Bakan Özer: Öğretmen atamaları Eylül ayının ilk haftası

Güncelleme Tarihi:

Bakan Özer: Öğretmen atamaları Eylül ayının ilk haftası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2022 10:57

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Eğitim sistemimizde 1.2 milyon öğretmen var. Atama yapılmayan hiçbir yılımız yok her yıl öğretmen ataması yapıldı. Daha önce çalışmalarımızın sürdüğünü söylemiştim, çalışmalarımız nihayetlendi. Eylül’ün ilk haftasında atamalar yapılacak şekilde süreci kamuoyuyla paylaşacağız. Atamaların yüzde 50’sini İstanbul’a yapacağız. Ağırlığı okul öncesi öğretmenliğe vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CNN Türk’te Hakan Çelik’in sunduğu ‘Hafta Sonu’ programına katıldı. Merakla beklenen atama sürecinin detaylarıyla ilgili ipuçları paylaşan Bakan Özer, öğretmen atamasıyla ilgili açıklamasının yanı sıra Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavın sonuçlarının da erken açıklanmayacağını duyurdu. Bu yıl ilk defa uygulanan yaz okullarının detaylarını anlatan Özer, yeni eğitim öğretim yılında kayıt bağış parası alan okulların takipçisi olunacağını söyledi ve eğitim sisteminde 1 milyon Suriyeli öğrencinin olduğu bilgisini paylaştı.

Bakan Özer CNN Türk canlı yayınında şunları söyledi:

ATAMALARIN YÜZDE 50’Sİ İSTANBUL’A
“Eğitim sistemimizde 1.2 milyon öğretmenimiz var. Bu öğretmenlerimizin yüzde 75’i yani yaklaşık 730 bin öğretmenimiz son 19 yılda atandı. Yani hükümetimizin atamayla ilgili bir sorunu yok. Daha önceki açıklamalarımda 2022 yılında öğretmen atamalarının yapılacağını duyurmuştum. Maliye Bakanlığı’mızla görüşmelerimiz bitti. 2022-2023 eğitim öğretim yılında yani Eylül’ün ilk haftasında atamalar yapılacak şekilde süreci paylaşacağız. Atamaların yüzde 50’sini İstanbul’a yapacağız çünkü İstanbul’u gerçekten merkeze aldık, hem fiziki imkanlarını arttırma hem de üretme ihtiyacıyla ilgili güçlü destek vermeye çalışıyoruz. Benim Eylül’ün ilk haftasına öğretmen ataması yetişecek açıklamamdan öğretmen adayı arkadaşlarım 2021 KPSS mi yoksa 2022 KPSS’mi olacağını anlar.

Haberin Devamı

ATAMADA AĞIRLIK OKUL ÖNCESİNE
Atamalarda okul öncesi eğitime ağırlık vereceğiz. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz okul öncesi eğitime çok büyük ağırlık verdik. İlkokulda, ortaokulda, lisede eğitimin tüm diğer kademelerinde, okullaşma oranlarında çok ciddi artışlara rağmen okul öncesi eğitimde gerçekten ciddi bir sıkıntısı vardı. İşte bu sıkıntıyı aşmak için 3 bin yeni anaokulu 40 bin yeni anasınıfı yapmak için yola çıktık şu ana kadar 750 tane anaokulunu ve 9 bin kadar ana sınıfını hizmete aldık. İstanbul’a bin yeni anaokulu yapacağız ve bu yılın sonuna kadar bitireceğiz. Dolayısıyla ağırlığı okul öncesi öğretmenliğine vereceğiz

Haberin Devamı

LGS SONUÇLARI 30 HAZİRAN’DA
LGS sonuçları erken açıklanmayacak tarih 30 Haziran. Sıkıntılı bir sürecimiz yok, her şey yolunda ilerledi. Hangi tarihte dediysek o tarihte açıklayacağız. Tercih süreciyle ve yerleşim yerleriyle ilgili de bir sorun yok. Yüzde 92’si öğrencilerin tercih ettikleri ilk 3 liseden 1 tanesine yerleştiler. Yüzde 52’si birinci tercihine yerleşti. Bu çok önemli bir şey aileler ve öğrenciler müsterih olsun.

KAYIT PARASI SÖZ KONUSU OLAMAZ
12 Eylül’de yeni eğitim öğretim yılı başlıyor 1 Temmuz ise kayıt dönemi. Okullardan alınan bağışlar konusunda ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulların ihtiyaçlarını karşılayamadığını söylüyorlar. Biz okulların her türlü ihtiyacını karşılayacak bütçeye imkana sahibiz. Okulumuzun tüm ihtiyaçlarını karşılamak için zaten kaynak aktarıyoruz. 2022-2023 eğitim öğretim yılının çalışmalarına 3 ay önceden başlamış olduk ve okul müdürleriyle ilgili yaptığımız toplantıda 1 milyar lira kaynağın İstanbul’a aktarılacağını söyledik. Gönüllü bağış olabilir, ama bu konuda tek bir şey istediğimizi söyledik. ‘Kayıt yaptırmak için şu kadar parayı vereceksiniz’ cümlesi asla söz konusu olamaz. Tüm arkadaşlarımızla illerde seferberiz ve bu konunun takipçisi olacağız. İlk defa temel eğitimdeki tüm okullarımıza da bütçeyi gönderiyoruz. İhtiyacı çok olan okula daha çok bütçe az olan okula daha az bütçe göndereceğiz.
Okullarla ilgili bir diğer kritik konu da yardımcı kaynaklar. Bununla ilgili çok önemli bir adım attık 2021-2022 yılında tüm sınıf seviyelerinde çok kapsamlı yardımcı kaynak verdik. Kasım ayından itibaren öğrencilerimize ücretsiz ulaştırdı, 36 milyon yardımcı kaynak dağıttık. Sayın Cumhurbaşkanımız karne günü müjdeyi verdi sadece ders kitapları değil yardımcı kaynaklar da önümüzdeki dönem öğrencilerimizin sırasında hazır olacak.

Haberin Devamı

YAZ OKULLARI TÜM TÜRKİYE’DE VE ÜCRETSİZ
Ülkelerin en kalıcı ve sürdürülebilir sermayesi beşeri sermayesidir. Beşeri sermayeyi güçlendiren de eğitimdir. Biz bir taraftan beşeri sermayemizi nitelikli eğitme eriştirmek için çaba sarf ederken diğer yandan da üretim kapasitesini ve bu kapasiteye inovatif yaklaşımlarını geliştirmek için çalışıyoruz. 2021-2002 eğitim öğretim yılını yüz yüze eğitime devam ederek ve sağlık kurallarına uyarak eğitimi kesintiye uğratmadan tamamladık. Bu süreçte tüm dünya ve Türkiye okulların ilk açılacak son kapanacak yerler olduğunu gördü. Kovid sürecindeki öğrenme kayıplarını telafi etmek için süren çalışmalarımıza ek olarak yazın da öğrencilerimiz yalnız bırakmıyoruz. 4 yaz okulu kursu açıyoruz. Birincisi bilim sanat merkezleri. Bunu bu yıl tüm öğrencilerimize açtık. 2’inci sınıftan onuncu sınıfa kadar tüm öğrencilerimiz tatilde, bulundukları illerde Türkiye’nin her yerinde bu kurslara ücretsiz katılacak. Şu anda başvurular devam ediyor.

Haberin Devamı

MATEMATİK VE İNGİLİZCE KURSLARINA BAŞVURU BİTTİ
4’üncü sınıftan 12’nci sınıfa kadar Matematik ve İngilizce yaz kursları da açıldı ancak onlar için başvuruları bitti. Öğrencilerimizim matematikle ilişkilerini güçlendirmek için yeni bir yöntem belirledik. Sadece mühendis olacak öğrencilerimiz için değil tüm öğrencilerimiz için matematiğin önemli olduğunu anlatan bir matematik seferberliği başlattık. Benzer bir çalışmayı İngilizce için de yürütüyoruz. İngilizceyi öğretim metotlarını değiştiriyoruz buna da yaz okullarıyla başlayıp geri dönüşleri eğitim sisteminde uygulayacağız. İngilizceyi öğreten iyi okullarımız var ama bunu eğitimde fırsat eşitliği prensibiyle imkanı olmayan vatandaşlarımıza yani tüm okullarımıza yaymalıyız. İngilizceyle başlayan dil eğitimleri Arapça, Fransızca ve diğer dillerle devam edecek. Önümüzdeki günlerde yaz okullarıyla ilgili seçenekleri artırabiliriz.

Haberin Devamı

EĞİTİM SİSTEMİNDE 1 MİLYON SURİYELİ VAR
Bu coğrafya çok farklı bir coğrafya. Merhamet dilinin hâkim olduğu, yardım etmekten mutlu olma kültürünün yaşadığı bir ülke. Eğitim sistemimizde yaklaşık 1 milyon Suriyeli geçici koruma öğrencimiz var. Bu çok büyük bir sayı. Başlangıçta geri dönüş beklentisiyle eğitimleri geçici eğitim merkezlerinde yapıldı. Daha sonra olmadığı görüldü ve eğitim sistemine entegrasyonu sağlandı ve geçici eğitim merkezleri kapatıldı. Şimdi eğitim sistemimizde bizim müfredatımızla Türkçe öğreniyorlar. 10-20 göçmene eğitim veren çoğu OECD ülkeleri sanki çok büyük bir şey yapıyormuş gibi çok sayıda çalışma yapıyor. Biz çok daha fazla yabancı öğrenciye eğitim veriyoruz.

AVRUPA BİRLİĞİ SÖZÜNÜ TUTMADI
Bu konuda Avrupa Birliği ile yürüttüğümüz projelerimiz var. Hükümetimiz çok büyük fedakarlıklar gösterdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla dile getirdiği gibi Avrupa Birliği vermiş olduğu sözleri tutmadı. Geçen haftalarda Londra’da Eğitim Bakanlığı Dünya Eğitim Zirvesi vardı. Orada yaptığım konuşmada, ‘siz burada çok farklı konular konuşuyorsunuz bizde 18.9 milyon öğrencimiz var 1 milyon sadece Suriyeli öğrencimiz var. Bu konuda destek vermediğiniz gibi bari en azından teşekkür edin’ dedim. Eğitime ihtiyacı olan yasal statüsü tanımlanmış olan herkese eğitim verme sorumluluğundayız.

KÖY YAŞAM MERKEZLERİ
Köy okullarımızı eğitim sistemimizin içine dahil etmek istiyoruz. Köy Yaşam merkezleriyle ilgili projeyi Samsun’da başlattık Atıl kullanılan binalarımız var, bunları eğitimle ilgili ihtiyaçları karşılamak için kullanmaya başladık. Yani köyün ilkokulu açılabilmesiyle ilgili. öğrenci sayısına bakmaksızın tüm Türkiye’de köy okullarımız açılabilecek. Birinci önceliğimiz bu. Köy yaşam merkezleriyle amacımız köylere dönüş sürecini ve gıdanın merkeze gelmesiyle o potansiyeli daha artırmak için yapılan bir çalışma.

1800 köy okulunda ana okulu açtık 12 bin gencimiz köy okullarında anaokuluyla buluştu. İlkokul ve köy okulu olarak kullanma imkanı yoksa halk eğitim merkezi açıyoruz. Köylerde kurduğunuz halk eğitim merkezlerinde köylü vatandaşlarımızın istemiş olduğu her türlü kursu, tarımdan hayvancılığa, hayvancılığa tohum israfına kadar ürünlerin verimini artırmaya kadar uygulamalar düzenleyeceğiz.
Mesleki eğitimde tüm sektörlerle iş birliği halindeyiz. Burada yaptığımız en önemli hamle sektörün temsilcilerini eğitim süreçlerine dahil etmek oldu. Artık mezunları birlikte eğitiyoruz. Müfredatı bile birlikte planlıyoruz. Ayrıca İstihdamda öncelik sağlanıyor. Bu hamle mesleki eğitimi Türkiye’de değiştirdi. Mesleki eğitim kapasitesi 6 kat arttı. Artık ihracat yapmaya, fikri mülkiyet tescili almaya başladılar. Bu ürünlerin 74 tanesi ticarileşti. Milli Eğitim tarihinde ilktir. Mesleki Eğitim Merkezleri için de çalışmalar sürüyor. Yaptığımız çalışmalar öncesi tüm Türkiye’de dahil olan öğrenci sayısı 159 bin idi bugün 530 bin. 370 bin yeni gencimiz mesleki eğitim merkeziyle tanıştı. Hedefimiz yıl sonuna kadar 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezlerine kazandırmak.”

BAKMADAN GEÇME!