavlarına katılabilecek. E-Okul Sistemi’nde ortak sınav sonuç hanesinde ‘G’ olarak gösterilecek ve ortalamaya dahil edilecek. Sınava katılamama nedeni sınavın tamamlandığı tarihten itibaren en geç beş iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak bildirecek. Sınav sonuçları ise haziran ayında açıklanacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!