Hayalleri için yarıştılar... Bir YKS böyle geçti

Güncelleme Tarihi:

Hayalleri için yarıştılar... Bir YKS böyle geçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2023 18:49

Yaklaşık 3 buçuk milyonun üstünde adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 17-18 Haziran’da düzenlenen üç oturumla sona erdi. Artık gözler, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 20 Temmuz’da açıklanacak sonuçlara çevrildi. Adaylar, 2 gün süren sınav maratonunda hayalleri için hem zamanla hem de birbirleriyle yarıştı.

Haberin Devamı

YKS’nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 17 Haziran’da düzenledi. 3 milyon 527 bin 466 adayın başvurduğu sınav, saatler 10.15’i gösterdiğinde başladı ve 165 dakika sürdü. TYT’de toplam 120 sorudan sorumlu olan adaylardan bazıları Türkçedeki uzun paragraflar sebebiyle soruları yetiştiremedi. 2 milyon 573 bin 156 adayın başvurduğu YKS’nin ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise 18 Haziran’da uygulandı. Adaylara bu sınavda toplam 160 soru için 180 dakika verildi. Sınav sonunda ise yüzünde gülümsemeyle ayrılan da vardı umutsuzlukla evinin yolunu tutan da. Öte yandan aynı gün düzenlenen Yabancı Dil Testi (YDT) ise saat 15.45’te başlayarak 120 dakika sürdü. 5 dilde uygulanan YDT’de adaylar 80 sorudan sorumlu tutuldu. İşte gelecekleri için önemli bir adımı geride bırakan adayların aylardır beklediği iki günlük YKS maratondan akılda kalanlar:

Haberin Devamı

Hayalleri için yarıştılar... Bir YKS böyle geçti
KAPILARIN KAPANMASINA DAKİKALAR KALA
İstanbul’da kapıların kapanmasına 2 dakika kala sınav merkezine gelen bir aday, giriş belgesinin çıktısını almadan sınava girmek istedi. E- Devlet üzerinden cep telefonundaki belgeyi gösterdi. Bunun mümkün olmadığını ve evrakların basılı şekilde getirilmesi gerektiğini söyleyen yetkililer adayı içeri almadı. Konya’da aynı caddede olduğu için sınava gireceği okulu karıştıran bir öğrenci, yoldan geçen bir kişinin yardımıyla diğer okula yetişti. Başka bir öğrenci ise okulun bahçe kapısı kapatılınca, duvardaki demirlerin üzerinde atlayıp içeri girdi. Ancak geç kaldığından polis tarafından dışarı çıkartıldı. Kırklareli’nde ise depremzede öğrenciyi AYT sınavına 1 dakika kala jandarma ekipleri yetiştirdi.

Hayalleri için yarıştılar... Bir YKS böyle geçti
OĞLUYLA HAZIRLANDI, AYNI ANDA SINAVA GİRDİ
Geçmişte Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü kazanan ancak ailevi sebeplerle devam edemeyen 50 yaşındaki Mustafa Özaydın, bu yıl oğluyla birlikte sınava hazırlandı. Özaydın, “Oğlum başka bir okulda ama yine de aynı anda sınavda olacağız. O tıp fakültesini kazanmak istiyor, çok çalıştı. Ben de onunla birlikte sınava hazırlandım. Eğer iyi bir puan alırsam üniversitemi yeniden tercih edeceğim. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü kazanmak istiyorum” dedi.
Hayalleri için yarıştılar... Bir YKS böyle geçti
OKUMANIN YAŞI YOK
İstanbul’da sınava katılan 50 yaşındaki Tülay Dirnik, ‘Kendini ve bilgilerini yenilemenin yaşı yok’ diyerek üniversite sınavına girdi. Yaklaşık 30 yıl önce duyduğu heyecanı yeniden yaşadığını söyleyen Dirnik, arkeoloji bölümünü kazanmak istiyor. Edirne’de ise 80 yaşındaki Şevki Kılıç, okumanın yaşının olmadığını söyleyerek elinde bastonuyla sınava girdi. Kılıç da arkeoloji bölümünü kazanmayı hedefliyor.
Hayalleri için yarıştılar... Bir YKS böyle geçti
EN KÜÇÜK VELİ
Her yıl olduğu gibi bu yıl düzenlenen sınavda da neredeyse her adayı bekleyen bir veli vardı. Sınav sonuna kadar çocuğunu, eşini ya da kardeşini bekleyenlerin yanı sıra bu kez 11 yaşındaki Hüseyin Arslan, sınav bitene kadar 43 yaşındaki babası Hanefi Arslan’ı bekledi. Babası Hanefi Arslan, sınava girmeden önce küçük oğlunu çevredeki velilere emanet etti. Hüseyin Arslan ise, babasının sınavı başarıyla atlatacağına emin olduğunu söyledi.
Hayalleri için yarıştılar... Bir YKS böyle geçti
EYFEL KULESİ SORUSU ADAYLARIN DİLİNDEN DÜŞMEDİ
TYT’nin Türkçe testinde yer alan Eyfel kulesi sorusu sosyal medyada gündeme oturdu. Kulenin yapımıyla ilgili uzun bir paragraftan oluşan soru, birçok adayın kafasını karıştırdı. Sosyal medyada sorunun zorluğu tartışılırken birçok aday soruyu yapamadığını dile getirdi. İstanbul’da sınava giren aday Deniz Hacısalihoğlu, “Eyfel Kulesi ile ilgili soru kafamı karıştırdı. OImasa da olurdu çok yorum sorusuydu” dedi.

Haberin Devamı

Hayalleri için yarıştılar... Bir YKS böyle geçti

SİNİRLENİP SINAVA GİRİŞ BELGESİNİ YIRTTI
Adana’da sınava gireceği okulu bulamayan bir genç ise yanlış okula geldiği için sınava alınmadı. Okul önündeki vatandaşlar sınava 1 dakika kala yanlış okul önüne gelen genç için yardımcı olmak isteseler de okulun uzak bir noktada olduğunu öğrenince öğrenciyi teselli ettiler. Yanlış okula gelen genç, “Ben Kabasakal’da oturuyorum. Beni Yüreğir’e yönlendiriyorlar. Böyle bir şey olur mu? Bizim orada bir sürü okul var” diyerek sınav giriş kağıdını yırtarak bölgeden uzaklaştı.
Hayalleri için yarıştılar... Bir YKS böyle geçti
BABALAR GÜNÜ’NDE BABALARINI SINAVA GETİRDİLER
AYT bu yıl Babalar Günü’ne denk geldi. Çocuklardan bazıları Babalar Günü’nü, babalarını sınava getirerek kutladı. Çocuklarına örnek olmak için sınava girdiğini söyleyen babalardan Onur Çalışkan, “Oğullarım beni sınava getirdi. Gelmeyin dedim ama geldiler. Bu sayede sınav heyecanını önden yaşıyorlar” diye konuştu. Babasından daha çok heyecanlı olduğunu söyleyen Buğra Çalışkan ise, “Seneye ben de sınava gireceğim. Babam sınava girdiği için mutluyum, bence iyi bir puan alacak” dedi. Şahin Kalın ise oğlunun kendisini sınava getirdiğini söyleyerek, “Sınava ikinci kez giriyorum ve elektrik mühendisliği okumak istiyorum” diye konuştu. Oğlu Hakan Kalın ise, “2 yıl sonra ben de sınava gireceğim. Kendimden önce babamı sınava getirmek ilginç oldu ama onun adına mutluyum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!