MEB Müsteşarı: LGS hep aynı şekilde olacak

Güncelleme Tarihi:

MEB Müsteşarı: LGS hep aynı şekilde olacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2018 14:30

Liselere Geçiş Sınavı’ndaki (LGS) soruların zorluğunun ardından tartışmalar devam edip, bazı veliler bu konuda dava açmaya hazırlanırken, dün Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, Eğitim ve Bilişim Ağı (EBA) üzerinden sınavla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Gelecek yıllarda da soruların aynı şekilde olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Tekin, binlerce veliyi ilgilendiren sınavla ilgili şöyle konuştu:
“TEOG sürecini başlattığımızdan beri analitik düşünen, ezbercilikten uzak, problem çözebilen bir sistem öngördüğümüzü, bunun da kademeli olarak kendisini hissettireceğini söyledik. Bir sonraki PISA ve TIMSS’te göreceksiniz. Bu süreç sonuç verecek, öğrencilerimiz çok farklı sonuçlar elde edecek. Çocuklarımızın bilgiye erişmedeki kolaylıklarını düşünerek müfredatımızı hafiflettik. Sorularımızda da bu tür değişikliklerin olması doğal. Bu devam edecek. LGS’de soruların zor olduğunu söylüyorlar. Neye göre zordu dediğimde, TEOG’a göre diyorlar. Bunun kapsadığı alan, öğrencilerimizden beklenen beceriler çok farklı. Bu başka bir sınav. Bu sınavda soruları zor-kolay soralım diye bir düşüncemiz olmadı. Bilimsel usullere göre hem seçmeyi, hem elemeyi, hem sıralamayı sağlayacak şekilde sorular hazırlandı. Bu kendi içinde zor değildi. Öğrenciler, TEOG’a göre düşündükleri için zor gelmiş olabilir. Eğitimi iyi bilenler bu konuda eleştiri yapmıyor. Nihayet MEB sorularını ona göre kurgulamış, eleştirilerini aldık. Bu şekilde devam edecek bu sınavlar.”

Haberin Devamı

Öğretmenlere zorunlu hizmet affının olmayacağını açıklayan Müsteşar Tekin, performans sisteminin de yanlış anlaşıldığını söyleyerek, şöyle devam etti:

ZORUNLU HİZMET AFFI YOK
“Zorunlu hizmet affı yok. Zorunlu hizmet bölgelerinde doluluk oranını yüzde 90’a çıkartıyoruz. Bir yılda yüzde 60-70’e düşüyor. Öğretmenler, o bölgede birinci sınıfı tamamlayıp ayrılıyor. Öğrenciler birinci sınıfa başladığı öğretmenle, sonraki eğitim yılında devam edemiyor. Biz o bölgelerdeki öğretmenlerimizin zorunlu hizmet sürelerini arttırmak istiyoruz. Arkadaşlarımızdan rica ediyoruz, bu çocuklar da bizim çocuklarımız.

ARAZİ VARSA EN İYİ OKULU YAPIYORUZ
2019-2020 eğitim yılında tekli eğitime geçmek için çok büyük seferberlik başlattık. Yoğun derslik yapım süreci devam ediyor. Bazı illerde arazi bulmakta zorlanıyoruz. Küçük alanlara okul inşa ettiğimizde spor salonlarından vazgeçebiliyoruz. Ancak yeterli arazi varsa en iyi okulu yapıyoruz.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ, ÖĞRETMENE NOT VERMEYECEK
Kendimizi ifade etmekte zorlandığımız konulardan biri de Öğretmen Performans Sistemi ile ilgili süreç. Öğrencilerimizde, öğretmenleri notlandırıyoruz şeklinde bir algı oluşuyor. Bu yalan. Biz öğrencimizin asla öğretmenimizi notlandırmasını istemiyoruz. Bu, akademik olarak da doğru değil. Öğretmenlerin, öğrenci ve veli karşısında ezilmemesini sağlayacak şekilde soracağız. Öğrenciye soru sorarken öğretmenin akademik yetkinliğini sormuyoruz, öğrenciye sorduğumuz soru çok objektif. Hiçbir öğretmenimizi cezalandırmayacağız. Öğretmenlerimize bir anlamda rehberlik yapmaya çalışıyoruz. Şu an bazı sendikalardan, üniversitelerden görüşler geldi. Bunları metin haline dönüştürdükten sonra, öğretmen arkadaşlarla toplantı yapıp, onları rahatsız edecek bir şey varsa onu çıkaracağız.”

BAKMADAN GEÇME!