Dakika dakika AYT

Güncelleme Tarihi:

Dakika dakika AYT
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 18, 2023 08:57

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci ve üçüncü oturumu bugün düzenleniyor. 2 milyon 573 bin 156 adayın başvurduğu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) saat 10.15’de, 338 bin 14 kişinin başvurduğu YDT ise saat 15.45’te uygulanıyor. Yaklaşık 400 bin kişinin görev alacağı sınavlarda adaylar, AYT’de saat 10.00’dan, YDT ise 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacak. AYT’ye girenlerin toplam 160 soru için 180 dakikaları, YDT’ye girenlerin ise 80 soru için 120 dakikaları olacak. Hürriyet Eğitim Servisi muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap sınavı İstanbul Üniversitesi ve Beylikdüzü Pınarkule Ortaokulu’nda takip ediyor. AYT ve YDT’ye ait tüm gelişmeleri gün boyunca saati saatine aktarıyoruz.

Haberin Devamı

YDT SONA ERDÄ°
Saat 15:45’te başlayan YDT sona erdi. 80 soru için 120 dakika boyunca ter döken adaylar sınavları geride bırakmış olmanın rahatlığı içindeydi. 338 bin 14 kişinin başvurduğu YDT’ye adaylardan bazıları yabancı dil seviyelerini ölçmek için girerken bazıları da bu sınavla elde edecekleri puanla, hayallerindeki mesleğe kavuşmak için yarıştı. YDT’den çıkanlar şu görüşleri paylaştı:

Dakika dakika AYT
Oğuzhan Kahraman: YKS benim için genel olarak iyi geçti AYT zorladı. YDT için de soruların zor olduğunu söyleyebilirim. Genelde zaman kalıpları üzerinden sorular geldi orada bazı soruları karıştırmış olabilirim. Mühendis olmak istediğim için kendimi denemek için girdim.
Dakika dakika AYT
Kerem Pir: YDT’de sorular benim için çok kolaydı. Genel olarak uzun paragrafları tam olarak çevirmemizi isteyen sorular vardı. Bu sınavdan gelecek puan için bir tercih yapmayı düşünmüyorum. Şimdi güzel bir uykunun ardından arkadaşlarımla tatil için bir yerlere kaçacağız.
Dakika dakika AYT
Ali Barandağ: YKS özellikle TYT açısından beni çok zorladı. AYT’de de tarih hiç iç açıcı değil. YDT’de sorular beklediğimden zordu. Çok hazırlanmadan girdiğim bu son sınavda aslında hazırlıklı olmam gerektiğini anladım. Ingilizcede çıkan sorulara baktığımda verilen metinlerin Türkçesini bulmamızı istediler. Kelimeleridir en yakın anlamlarını sormuşlar. Bu sene pek umudum yok yazlığa gidip sonuçları bekleyeceğim. Umduğumu bulamazsam benim için yeni bir hazırlık süreci başlayacak.
Dakika dakika AYT
Meryem Betül: YDT benim için kolaydı. 80 soruda 75 net bekliyorum. TYT’de matematik ve Türkçede süre sıkıntısı yaşadığım ve AYT’nin de beklentimin altında kalmasından dolayı buradan alacağım puanla tercih yapabilirim. Zaten hedeflerim arasında dil bilimci olmak da var. YDT İngilizce’de sorulara baktığımda her yıl olduğu gibi kelime bulma, boşluk doldurma, çeviri soruları ağırlıktaydı. Sınavdan çıkınca kendimi kuş gibi hafiflemiş hissettim.

Haberin Devamı

YKS MARATONU BÄ°TTÄ°
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS)’nin üçüncü oturumu olan YDT’nin de sona ermesiyle 2023 YKS maratonu son bulmuş oldu. 2 milyon 573 bin 156 adayın başvurduğu YKS’de sınava giren adaylar geleceklerini belirleyecek soruları işaretledi. Yoğun geçen hazırlık döneminin ardından stres dolu 2 sınav günü yaşayan adaylar, bol bol dinlenecekleri ve tatil yapacakları döneme girdi. Sonuçların 20 Temmuz’da açıklanacağı bilgisi ÖSYM tarafından paylaşıldı.

Dakika dakika AYT
ADAYLARIN GELECEĞİ ÖZEL KUTULARDA GÜVENDE
YKS'nin sona ermesinin ardından İstanbul Üniversitesi’ne sınav kağıtları için ÖSYM yetkilileri tarafından getirilen özel kutular, AYT sınav kağıtlarının konulup mühürlenmesiyle yine yetkililer tarafından minibüse yüklendi. Adayların geleceğini belirleyecek sınav kağıtları yüksek güvenlik önlemleri alınarak Ankara’ya ÖSYM binasına doğru yola çıktı.

 

Haberin Devamı

15.45 YDT BAÅžLADI
Saat 15:45 itibarıyla YKS’nin son oturum başladı. Adaylar sınavın ilk 75 dakikası ve son 15 dakikası çıkış yapamayacak. Almanca, Fransızca, Arapça, İngilizce ve Rusça olmak üzere 5 dilde yapılacak sınavda 80 soru soruyu yanıtlamaları için adayların 120 dakika süresi var. Sınav 17.45’de sona ermesiyle birlikte bu yılki YKS maratonu da tamamlanmış olacak.  

15:30 YDT İÇİN KAPILAR KAPATILDI 
YKS’nin sona ermesi için son 120 dakikaya girilmek üzere. Saatler 15:30 olduğunda tüm sınav merkezlerinde kapılar kapatıldı. YDT’nin başlamasına ise 15 dakika kaldı. Şu andan itibaren sınav binasına gelenler salonlara alınmayacak. Genel katılıma bakıldığında TYT ve AYT’ye göre YDT’ye girecek olanların sayısının daha az olması sınav merkezleri çevresindeki kalabalığın da azalmasıyla gözle görülür hale geldi. Adaylar ve yakınları için artık son stresli dakikalar… 

Haberin Devamı

YDT 45 DAKÄ°KA SONRA BAÅžLIYOR
TYT ve AYT geride kaldı üçüncü ve son oturum olan YDT’ye ise 45 dakika kaldı. 338 bin 14 kişinin başvurduğu YDT, bin 434 binada, 16 bin 811 salonda uygulanacak. Sınav saat 15:45’te başlayacak. Kapılar sınava 15 dakika kala yani 15:30’da kapatılacak. Almanca, Fransızca, Arapça, İngilizce ve Rusça olmak üzere 5 dilde yapılacak sınavda 80 soru sorulacak ve sınava girenlerin 120 dakika süresi olacak. AYT’nin sona ermesinin ardından adaylar ve yakınları sınav merkezlerinin çevresinden uzaklaştı. Etrafta yalnızca YKS’nin üçüncü ve son oturumu olan YDT için bekleyenler kaldı. AYT’nin ardından YDT’ye de girecek olanlar iki sınav arasındaki süreyi dinlenmeye ve sınav değerlendirmesine ayırdı. Molayı yemek yiyerek geçirmeye karar veren adaylar hafif, midelerini yormayacak şekilde beslenmeye özen gösterdi. Saatler 15.00’i gösterirken isteyen adaylar salonlara girmeye başladı.

Haberin Devamı

Sude Naz Özdemir: Zor bir sınavdan çıktık ve kolay bir sınava girmeyi umarak bekliyorum. İsteğim mühendis olmak ama açıkçası TYT ve AYT kötü gelirse kendimi garantiye almak için bu sınava Ingilizce’den giriyorum. Bu molada sınav odaklı hiçbir şey düşünmeden sadece oturmak istiyorum. Bu mola tam öğle saatlerinde ama çok iştahım yok kendimi ve midemi de yormak istemediğim için ufak tefek keklerle geçiştirdim.

Dakika dakika AYT
Fatih Engin: AYT’ye matematikle başladım çünkü sayısalcıyım. Soruları çözerken bir ara tıkandım sonra kendimi toparlayıp devam ettim. Kimya zorladı şimdi ise kendimi denemek için YDT’ye gireceğim. Bu arada annemle birlikte sınavlarla ilgili kritik yaptık. Yabancı dille aram iyi  İngilizce’den gireceğim bu sınavda başarılı olsam da bir tercih yapmayı düşünmüyorum. 

 

Haberin Devamı

13:15 AYT SONA ERDİ 
2 milyon 573 bin 156 adayın başvurduğu 8 bin 789 binada 150 bin 140 salonda düzenlenen YKS’nin ikinci oturumu olan AYT sona erdi. Bu sınavda adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi'nde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 Testi'nde 40 soru, Matematik Testi'nde 40 soru, Fen Bilimleri Testi'nde 40 soru soruldu. Sınavdan erken çıkanlar oldu ama süreyi sonuna kadar kullananlar çoğunluktaydı. 180 dakika yani 3 saat süren sınavın sonunda veliler çıkanları alkışlarla, öperek, sarılarak karşıladı. Sınavı iyi geçenlerin yüzü gülerken, verdiği yanıtlarla ilgili kafa karışılığı yaşayanlar da vardı. 3 saat boyunca çocuklarının çıktıklarında yüz ifadelerinin nasıl olacağını merak eden velilerin ilk sorusu ‘sınavın nasıl geçti’ oldu. Adayların AYT’de çıkan sorularla ilgili ilk izlenimi şöyle:

Dakika dakika AYT
Sarp Dağlar: Ben eşit ağırlık öğrencisiyim ve tarih soruları bir hayli belirleyiciydi. Matematik testine de bakarsak orta seviye bir sınavdı. İslamiyet’in ilk dönemiyle ilgili soru zorlayıcıydı. Psikoloji kazanmak istiyorum.Selin Şenol: Sınav genel olarak çok kolaydı. Sayısal alandan girdim ve kısa sorularla karşılaştım. Ben geçen seneye göre daha çok zorlamalarını bekliyordum. Logaritma ve trigonometri çok sormuşlardı 4 soru falan vardı. Rahat geçti. Tüm derslerden çözdüm çok fazla boş bırakmadım. Türkçe ve sosyal bilimlerden 32 soru çözdüm. Temiz bir sınav oldu.
Dakika dakika AYT
Kaan Bilgehan: Beklediğim  sorular gelmedi mesela biyolojide üremenin çıkmamasına şaşırdım. Arada kaldığım sorular oldu ama sınavdan çıkınca uçtu aklımdan. Genel olarak sınavım iyi geçti. İlk 70 bine girerim diye düşünüyorum. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik istiyorum. 

Dakika dakika AYT

Selçuk Emek: Dünkü sınav daha basitti. Bugünkü bilgi kökenliydi. Paragraf soruları güne göre daha kısa ve azdı. Sayısalda fen bence zor değildi.

Dakika dakika AYT

Elif Yağız: Bence TYT daha kolaydı. Sayısalcıyım. Matematik ve fen çözdüm. Fen matematiğe göre daha kolaydı.

Dakika dakika AYT

Nazlı Özel: Matematik kolaydı. Sadece sayısal çözdüm. Fen de fena değildi. Matematikte çok uzun sorular yoktu, bu anlamda süreyi de yetiştirmek mümkün oldu.

Dakika dakika AYT
Tülay Dirnik: 50 yaşındayım. Kendini ve bilgilerini yenilemenin yaşı yoktur diyerek yaklaşık 30 yıl önceki yaşadığım heyecan ile sınava girmeye karar verdim. Sınav gayet güzel geçti. Dün biraz zorlamıştı ama bugün özellikle Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler testi gayet kolaydı. İyi bir sonuç bekliyorum. Arkeoloji okumak istiyorum.

Dakika dakika AYT
Fatoş Çallı: 2 yılda bir kendimi denemek için sınava giriyorum. Bu yıl biraz hazırlandım. Çünkü YÖK’ün açıkladığı 34 yaş üstü ek kontenjan imkanından yararlanmak istiyorum. Sınav fena değildi. Ancak bu soruları alanında uzman olanlar hazırlıyor fakat tek kişi çözüyor. Bu anlamda biraz zor olduğunu söyleyebilirim . Matematikte ve Türk dili edebiyatında çalıştığım birinci dönem konularından sorular geldi. Süreyi de yetiştirdim. İyi bir sonuç bekliyorum.
Dakika dakika AYT
Gülşen Olgun: Edebiyat soruları iyidi. Tarih orta derece, biraz zorladı. Felsefe tamamen yorum sorularından oluşuyordu. Tarihte Atatürk’ün minnet duyduğu öğretmen hangi okuldaydı diye bir soru vardı. Onda kararsız kalmak beni üzdü.

Hilal Öztürk: Bence TYT Türkçesi daha zordu ama bugün AYT Türkçesi kolaydı. Dün sorular da uzundu ve süreler zor yetişti. Ayrıca dünkü eyfel sorusuna ben de tanışmıştım. Bugün öyle bir soru yoktu. 

Sinem Kadıoğlu: Bir sözelci olarak Türkçenin bugün daha zor olduğunu düşünüyorum. Yoruma dayalı ve felsefi sorular vardı. Psikoloji istiyorum ama bu sınavdan sonra olur mu bilmiyorum. 

Dakika dakika AYT
Çınar Özmeral: Sınavla ilgili ilk söyleyeceğim şey ‘matematik çok zordu’ olur.  Geometri de öyleydi. Sosyal bilimlerde kolay sorular vardı. Fizikte yapılabilecek düzeydeydi 7 soru cevapladım. Edebiyat nispeten kolaydı ama bir soru vardı ki çok zorladı. Bir metin vermişler metinden yola çıkarak yazarını bulmamızı istediler. Bunu bilmemiz mümkün gelmiyor bana. Genel olarak sınavım iyi geçti ihtiyacım olan kadarını işaretledim. Şimdi dinlenme zamanı. 

 

12.45 İLK ÇIKANLARDAN İLK İZLENİMLER
YKS’nin ikinci oturumu olan AYT, 180 dakika, yani 3 saat. Ancak ÖSYM’nin yayınladığı kılavuza göre isteyen adayların sınavın 135’inci dakikasından sonra salonlardan ve binalarından çıkışına izin veriliyor. Öte yandan son 15 dakika da sınavdan çıkmak yasak. Yani sınavın 135 ve 165’inci dakikaları arasında isteyen adaylar çıkabiliyor. Çıkışın serbest olduğu bu 30 dakikalık süre içinde sınavdan ayrılan adayların AYT soruları hakkındaki izlenimleri şöyle:

SORULAR ZOR, ÅžIKLAR YAKINDI

Dakika dakika AYT
Aslı Tozlu: Eşit ağırlıktan girdim ve çok zor sorular vardı. Orta seviye sorularla da karşılaştım ama kolay soru yok denecek kadar azdı. Sınav genel olarak bilgiye dayalı olduğundan şıklar birbirine yakın ve kafa karıştırıcı değildi. En zor test bence matematikti. Dün TYT’de Eyfel Kulesi sorusunu görünce içimden ‘bu soru da sorulur mu?’ demiştim. Bugün o tarz bir soruyla karşılaşmadım. Psikoloji istiyorum umarım başarırım. 

Dakika dakika AYT
Ela Tuana Irmak: Sınav çok ama çok zordu. Bir tek Edebiyat iyi geçti. Tamamen bilgi gerektiren sorular vardı. Hiç yorum yoktu. Pozitif düşüncelerle girdim ama öyle olmadı. Hele sosyal bilimler en zoruydu. Şıklar birbirine yakındı. Eşit ağırlıkçı olduğum için en zoru matematikti. Tarih de şaşırdığım şekilde zorladı. Epey boş bıraktım yanlış yapmaktan iyidir.
Dakika dakika AYT
Beren Özgü: Sınav beklediğimden daha kolaydı. Bu sene için ideal olduğunu düşünüyorum. Soruları 2019 yılında çıkanlarla eşdeğer zorlukta buldum. Sözelciyim dil sınavı için de bekleyeceğim. 

Evrem Sarıtemur: Sorularda çok fazla birbirine yakın seçenek vardı. Bence sosyal bilimlerde her soruda her şık aynıydı. Bulunduğum salonda sınavın zorluğundan morali bozulanlar her şeyi bırakıp uyumaya başladı. Ben de matematik kısmına gelince kalemi bırakıp kafamı sıraya koydum ve uyumaya başladım. Bir ara gözetmenler uyandırmaya çalıştı. Bir soruya 5 dakika ayırmak zorunda kaldığım anlar oldu. YDT daha güzel geçer diye umuyorum.

Dakika dakika AYT
Devrim Çevik: Matematik bence kolaydı. Sözel kısmı da yapılabilirdi. Bilgi soruları vardı. Paragraf soruları düne göre daha azdı ve çözülebilir derecedeydi. Kitap okuyanların bence rahat çözebileceği bir sınavdı. Ancak TYT daha iyi geçmişti. Ondan daha iyi sonuç bekliyorum.
Dakika dakika AYT
Ayça Özdemirtaş: Benim alanım sayısal ancak matematik çok zorladı. Türkçe ve sosyal daha kolaydı bence. Matematik net bilgi istedi.
Dakika dakika AYT
Görkem Demirel: Sorular çok kolay değildi genel olarak. İkinci üniversite için girdim sınava. Direkt bilgi isteyen sorular vardı. Bu sefer paragraf soruları azınlıktaydı.
Dakika dakika AYT
Ünal Özer: Fena bir sınav değildi. Sözel alanları çözdüm. Bugünkü sorular dünkü sınava göre daha kolaydı. Gastronomi okumak istiyorum.
Dakika dakika AYT
Pınar Fındık: Matematik çözdüm. Sorular bence yerindeydi. Üç dört tane zor soru vardı. Sınav genel olarak kolay orta derecedeydi. Edebiyatta anlamla ilgili sorular vardı, onlar kolaydı bence. 

12.00 ZAMAN AZALDIKÇA HEYECAN ARTIYOR
Kapıların kapanmasının ve velilerle adayların ayrılmalarının üzerinden 1 saat 45 dakika geçti. Dışarıda stres dolu dakikalar geçiren aileler, sınavdakilerin olası sesten etkilenmemesi için sınav binalarına yaklaştırılmıyor. Ebeveynler stresin yanında sıcak havadan da etkilendikleri için buldukları gölge yerlerde vakit geçiriyor. Bazıları da yürüyüş yaparak kaygılarını azaltmaya çalışıyor.

Dakika dakika AYT
Göğer Çınar: Kızımın ikinci girişi bu sene daha iyi hazırlanarak girdi. Geleceği bu sınava bağlı olduğu için haliyle o içeride biz dışarıda soğuk terler döküyoruz. Emeklerinin karşılıklarını almaları için dua ediyorum. Reklamcılık okumak istiyor. Dün girdiği TYT’ye göre bugün daha belirleyici olacağından bizde de heyecan daha fazla. Dün yapabildiğini yaptı ama bugün kendini göstermesi gerekiyor. YDT’ye de gireceği için  onun sorularla mücadelesi bizim ise bekleyişimiz gün boyu sürecek.
Dakika dakika AYT
Ebru Bardakçı (veli): Oğlumun dün sınavı çok iyi geçtiği için bugün gayet soğukkanlıydı. Biz ise düne göre bugün daha stresliyiz çünkü asıl belirleyici olan bugün. Hedefi yüksek, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji istiyor. 

Endişeliyim çünkü sınavın uygun gördüğü mesleği yapmasını istemiyorum. Huzurlu olduğu ve sevdiği bir yola sahip olması için dua ediyorum. 1976 doğumluyum, üniversite sınavına girdiğimde ‘çocuğum olana kadar sınav kalkar ben de stres yaşamam’ diyordum ama bugün buradayım. Kızım kek yaptı ben çay demledim. Öylece sınavdan gülerek çıkmasını bekliyoruz. 

Ece Bardakçı: Ben de cuma günü karne alıp ilkokuldan ortaokula geçtim. Karnenin ardından cumartesi ve pazar ağabeyimin sınavı için buradayım. Onun için çok heyecanlıyım. Beklerken kendimi oyalamak için ders çalışıyorum. Aynı zamanda önümüzdeki yıllarda sınavlara gireceğim için bana da hazırlık oluyor.

Dakika dakika AYT
Ömür Kersim: Bugün ikizlerimiz için sınav günü. Ben bir oÄŸlum için buradayım, annesi de diÄŸer oÄŸlumla yine Fatih’te baÅŸka bir yerde sınav nöbeti tutuyor. Dün çok stresliydik ama bugün herhalde alıştık o nedenle dakikalar daha rahat geçiyor. Düne göre benzer rahatlığı oÄŸlumda da sınav öncesi gördüm. Sonuç ne olursa olsun ben sınav için elinden geleni yaptığını gördüm. Sınav sona erince gelecek rahatlamayı bekliyoruz. Haftaya da artık bir tatili hakettiler.Â
Dakika dakika AYT

SINAV KAĞITLARI BU KUTULARLA GÖTÜRÜLECEK 
Saat 12 itibarıyla İstanbul Üniversitesi’ndeki sınav merkezlerinin önüne ÖSYM çalışanlarının bulunduğu bir servis aracı geldi. Servis aracının içinde sınav kağıtlarının koyulacağı ve mühürleneceği özel kutular vardı. 21 özel kutu binadaki sınav görevlilerine teslim edildi. Farklı renklerle ayrılan kutular sınav sonrası yine aynı yetkililer tarafından teslim alınarak Ankara’daki ÖSYM merkezine götürülecek. 

11.00 SINAV SALONLARI ÖNÜNDE UMUTLU BEKLEYİŞ
Sınavın ilk 45 dakikası geride kaldı.  Adaylar içerde gelecekleri için ter dökerken veliler de dışarda heyecanla bekliyor. Kimi çocuğu, kimi eşi için dakikaları sayıyor. Bekleyenler arasında babası ya da annesini veya bir arkadaşını, kardeşini sınava getirenler de var. Velilerin bir kısmı kamp sandalyelerinde bir kısmı da çevredeki banklarda ve özellikle gölge yerlerde meraklı ve gergin bekleyişlerini sürdürüyor.

Dakika dakika AYT
Özdemir Çallı: Kızımı bekliyorum, sınava çok hazırlandı. Havacılık okumak istiyor. O oldukça heyecanlıydı ama ben ondan daha heyecanlıyım. Dünkü sınavı güzel geçmiş, bu da güzel geçecek umarım. Sınav sonuna kadar onu bekleyeceğim.

Dakika dakika AYT
Cüneyt Yıldırım: EÅŸim ikinci kez sınava giriyor, onu bekliyorum. Sınava hazırlandı ve YÖK'ün açıkladığı 34 yaÅŸ üstü ek kontenjandan yararlanmak istiyor. Her öğrenciyi beklerken heyecan oluyor ve ÅŸu an da oldukça heyecanlıyım.Â
Dakika dakika AYT
Anıl Bali: Sınav başladığından beri burada eşimi bekliyorum. Sonuna kadar da duracağım. İyi bir puan kazanırsa tercih yapacak. Ona güveniyorum. Tıp okumak istiyor.
Dakika dakika AYT
Metin Karakuş: Oğlum bu sene ikinciye giriyor ve çok sıkı hazırlandı. Heyecanlıyım, gece uyuyamadım. Umarım istediği yeri kazanır. Dünkü sınavının güzel geçtiğini söyledi.
Dakika dakika AYT
Mustafa Yılmaz: Kızımı bekliyorum. Heyecanla onu bekliyorum. O da heyecanlı. Eczacılık okumak istiyor. Kamp sandalyemi aldım geldim. Yağmur yağarsa arabaya geçeceğim. Sınav boyunca buradayım.
Dakika dakika AYT
Cemile Akman: Kızım içerde. Bu dördüncü sınava girişi ama yine çok heyecanlıyız. Ben ondan daha çok heyecanlıyım hatta. Her sene olduğu gibi bu yıl da sınav sonuna kadar bekleyeceğim. Dünkü sınavı güzel geçti, hukuk okumak istiyor. 

10.15 SINAV BAÅžLADI
Saatler 10.00’a yaklaşırken son dakikalarda koşarak sınav binalarından içeri giren adayların da tamamlanmasının ardından sınav 10.15 itibarıyla başladı. YKS’nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi’nde 40, Sosyal Bilimler-2 Testi’nde 40, Matematik Testi’nde 40 ve Fen Bilimleri Testi’nde 40 soru sorulacak. Toplam 160 soruyu yanıtlamak için adayların 180 dakikaları olacak.  Adaylar sınav salonlarında ter dökerken dışarda onları bekleyenler ise meraklı ve heyecanlı gözlerle sınav binasını izliyor. Veliler kendi heyecanları ve sınav süreçleri hakkında sohbet ediyor. Hepsi çocuklarının uzun hazırlık maratonun en iyi şekilde sonuçlanması için birbirlerine iyi dileklerde bulunuyor.

Dakika dakika AYT
Sınava İstanbul Üniversitesi’nde giren adaylardan Işık Çağatay, bina kapısı önüne 5 dakika kala geldi. Evrakları tamamdı ancak kulağında piercing olduğu için görevliler tarafından uyarıldı, çıkarması istendi. Ancak sıkışan piercing yerinden çıkmadı. Annesiyle birlikte son saniyeye kadar çıkarmak için uğraşan Işık’a süre dolunca görevliler de yardım etti. Kapılar kapandı annesi merakla bekledi. Işık Çağatay kulağındaki takının çıkmasıyla sınava alındı.

10:00 KAPILAR KAPATILDI 
Saat tam 10.00’da tüm sınav merkezlerinde kapılar kapatıldı. Gelen tüm adaylar evrak kontrolü ve üst aramalarının ardından sınav merkezlerindeki yerlerini aldı. 10:15’te sınavın başlamasının ardından ilk 135 dakika geride kalana yani 12:30’a kadar salonlardan çıkış yok. Muhabirlerimizin sınavı takip ettiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Beylikdüzü Pınarkule Ortaokulu’a gelen adaylardan eksik evrak nedeniyle giremeyen ya da geç kalan olmadı. Ailelerin stres dolu bekleyişi de an itibarıyla başladı. 

09.30 ERKEN GÄ°REN DE VAR SON ANI BEKLEYEN DE
Saatlerin 09:30’u göstermesiyle sınava yalnızca 45 dakika kaldı. İstanbul Üniversitesi’nde adaylar ilk olarak bu saatlerde sınav salonlarına girmeye başladı. Aileler çocuklarını öperek ve fotoğraflarını çekerek uğurluyor. Güvenlik görevlileri yaptıkları anonsla adaylardan kimlik ve sınava giriş belgelerini kontrol etmelerini istedi. Adayların bir kısmı ortama alışmak için erken girmeyi tercih ederken ailelerinden son tavsiyeleri aldı. İçeri girenlerin evrakları kontrol ediliyor ve üst araması yapılıyor. Kapıların kapanmasına yarım saat kala hala sınav binasının önünde olanlar son dakikaları saymaya devam ediyor. Şu dakikalarda sınava girecek adayların ve onları üç saat boyunca bekleyecek olan veli ve yakınlarının duygu ve düşünceleri şöyle:

Dakika dakika AYT
Emel Çolakoğlu: Geniş ailemizle buraya geldik ve kızım heyecanlı olduğu için erken gitmek istedi. Onu şans öpücüğü ve güzel dileklerle uğurladık umarım sınavı güzel geçer. Tıp istiyor ve başaracağına inanıyorum.

Şule Yılmaz: İlk kez sınava giriyorum ve oldukça heyecanlıyım. Dünkü sınav orta derece zordu. İyi bir puan alırsam tercih yapacağım.

Dakika dakika AYT
Abdurrahman Öztürk: Ekonomi ya da gıda uzmanlığı okumak istiyorum. Biraz heyecan ve gerginlik var. Bu sefer dünkü sınavdan daha da zor olacağını düşünüyorum.Â
Dakika dakika AYT
Fikriye İsmailoğlu: Sınav için bir yıldır hazırlanıyorum. Kurslara gittim. Bu sebeple bugün oldukça heyecanlıyım yerimde duramıyorum. Dün de heyecan sebebiyle sınav biraz zor geçti. Bugün daha iyi geçmesini bekliyorum. Sosyoloji okumak istiyorum. 

EN GÜZEL BABALAR GÜNÜ ARMAĞANI
Bazı sınav merkezlerinde geçtiğimiz yıllardan farklı bir durum yaşanıyor. Bu kez babalar çocuklarını değil, çocuklar babalarını sınava getiriyor. Bugünün aynı zamanda babalar günü olması da bu tabloyu görenlere ‘işte bir babanın alacağı en güzel hediye’ dedirtiyor. "Okumanın yaşı yok" diyen babaların ve çocuklarının sınav öncesi yorumları şöyle:

Dakika dakika AYT
Şahin Kalın: Sınava ikinci girişim. İlkinde yerleşemediğim için yeniden deniyorum. Elektrik mühendisliği okumak istiyorum. Oğlum beni sınava getirdi.
Hakan Kalın: Kendimi garip hissediyorum. Bu yıl 11'inci sınıfa yeni geçtim. 2 sene sonra sınava gireceğim. İlginç oldu. 

Dakika dakika AYT
Hakan Yenigün: İkinci sınav girişimim. Gençlere örnek olmak istiyorum. Okumanın yaşı yok. Kendimi gayet enerjik hissediyorum. Biraz da heyecan var tabii.
Talha Yenigün: Dün de sınava getirdim babamı. Benim yerime babamın sınava giriyor olması garip. Benimle yarışıyor mu diye düşünüyorum. 

Dakika dakika AYT
Onur Çalışkan: Hafif heyecan duygusu var. Oğullarım beni sınava getirdi. Gelmeyin dedim ama geldiler. Bu sayede sınav heyecanını önden yaşıyorlar. İyi bir puan alıp tercih yapmak istiyorum.
Buğra Çalışkan: Ben seneye sınava gireceğim. Onun yerine ben heyecanlandım. Sınava girdiği için mutluyum. Ben de onu beklerken gözlem yapıyorum.
Burak Çalışkan: Babama güveniyorum bence iyi bir puan alacak. Sınav sonuna kadar bekleyeceğiz. 

09.00 ADAYLAR GELMEYE BAÅžLADI
YKS’nin ikinci oturumu AYT’nin başlamasına 2 saat 15 dakika kala sınav merkezlerinin önünde küçük kalabalıklar oluşmaya başladı. İşi şansa bırakmak istemeyenler daha da erken gelerek saat 7:30 sıralarında sınav merkezlerinin etrafına gelerek vakit geçirdi. Saatlerin 9'u göstermesiyle birlikte sınava 1 saat 15 dakika kala sınav merkezine girişlere izin verilmeye başlandı. Ancak aileler ve adayların çoğu birlikte biraz daha vakit geçirmeyi tercih etti. İstanbul Üniversitesi’nde AYT’ye girecek olanlar arasında ilk gelenler şunları söyledi:

Melda Bal: AYT’ye sayısaldan gireceğim. Bugün İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni kazanmak için buradayım. Soruların çok kolay olmasını istemiyorum çünkü ayırt edici ve eleyici olmalı. Emeklerimizin karşılığını almak için soruların zorluğunu orta seviye bekliyorum. Dün TYT’de Türkçenin kafa karıştırıcı olması bugün sınavın zor olacağına işaret diye düşünüyorum. Heyecanlı değilim kahvaltımı yaptım erkenden çıkıp geldim çünkü her sene geç kalanları gördükçe kendimi riske atmak istemedim ve 8’e doğru geldim.

Dakika dakika AYT
Züfre Bal: Dün uzun bir stresli bekleyişin ardından bugün yine benzer bir gün geçireceğiz. Ama hiçbir şey ondan önemli değil ve önemli olan kızımın mutluluğu.
Dakika dakika AYT
Ege Demir: Dün sınavım güzel geçti. Sözelde uzun sorulardan ziyade edebi metinler olması bence zorlayıcı kısımdı. Buna bakarak bugün de zor sorular bekliyorum. Bugün sayısaldan gireceğim ama eşit ağırlık bölümlerini de işaretleyeceğim. YDT’ye de katılacağım çünkü makine mühendisliği olmazsa dil okumak istiyorum. Heyecanın dün daha fazlaydı. Sağlamcı biri olduğum için geldiğimizde sınava 2 saatten fazla vardı. 

Özlem Demir: Oğlumun başarılı olacağını düşünüyor ve umuyorum. Sınava girmeden önce ona tek tavsiyem dikkatli olması yönünde oluyor.

Dakika dakika AYT
İrem Çakan: Dün TYT güzel geçti. Benim ikinci senem ve geçen seneye kıyasla daha zor bir sınavdı. Dün zor soruların gelmesi bugünün kolay olacağına işaret ediyor bence. Kapıların açılmasıyla birlikte içeri girmeyip babamla vakit geçirmeyi tercih ettim. Yarım saat kala içeri girip ortama daha da alışmak istiyorum. Stresi azaltmak için erken geldim bugün daha rahat olmayı bekliyordum. Umarım psikolojiyi kazanabilirim.

Dakika dakika AYT
Furkan Duran: TYT çok farklı ve karışık geldi. Türkçe gerçekten oldukça zorladı. Matematikte daha fazla soru çözebilirdim ama Türkçe sebebiyle sürem yetmedi. Bugün daha iyi geçmesini umut ediyorum. Bir de sınav stresi de eklenince sorular oldukça zorlaşıyor. Bugün çözmeye matematikten başlayacağım. 

Dakika dakika AYT
Gülsen Olgun: Sınava kaçıncı kez giriyorum ben de hatırlamıyorum. 3 diplomam var, bir diploma daha almak istiyorum. Sınav öncesi edebiyat konularını gözden geçiriyorum. Yazarları ve eserleri karıştırmaktan korkuyorum. Eğitim fakültesini kazanmak istiyorum. Heyecan azalmadı, tam gaz devam ediyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!