Bakan Özer: Meslek liselerinin ürünleri uygun fiyata vatandaşla buluşacak

Güncelleme Tarihi:

Bakan Özer: Meslek liselerinin ürünleri uygun fiyata vatandaşla buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2022 17:11

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, önümüzdeki eğitim öğretim yılında sayıları 146’ya çıkarılacak tarım alanı bulunan meslek liselerinin, ürettiği ürünleri uygun fiyatla vatandaşla buluşacağını söyledi. Ayrıca meslek liselerinin günlük 1 milyon ekmek üretimi yapacağını ve liselerin satış büfelerinde vatandaşların düşük fiyatla ekmek almasını sağlayacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

‘Eğitimden Üretime Tarım’ Çalıştayı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda yer alan tarım, hayvan yetiştiriciliği ve laboratuvar hizmetleri alanlarında paydaşlarla ortak yönetim anlayışı çerçevesinde öğretmen ve öğrenci yeterliliklerinin artırılması, tarım ve gıda sektöründe nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla Konya’da düzenlendi. Çalıştayın açılışında konuşan Bakan Özer, Türkiye'de 123 tarım alanı olan meslek lisesini Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte ortak yönettiklerini belirterek yapılan çalışmaları şöyle anlattı:

TARIM ALANINDA İHTİYAÇ DUYULAN İNSAN KAYNAĞINI BİRLİKTE YETİŞTİRECEĞİZ
“İş birliği kapsamında 23 tarım alanı olan meslek lisesini daha 2022-2023 eğitim öğretim yılında aktif hale getireceğiz. Dolayısıyla 146 tarım alanında eğitim veren meslek lisesiyle tüm Türkiye'de tarım alanında ihtiyaç duyulan insan kaynağını birlikte yetiştireceğiz. Tarım liselerimizin yaklaşık 4 milyon metrekarelik bir uygulama alanı var. Artık bu uygulama alanındaki tüm tarımsal ürünleri yine Tarım Bakanlığımızla koordineli bir şekilde planlayarak, üreterek tüm okullarımızın giriş kısmına bir satış reyonu koyarak vatandaşlarımızın düşük fiyatla hizmetine sunacağız.

Haberin Devamı

81 İLDE 100 NOKTAYA MESLEK LİSELERİMİZE EKMEK FABRİKASI KURACAĞIZ
Ayrıca son zamanlarda ekmek fiyatlarıyla ilgili çok fazla spekülasyonlar başladı. Aslında biz yaklaşık 4-5 ay önce Bakan yardımcımız Sadri Şensoy, Genel müdürümüz Nazlı Hanım'la birlikte dedik ki ekmeği biz üretelim. Ve 15 okulumuzda ekmek fabrikası kurduk. Şu anda günlük 252 bin ekmek üretim kapasitesine ulaştık. Geçen hafta Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımızla ekmek satış reyonlarında günlük 50 bin ekmek üretim protokolünü imzaladık. Biz 1,5 liraya vereceğiz, Büyükşehir Belediyemiz de 2 lira civarında bir fiyata satacak değerli arkadaşlar. Şimdi buradan ilk defa açıklıyorum. Türkiye'de 81 ilde 100 noktaya, meslek lisemize ekmek fabrikası kuracağız. Ve günlük 1 milyon ekmek üretim kapasitesiyle o liselerin çıkışındaki satış büfelerinde vatandaşlarımızın düşük fiyatla ekmek almasını sağlayacağız.

Haberin Devamı

SEKTÖRÜN GÜÇLÜ TEMSİLCİLERİYLE İŞ BİRLİĞİ YAPMADIĞIMIZ TEK BİR ALAN KALMADI
Yaptığımız en önemli hamlede dedik ki paradigmayı değiştirelim. Artık işverenler mezunları beklemesinler, tüm mesleki eğitim süreçlerine birlikte planlayalım. Ve bu başlatmış olduğumuz adım mesleki eğitim vermiş olduğumuz alanlarda iş gücü piyasasının güçlü temsilcileriyle müfredatı birlikte güncelleme, işletmede beceri eğitimini birlikte planlama, mesleki eğitimin kalitesinde çok kritik olan öğretmenlerimizin işbaşı ve mesleki gelişim eğilimleri eğitimlerini birlikte planlama, öğrencilere burs verme ve istihdamda öncelik temelli bu çok boyutlu iş birliği öyle bir bereket sağladı. Gördük ki aslında Türkiye'deki iş gücü piyasası temsilcileri de yıllardan beri bunu bekliyorlarmış. Ve şu anda eğitim verdiğimiz tüm alan ve dallarda sektörün güçlü temsilcileriyle bu iş birliği yapmadığımız tek bir alan kalmadı. Ve ne oldu? Yüzde 1'lik başarı diliminden öğrenci alan meslek liselerimizin sayısı her yıl artmaya başladı. ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'yle başlamış olduğumuz bu yolculuk İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki Teknik Anadolu Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Konya ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'yle gittikçe tüm Türkiye sathına yayılmaya başladı.

Haberin Devamı

MESLEK LİSELERİMİZ İHRACAT YAPMAYA BAŞLADI
Meslek liselerimiz 2021 yılını 1 milyar 162 milyon liralık üretimle kapattılar. Meslek liseleri ihracat yapmaya başladılar. Geçen hafta İstanbul'da bir meslek lisemizin üretmiş olduğu kağıt havluların yurt dışına ihracatını yaptık. Tırı uğurladık. Ama güzel olan şey şu... Kağıt havluyu üretmiyor meslek lisesi. Kağıt havluyu üreten makineyi üretiyor. Şimdi 2022-2023 eğitim öğretim yılında biraz önce Mesleki Ve Teknik Eğitim Genel Müdürümüzle konuştuk. Aynı makineyi 81 ile hızlı bir şekilde üretip göndereceğiz. Ve 2022-2023 eğitim öğretim yılında tüm okullarımızda lavabolarda çocuklarımızın kullanacağı kağıt havluları olacak.”

Haberin Devamı

28 Haziran’a kadar sürecek çalıştayda beş çalışma grubu oluşturularak, tarım eğitimini odağına alacak şekilde üretim yönetimi, tarımda kaynak kullanım etkinliği, tarımda teknolojik dönüşüm, tarımsal mesleki eğitim, tarımda işgücü kullanımı ve istihdam politikaları ana başlıklarının yer aldığı konular görüşülerek raporlaştırılacak.

KONYA’DA MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ÖĞRENCİLERİNE DESTEK
Bakan Özer, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin mesleki eğitimi tercih eden öğrencilere 12 ay boyunca 300 lira burs vereceğini söyledi.  Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında imzalanan ‘Mesleki Eğitimi Tercih Eden Öğrencileri Destekleme İş Birliği Protokolü’ kapsamındaki 3 bin öğrencinin 5 bine çıkarıldığını da duyurarak 2022 yılının sonuna kadar 1 milyon genci mesleki eğitim merkezleriyle buluşturacaklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Bakan Özer, “Mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptıran tüm gençlerimize devlet olarak 1.275 lira ödüyoruz. Üçüncü yılın sonunda da kalfa olanlar asgari ücretin yüzde 30'u kadar ücret alıyordu, yüzde 50'ye çıkardık. Dolayısıyla o kardeşlerimiz de 2.125 lira ücret alıyorlar. İşte bu burslarla okuyan gençlerimiz 1.275 artı 300 lira, 2.125 artı 300 lira ile yollarına devam edecekler" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

TARIM HAMLESİYLE GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ YAPACAĞIZ
"Mesleki eğitimde yeni bir kalkınma hamlesini tüm Türkiye'de ve bugün Konya'da bulunduğumuz için Konya'dan başlatalım. Özellikle tarım hamlesiyle güzel bir başlangıç yapacağız. Bu proje çok kıymetli. Biz de burada bugün sabah yaptığımız tarım çalıştayında bu vesileyle bir açılım yapmış olalım. Tarım alanında eğitim veren mesleki eğitim merkezleri çok tanınmıyor. Genelde hep meslek liseleri üzerine programlar yapılıyor. Tarımda mesleki eğitim merkezlerini de bu vesileyle başlatmış olalım ve bu programdan da ağırlıklı olarak tarım mesleki eğitim merkezlerinde yer alacakları yararlandıralım. Dolayısıyla iki güzelliği bir noktada birleştirmiş olalım."

SELÇUKLU OTİZMLİ BİREYLER EĞİTİM VAKFI’NA ZİYARET
Bakan Özer, Konya programı kapsamında Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfına (SOBE) da bir ziyaret gerçekleştirdi. Burada eğitim alan öğrenci ve velileriyle sohbet edip taleplerini dinleyen Bakan Özer, öğrencilerin el becerilerini geliştirme çalışması yaptıkları sınıfları gezdi. Bireysel eğitim alan öğrencilerden birinin oynadığı Küp Küp oyununu izledi, çocuklar ile masa tenisi oynadı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!