Hormonlu okullar ve Bakanlık

Güncelleme Tarihi:

Hormonlu okullar ve Bakanlık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2013 14:27

Geçmiş yıllarda çok dile getirdim, defalarca yazdım, hatta bazı okullarla deyim yerindeyse papaz oldum.

Haberin Devamı

Notları şişiren okulları ve Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) başarısı düşmesin diye anaokulundan itibaren okuttukları öğrencilere kapıyı gösterenleri, kısacası haksızlığa uğrayan öğrencileri mağduriyetleri yazmakla kalmadım, gelen her Milli Eğitim Bakanı’na bu konuda önlem alması gerektiğini bizzat ilettim. Hepsi “Olmaz böyle bir şey, derhal önlem alırız. Şikayet etsinler gereği yapılır” dedi. Çeyrek asırlık meslek yaşamım boyunca bu iki konuda bir adım atılmadı, önemsenmedi.
Veliler notu yükselten okullara rağbet etti, adil not verenleri küçümsedi. Başarısı düşürülecek diye öğrencisini kapı önüne koyan okullar için de veliler çok fazla bir şey yapmadı, yapmak istemedi, yapanlar da hakkını arayamadı.
Son olarak geçtiğimiz hafta Hürriyet’in Ekonomi Müdürü Sefer Levent yazdı. Birçok tepki geldi. Sektör içinden ve dışından herkes ayağa kalktı. En çok da Bakanlığa şaşırdım. Bakanlık, “Yine şikayet gelsin, gereğini yaparız. Okul bile kapatırız!” diyor. O zaman bugüne kadar yapılan başvurular, şikayetlere neden cevap verilmedi? Bırakın okul kapatmayı, bu konuda bir tane bile ceza alan okul oldu mu?
Her eğitim öğretim yılı başlamadan önce Milli Eğitim Bakanlığı’na üç soru sorarım. Birincisi “Kayıt parası alan okullarla ilgili yapılan işlemler.”
Diğeri “Not şişiren okullar” ve son olarak da “Ortalaması düşürüldüğü gerekçesiyle kapı önüne konulan notu düşük öğrencileri gönderen okullar.”
Hiçbirine bugüne kadar bir işlem yapıldığına tanık olmadım, ya da bana bildirilmedi. Umarım bundan sonra gerçekten bir işlem yapılır ve bu konuda okullar da kendine çeki düzen verir.

Haberin Devamı

TRANSFER OLAN ŞAMPİYONLAR

Söz okulların yaptıklarından açılınca bunu da yazmıştım, tekrar hatırlatmakta yarar var. Bir de her sınav sonunda şampiyon öğrencileriyle gurur duyanlar var. İlanlarla, bilbordlarla şampiyonlarına formalarını, logolu tişörtlerini giydiren okullarla ilgili Bakanlık ne yapıyor? Sözüm ona reklam yapmaları yasak. Bu okulların kaçına soruşturma açıldı?
Bırakın onu bir de şu var. Başka okullarda okuyup, son sınıfta başarılı öğrencileri, yani derece yapacak olanları transfer edip, gururla şampiyon listesine yerleştirenler konusunda ne gibi çalışmalar yapılıyor? Bazı özel okullar maalesef bunu çok iyi yapıyorlar. Her açtıkları yeni okula, başka okuldan başarılı ve derece yapacak öğrencileri transfer edip, sınav sonuçları açıklandığında da gururla bu öğrencileri kendi yetiştirmiş gibi açıklıyorlar. Bu da “hormonlu başarı” değil mi?
Birbirinden öğrenci alıp, sadece bu öğrenciler üzerinden reklam yapmak ne kadar doğru? Bu arada o okullarda okuyan diğer öğrencilerin durumu nedir? Kaçı nereyi kazanmıştır? Veliler de maalesef bu tuzağa düşüyor. Şampiyonların olduğu okulların tümünün öğrencilerinin başarılı olduğunu sanıyor. Araştırmıyor, ya da işine öyle geliyor. Bakanlık da harekete geçmeyince isteyen istediği gibi hareket ediyor. Şimdi merak ediyorum, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı kimlere hangi soruşturmaları açacak, kimler ne ceza alacak? Öğrenirsem sizinle mutlaka paylaşacağım...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!