Krallar, işadamları, sanatçılar bu okullarda yetişiyor

Güncelleme Tarihi:

Krallar, işadamları, sanatçılar bu okullarda yetişiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 09:47

Dünyanın önde gelen liderleri, işadamları, politikacıları, sanatçıları, kraliyet ailelerinin çocukları İsviçre yatılı okullarında eğitim alıyor. Öğrenci kabul şartları arasında akademik başarı dışında disiplin, hoşgörü, yabancı dil, sosyal nitelikler aranıyor.

Haberin Devamı

Mustafa Koç’tan, Ferdinand Porsche’a, Dodi El Fayed’den Lüksemburg Kralı Gaillaume’ya kadar saygın isimler bu kurumlarda yetişti. Mezunlar ise Harvard’dan Princeton’a, The London School of Economics’den Oxford’a kadar birçok üniversiteye yerleşebiliyor. Dünyanın dört bir yanından gelenlerle hayat boyu devam edecek ilişkiler kuruyorlar. Eğitim ücretleri ise yıllık 70 bin ila 110 bin İsviçre Frangı arasında.
Farklı kültürleri biraraya getiren, saygı, sevgi, hoşgörü anlayışıyla öğrenci yetiştirmeyi hedefleyen Institut Le Rosey’den Institute Auf Dem Rosenberg’e, Lyceum Alpinum’dan Brillnatmont İnternational School’a kadar köklü kurumların yetkilileri Türkiye’ye geldi. 5 Nisan’da Kemer Golf & Country’de Clarte Eğitim Danışmanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen ‘İsviçre Yatılı Okulları’ tanıtımında okul yöneticileri ile konuştuk. Buna göre bu kurumların en önemli özelliği sağladıkları iletişim ağı. Değişik coğrafyalarda arkadaş edinen öğrenciler, bunları iş yaşamından sosyal hayata kadar birçok alanda kullanıyor. Başarının temeli ise disipline dayanıyor.

Haberin Devamı

Amaç erdemli bireyler yetiştirmek

Clarte Consulting UK’den Gülcan Jan Caller organizasyonun amacını şöyle özetliyor: “Hedefimiz mükemmelliği prensip edinen okulları ailelerle biraraya getirmek. Bizler eğitim mimar ve mühendisleri olarak mükemmeliyeti ruhumuza yansımış bir alışkanlık, hayatımız boyunca devam eden bir eylem olarak tanımlıyoruz. Kurumların en önemli özelliği farklı dil ve kültürleri birleştirmek. Öğrenciler en az 2 yabancı dille, entelektüel zekası yüksek ahlaki ve sosyal değerlere sahip bir dünya vatandaşı olarak mezun oluyor. İsviçre’de eğitim almanın ayrıcalığını hayatları boyunca yaşıyorlar. Bizler bunu ömür için yapılmış en uzun soluklu sosyal, kültürel, ruhsal ve akademik yatırım olarak nitelendiriyoruz. Amacımız dimdik ayakta durabilecek, disiplini gelişmiş erdemli bireyler yetiştirmek. Öğrencilerin doğal dokuların zarar vermeden prensiplerimize sahip yaşam sanatını iyi icra eden insanlar yetiştirmek.”

Eğitimde başarının sırrı güvende saklı

Haberin Devamı

125 yıllık tarihi olan Institute Auf Dem Rosenberg’e 40 farklı ülkeden 560 öğrenci kabul ediliyor. Hedef ise yaratıcı, girişimci sağlam karakterli bireyler yetişmek. Adaylarda da bu özellikler aranıyor. Okulun sahibi Bernhard Gademann öğrencilerinin yüzde 95’inin ailelerinin iş hayatında yer aldığını anlattı. Gademann’ın verdiği bilgilere göre problem çözümü, zorlukların üstesinden gelmek, insanlara ilham vermek eğitimin bir parçası. Mezunlar topluma rol model oluyor. Gelecekte ayrıcalıklı bir ağın parçası olmaları sağlanıyor ve bunu kullanmaları isteniyor. Gademann’a göre seyahat ederken bile okulda edinilen ilişkilerden yararlanılıyor. İş yaşamında da bu bağlantılar geçerli. Örneğin, Brezilya’da bir avukata ihtiyaç duyulduğunda sadece bu okuldan bir arkadaşa ulaşmak gerekiyor. Okul her yıl 3 kişiye burs verirken, karaktere bakıyor. Gademan girişimciler için başarının sırrını, “Eğitim güven işi. Aile tarafından yapılan geri dönüşümlerden beslenilmeli” sözleriyle açıklıyor. Okulun yıllık ücreti ise 100 Bin İsviçre Frangı.

Haberin Devamı

Uyum sorunu yaşayan okuldan uzaklaştırılıyor

Institut Le Rosey’in Direktörü Christopher Bouladon verdiği bilgiye göre bu kurumda 8-18 yaş arasında 65 ülkeden 400 öğrenci eğitim alıyor. Burada çocuklarını okutmak için insanlar sıraya giriyor. Kabul şartları arasında akademik başarı dışında adayların sanat, müzik ve diğer sosyal aktivitelerine de bakılıyor. Aile tarafından iyi yetiştirilen, saygı, hoşgörü gibi niteliklere sahip çocuklar kabul ediliyor. 1880 yılında kurulan, daha çok kral ve kraliçelerin okulu olarak bilinen eğitim kurumuna her 3 başvurudan biri alınıyor. Yıllık eğitim ücreti ise 110 bin İsviçre Frangı. Her ülkenin yüzde 10 kontenjanı var. Uyum sorunu yaşayan, şiddete karışan, madde veya alkol bağımlılığı olanların eğitimine son veriliyor. Le Rosey’e dahi zekasına sahip 5 öğrenciye burs sağlanıyor. Mezunları arasında Kemal Derviş, Dodi El Fayed, Lüksemburg Kralı Gaillaume, John Lenon’un oğlu Ona da var.

Haberin Devamı

Her coğrafyada eşit sayıda arkadaş

1882 yılında kurulan, 36 milletten 150 öğrencinin eğitim aldığı Brillnatmont International School ise adaylarda akademik başarıdan önce iyi bir karakter arıyor. Okulun Direktörü Walter Loser her öğrenciye adıyla hitap edildiğini ve her ülkeye eşit sayıda kontenjan verdiğini anlattı. Loser’in aktardığına göre Rusya’nın kotası dolduğu için 2 yıl daha beklemesi gerekiyor. Okulun amacı ise her mezunun her coğrafyada aynı sayıda arkadaşı olması. Burs olanağı bulunmayan eğitim kurumunda her öğrencinin istediği üniversiteyi kazanmasına yardımcı olunuyor. Okulun bir yıllık eğitim ücreti ise 70 bin İsviçre Frangı.

Bağlantılar iş hayatında kullanılıyor

Haberin Devamı

Direktör Dr. Iris Guery ise Lyceum Alpinum Zuoz’un 1904 yılında kurulduğunu söyledi. Zuoz’un verdiği bilgiye göre adaylarda istek, açık fikirli, sorumluluk sahibi olması gibi kriterlere bakılıyor. 40 ulustan başvuru alınırken, uyum problemi yaşayanların eğitimine son veriliyor. Guery’e göre bu okulda kurulan ilişkiler yaşam boyu devam ediyor. Pop starlarından daha çok akademiye önem veren aileler burayı tercih ediyor. Mezunlar ise “gösteriş” kavramlarından uzak özel hayatta, sosyal yaşamda buna dikkat ediyor. Okul Alman disiplinine önem verirken, sportif aktiviteler ilk sıralarda geliyor. Burs olanağı ise sadece dahi çocuklar için. Mezunları arasında Mustafa Koç, Ferdinand Porsche, Axel Springer, Dr. Ulrich Körner de var. Eğitim maliyeti yıllık 80 bin İsviçre Frangı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!