Bakan Selçuk: Yüz yüze eğitime katılım yüzde 80’nin üzerinde

Güncelleme Tarihi:

Bakan Selçuk: Yüz yüze eğitime katılım yüzde 80’nin üzerinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2021 11:29

Düzce’de bazı açılışlara katılmak için bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, basın mensuplarının yüz yüze eğitime ilişkin sorularını yanıtlayarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Okullarımıza devam noktasında ilkokullarda yüzde 80’lerin üzerinde, ortaokullarda yüzde 76, liselerde de yüzde 70 civarında bir katılım var. Her gün, her an değişimleri izleyerek ortak kararlar almaya çaba gösteriyoruz. İstiyoruz ki önümüzdeki süreçte yüz yüze eğitime doğru çok daha katılımlı, çok daha yüksek bir şekilde devam edelim. Bu koşullar bir an önce düzelsin. Önceliğimiz tabii ki yüz yüze eğitim. 2 Mart’tan itibaren okulların açıklamasıyla yaşanan yoğun ve dinamik süreci anlık olarak takip ediyoruz. Okullara devam konusunda istatistiklerin arttı. Elbette en önemli önceliğimiz yüz yüze eğitim fakat OECD ülkeleri içerisinde Slovakya, Kostarika ve Kolombiya gibi ülkelerden sonra okulların en çok kapalı olduğu ülkeler arasında ilk 5’te yer alıyoruz. Bu, sağlık prensibi önceliğimizden kaynaklanan bir yaklaşım. Bu süreçte emek verenlere teşekkür ediyorum çünkü zor bir süreç yaşıyoruz ama bunu hep birlikte başarıp atlatacağımıza inanıyoruz. Bir taraftan aşı süreci devam ediyor. Her gün, her an değişimleri izleyerek ortak kararlar almaya çaba gösteriyoruz. İstiyoruz ki önümüzdeki süreçte yüz yüze eğitime doğru çok daha katılımlı, çok daha yüksek bir şekilde devam edelim. Bu koşullar bir an önce düzelsin. Salgın şartlarını dikkate alarak, okulları açık tutma isteğimize rağmen diğer ülkelere baktığımızda daha fazla kapalı olduğunu görüyoruz ama bu, sağlık öncelik prensibimizden kaynaklanıyor. Öğretmen ve velilerimize iş birliği için teşekkür ederim.

Haberin Devamı

ARANAN ELEMAN YETİŞTİRMEYİ ÖNEMSİYORUZ
Meslek edinmeyi istihdamla, ekonomiyle, demokrasiyle, toplumsal barışla doğrudan ilgili görüyoruz. O yüzden de ara eleman yerine aranan eleman yetiştirmeyi çok çok önemsiyoruz. 40’ın üzerinde meslek lisesi ihracat yapmaya, meslek edinmeyi istihdamla, ekonomiyle, demokrasiyle, toplumsal barışla doğrudan ilgili o yüzden de ara eleman yerine aranan eleman yetiştirmeyi çok çok önemsiyoruz. Bunlar el birliğiyle yapılan işler. Bizim ana işlerimizden biri mesleki eğitim. Biz meslek edinmeyi istihdamla, ekonomiyle, demokrasiyle, toplumsal barışla doğrudan ilgili görüyoruz. O yüzden de ara eleman yerine aranan eleman yetiştirmeyi çok çok önemsiyoruz.
Sektörlerin ihtiyaçlarını dikkate alan, yepyeni ufuklar açacak nitelikli çocuklar yetiştirmek, dünyayla yarışmaya açmak gerçekten çok mühim diye düşünüyoruz. Bu konuda iş birliklerini, hayırseverlerin, özel sektörün yaptığı çalışmaları ve kamu kuruluşlarının desteklerini çok çok önemsiyoruz. Ülkede ekonomi ve demokrasinin sağlıklı yürüyebilmesi için mesleki eğitim kurumlarının ayrı bir öneminin var. Çünkü doğrudan doğruya ekonomiye katkı sağlayan ana mekanizmalardan biri meslek okullarımız ve bunları güçlendirmek için de birçok çalışma sergiliyoruz. Hem altyapısını güçlendirmek hem işleyişini hızlandırmak hem de doğrudan doğruya sektörlerin ihtiyacı olan içerikleri okullarımıza koymak ve bu içerikler sayesinde de öğretmen eğitimleriyle desteklenmiş yepyeni projelere imza atmak mümkün oluyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; 212 kurum ve 186 iş birliği protokolümüz var. Biz iş garantili, iş öncelikli yüzlerce okul açıyoruz.

Haberin Devamı

MESLEK LİSESİ TERCİHLERİ ARTTI
Yüzde 1’lik dilimden öğrenci alan meslek liselerimiz var. Öğrencilerin meslek liselerini tercihlerinde yüzde 64 artış oldu. Öğrencileri kendi istekleriyle seçim yapmalarının ve yüzde 1’lik dilimden öğrenci alan meslek liselerinin sayısının artmasının sevindirici bir haber. 40’ın üzerinde meslek lisesi ihracat yapmaya başladı. Çok önemli bir haber. Çünkü kendi içlerine kapanmayan ve ürettiklerini sadece ülkemizde değil, dünyada pazarlamaya çalışan bir okul anlayışı, gerçekten çok açılım sağlayan bakış açısını gösteriyor. Küresel salgın döneminde dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyecek şekilde meslek liselerimizin ellerini taşın altına koymaları, uzaktan kumandalı solunum cihazları, kızılötesi termometreler, maskeler... Daha yüzlerce kalemde iş üretmeleri ve bunu ülkenin hizmetine sunmaları, ayrıca ihraç etmeleri gerçekten büyük bir değer.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!