Eğitimde sınırlar kalktı

Güncelleme Tarihi:

Eğitimde sınırlar kalktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2013 13:06

Eğitimin hem bireylerin yaşamı hem de toplumların gelişimi için önemi herkes tarafından biliniyor. Günümüz dünyasında kuşkusuz ki iyi bir eğitimin nasıl olması gerektiği ile ilgili eski inanışlar yerini daha yenilikçi yaklaşımlara bıraktı.

Haberin Devamı

Artık, iyi bir eğitimden söz ettiğimizde dünya standartlarını yakalamış, gelişmiş dünya ülkeleri ile paralel giden ve uygulamaya dönük eğitim sistemlerine ihtiyaç duyuyoruz.

Ülkemizin son 10 yıllık döneminde eğitim alanında farklı ve çağdaş bir yaklaşım sergileyen ve Avrupa Birliği Bakanlığı’mız bünyesinde faaliyet gösteren Türk Ulusal Ajansı ile bu ihtiyaç karşılanıyor ve Türk Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Avrupa Birliği eğitim ve gençlik programları kapsamında vatandaşlarımız kolaylıkla Avrupa’da eğitim alma şansına sahip olabiliyorlar.

Türk Ulusal Ajansı’nın yürüttüğü programlar diğer eğitim programları ile kıyaslandığında tüm kesimlerce ulaşılabilir olması nedeniyle büyük fark yaratıyor. Her zaman ifade ettiğimiz gibi bu programlar aracılığıyla garsonundan çiftçisine, öğrencisinden ev hanımına, özel sektör çalışanlarından gençlere kadar bütün vatandaşlarımız Avrupa Birliği eğitim ve gençlik programlarından faydalanabiliyorlar.

Haberin Devamı

Önceki yıllarda yalnızca ekonomik koşulları uygun olan kişilerin gidebildiği Avrupa’ya, artık yaşı ve yaptığı iş ne olursa olsun tüm vatandaşlarımız, cebinden hiçbir masraf yapmadan katılabiliyor. Gerek mesleki gerek akademik gerekse kişisel gelişimleri için büyük avantajlar elde edebiliyorlar.

Önyargılar aşıldı

Diğer yandan ülkemizin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde ülkemiz ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında çok büyük bir engel olarak süregelmiş olan önyargılar bu programlar sayesinde aşılabildi. Proje ortaklıkları yoluyla bizim vatandaşlarımız ve diğer ülkelerin vatandaşları arasında önemli dostluklar kuruldu, Avrupa’ya kültürümüzün en güzel özelliklerini tanıtırken bizler de onların kültürünü yakından tanıma şansını elde etmiş olduk.

Türk Ulusal Ajansı’nca yürütülen AB eğitim ve gençlik programlarını rakamlarla ifade etmek gerekirse, 10 yılda projeler vasıtasıyla 370 bin’den fazla vatandaşımızın yurtdışında eğitim almasını, staj yapmasını, kurs görmesini ve gönüllü faaliyetler gerçekleştirmesini sağladığımızı ifade edebiliriz. Bu faaliyetler için projelere 630 milyon Avro hibe tahsis edildi. Diğer Avrupa ülkelerinin ulusal ajansları arasında en büyük 3’üncü bütçeye sahip olan Türk Ulusal Ajansı’nın sunduğu fırsatlarla 2012 yılı için 50 bin vatandaşımızı yurtdışına göndermeyi hedeflemiştik. Yıl sonunda bu sayıyı aşarak 61 bin kişiye Avrupa’da eğitim fırsatı sağladık. İçinde bulunduğumuz 2013 yılı için ise hedeflediğimiz sayı olan 70 bin’e yıl sonunda ulaşacağız.

Haberin Devamı

Türk Ulusal Ajansı’nın, 2007-2013 döneminde yürütmüş olduğu Avrupa Birliği eğitim ve gençlik programları olan Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig ve Gençlik programları 2014-2020 döneminde tüm Avrupa’da “Erasmus+ (ERASMUSPLUS)” programı adı altında birleştirildi.

Ulusal Ajansımız yeni programa yönelik hazırlıklarını yoğun mesailerle devam ediyor. Bugüne kadar vermiş olduğumuz destek yeni program dönemi kapsamında da devam edecek. Bu programda da eğitime ihtiyaç duyan her sektöre destek vermek için var gücümüzle çalışacağız.

Erasmus+ daha anlaşılır olacak

Erasmus+ programı özünde büyük bir değişiklik getirmemekle birlikte farklı sektörlere ve farklı kesimlere yönelik olan programları daha basit ve kolay anlaşılır bir yapıya kavuşturacak.

Haberin Devamı

Aralık ayında Eramus+’nın resmi proje teklif çağrısı duyurulması ile Türk Ulusal Ajansı yoğun bir tanıtım dönemine girecek ve Erasmus+ programının tüm vatandaşlarımızca tanınması için bilgilendirme etkinlikleri düzenleyecek.

Eğitim-öğretim alanında yeni bir AB yaklaşımı gerekliliğinden hareketle hazırlanan Erasmus+ programı ile bir önceki dönemde yürütülmüş olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik programları tek bir başlık altında toplayarak ve yine aynı hedef kitleye yönelik olarak bireyler için öğrenme fırsatları, kurumsal işbirliği fırsatları ve politika reformu ve işbirliği fırsatları sağlamayı hedefliyor. Bunu yaparken Avrupa Birliği sınırlarını aşarak Avrupa’ya komşu ülkeleri de içerisine alıyor.

Haberin Devamı

Erasmus+ programı ekonomik, sosyal, fiziksel ya da coğrafi açılardan dezavantajlı vatandaşlarımız öncelikli olmak üzere toplumun her kesiminden vatandaşlarımızı kapsamaya devam edecek, onlar için eğitim, öğretim, staj, profesyonel gelişim, gençlik aktiviteleri ve gönüllü çalışma imkanları sunacak. Bu program kişilerin dünya standartlarında eğitim almaları ve farklı ülkeleri tanıyarak özgüvenlerini yükseltmeleri için önemli bir fırsat sunacak.

Erasmus+ ile yalnızca bireylere değil özel sektör, kamu kurumları, yerel yönetimler, eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, meslek kuruluşları, gençlik grupları vb. birçok farklı kuruluş için de önemli gelişim fırsatları sağlayacak.

Haberin Devamı

Ülkemizde 10 yıldan beri yürütülen, bundan sonrasında da Erasmus+ adı altında yürütülecek olan AB eğitim ve gençlik programları, kişilere hangi yaştan ve hangi eğitim seviyesinden olurlarsa olsunlar yeni beceriler kazandırıyor. Kişisel gelişimlerini güçlendiriyor ve özellikle genç bireyler için istihdam olanakları sağlıyor.

Türk Ulusal Ajansı ülkemiz ve vatandaşlarımız için eğitim fırsatları sunmaya yeni dönemde de devam edecek. Vatandaşlarımızın Erasmus+ ile hayatlarına artı katmaları en büyük temennimiz. Avrupa Birliği Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı ile Ersmus+ Programı herkese hayırlı olsun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!