Fen, inkılap ve İngilizce’de bilgiyi yorumlayan başarılı olacak

Güncelleme Tarihi:

Fen, inkılap ve İngilizce’de bilgiyi yorumlayan başarılı olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2016 21:26

İki gün süren TEOG maratonunda öğrenciler dün fen bilimleri, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil oturumlarına katıldı. Sınavı değerlendiren uzmanlara göre fen, inkılap ve İngilizce testleri öğrencilerin bilgisini ve yorum gücünü ölçen sorulardan oluşuyor. Sınav kaygısı çok yüksek olmayan, okuduğunu anlayıp yorum ve çıkarım yapabilecek donanıma sahip öğrenciler başarılı olacak.

Haberin Devamı

 

 

Uzmanların değerlendirmeleri şöyle:

SORULAR NET, AÇIK VE ANLAŞILIR

FEN BİLİMLERİ: Sorular müfredata uygun, net ve anlaşılır. Verilen şekil ve bilgileri doğru yorumlayan öğrencinin çözebileceği tarzda. Özellikle ‘Basit Makineler’ ünitesiyle ilgili sorular, günlük hayat uygulamalarıyla ilişkili. A kitapçığı 5 ve 14’üncü soruların çeldiricileri güçlü, 16 ve 20’nci sorular hem bilgi hem de anlam ve yorum gerektirdiğinden öğrencilerin zorlanabileceği tarzda. Ezber bilgi yerine, yorum gücünü de ölçen ve kolay sorulardan oluşan bir sınav. Tartışmalı soru yok. Düzenli çalışan öğrenci başarılı olacak.

KAVRAM VE TERİMLERİ BİLEN AVANTAJLI

T.C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Müfredata ve kazanımlara uygun bir test. Sorular açık, net ve anlaşılır. Verilen bilginin ilgili olduğu kavram ve tarihi terimleri iyi bilen, konuya hakim öğrencilerin rahat yapabileceği bir sınav oldu. Bilgiyi yorumlama becerisi yüksek öğrenciler daha avantajlı. Çelişkili ya da yanlış soru bulunmuyor.

 

 

Haberin Devamı

ELEYİCİ ÖZELLİKTE MÜFREDATA UYGUN

İNGİLİZCE: Dolaylı anlatımlarla kelime bilgisini ölçmeye yönelik, eleyici özellikte ve müfredata uygun sorular var. Öğrencilerin okuduğunu anlama ve ifade etme, dil bilgisini ve verilen cevaba göre doğru soru kalıplarını kullanmasını ölçecek özellikte. A kitapçığı 18, 19 ve 20’nci sorular okuduğunu anlama ve olayları sıralayabilme gerektirdiğinden, biraz daha zor. Yanlış, çift cevaplı veya kazanımlara uygun olmayan soru yok.

Fende bir hatalı soru iddiası

Oğuzkaan Okulları uzmanları ise fen bilimleri testindeki bir soruda hata olduğunu iddia etti. İddianın nedeni ise şöyle açıklanıyor: “A kitapçığı birinci soruda nükleotidin açıklaması yapılırken fosfat yerine fosfor kullanılıyor. Nükleotidin tanımı yetersiz ve eksik. Nükleotidin yapısı açıklanırken ‘bir fosfor’dan oluştuğu söyleniyor. Bu yanlış bir ifade. Bir nükleotidin yapısında ‘bir fosfat, bir şeker, bir organik baz’ bulunuyor. Soru kökü kesinlik istediğinden öğrencinin yorumuna dayalı cevap vermesi söz konusu değil. Soru eksik ve yetersiz olmasına rağmen öğrencilerin farklı bir cevap verme ihtimali bulunmadığından genelde doğru cevap verilmiş. Ancak MEB’in kazanımları dikkate alındığında soru eksik ve hatalı. İptal edilmesi söz konusu olabilir.”

Haberin Devamı

Mazeretler 17-18 Aralık’ta

 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan, ortaokul 8’inci sınıflardaki 1 milyon 190 bin 826 öğrencinin katıldığı TEOG ortak sınavları sona erdi. Sonuçlar ocakta açıklanacak. TEOG sınavları yurtiçinde 970 merkez, 16 bin 235 okul, 93 bin 342 salonda; yurtdışında 7 ülkede, 14 merkez, 21 okul ve 72 salonda yapıldı.Oturumlara katılmayan ve geçerli mazereti olan öğrenciler 17-18 Aralık’ta mazeret sınavlarına girecek. Bu sınavlara katılacak öğrencilerin bilgilerinin, okul müdürlüklerince e-Okul Sistemi’ne beş iş günü içerisinde işlenmesi gerekiyor. Mazeret sınavlarına öğrenciler kendi okullarında değil, bakanlık tarafından belirlenen okullarda katılacak. Her iki sınava da girmeyen adayların, o derse ait sınav puanı ‘sıfır’ olarak değerlendirilecek. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!