Bu müze eğitim tarihine ışık tutuyor

Güncelleme Tarihi:

Bu müze eğitim tarihine ışık tutuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2019 13:43

Sakarya'da, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilere katkı sunması amacıyla açılan ‘Eğitim Müzesi’nde, geçmişten bugüne kullanılan birçok eğitim materyali sergileniyor.

Haberin Devamı

Sakarya'da, sanat ve kültürel eserleri tanıyan, tarihini bilen ve beğeni duygusu gelişmiş bireylerin yetişmesi amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğünce açılan ‘Eğitim Müzesi’ ziyaretçilerini bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından, milli ve manevi değerleri benimseyen, geliştiren, müze ve anıtlar gibi sanatsal ve kültürel eserleri tanıyan, tarihini bilen ve beğeni duygusu gelişmiş bireylerin yetişmesi amacıyla 81 ilde Eğitim Müzesi açılması planlanıyor. Bu kapsamda İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Sakarya Anadolu Lisesi’nde açılan Eğitim Müzesi’nde eğitim tarihi açısından arşiv değeri taşıyan doküman, yayın, kitap, dergi, rehber, broşür, katalog, fotoğraf, video film, daktilo, okul kıyafetleri gibi eğitim araç ve gereçleri sergileniyor. Yaklaşık 40 eserin yer aldığı müzeyi gezen öğrenciler, geçmişte kullanılan eğitim materyallerini gördü.

Haberin Devamı

‘MÜZELER, EĞİTİM İÇİN BİR LABORATUVARDIR’
İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, MEB’in 81 ilde eğitim müzesi çalışmalarına başladığını, kendilerinin de bu müzeyi Sakarya Anadolu Lisesi’nde açtıklarını söyledi. Müzede 40 eserin sergilendiğini belirten Durmuş, "Burada eskiden giydiğimiz siyah önlük, eski film makineleri, daktilolar, eğitim materyali, haritalar ve bir çok eserler var. Önümüzdeki günlerde de bahçemize çok eski bir traktör ve bir piyano koyacağız. Bu eserlerin bir çoğu ilimizde bulunuyordu. Türkiye'de en köklü öğretmen okulu Arifiye ilçesindeydi. Orada bulunan eserleri toplayıp burada muhafaza altına aldık. Müzeler binalardan ibaret değil. Buraların bir atölye, eğitim için bir laboratuvar niteliği taşıyor. Bu müzelerde öğrencilerimizi gezdirerek pergel misali bir ayağı geçmişinde sabit kalıp diğer ayağıyla geleceği tasarlayan nesiller yetiştirebilmek, artı yaratıcı ve estetik bakış açılarını geliştirebilmeyi arzu ediyoruz. Öğrencilerimizden bu konuda dönükler de alıyoruz, inşallah ilimizdeki 187 bin öğrenci süreç içerisinde müzemizi gezecek. İlimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

‘BİZİM İÇİN ÇOK FAYDALI OLDU’
Öğrencilerden Tuncay Efe, müzede daha önce insanlar tarafından kullanılan aletleri görme imkânı bulduklarını söyledi. Efe, "Örneğin, şimdiki sinema aletlerinden farklı olarak, eski sinema aletlerini gördük. Kabartma haritalar, bizden evvel öğrencilerin giydiği siyah önlük, günümüzde giyilen giysilerden çok farklı yakalı önlükleri gördük. Radyolar, pres makineleri, porselenler ve eskiden kullanılan bir çok aletleri gördük. Bizim için çok faydalı oldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

Dilara Akın isimli öğrenciyse, eğitim müzesini ilk defa gördüğünü, içinde çok güzel eserlerin olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"1928’de yazılmış bir dilekçe vardı, çok ilgimi çekti. Eskiden öğrenciler siyah önlük giyiyorlarmış, beyaz yakaları var. Ninelerimizin kullandığı malzemeler var, onları gördük. Dikiş makineleri ve daktilolar çok dikkatimi çekti. İlk defa hayatımda bir daktilo gördüm ve çok ilgimi çekti."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!