AYT uzman değerlendirmeleri... Matematik ve edebiyat eleyecek

Güncelleme Tarihi:

AYT uzman değerlendirmeleri... Matematik ve edebiyat eleyecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2022 07:00

Uzmanlar AYT’yi önceki yıllara göre ‘daha kolay’ buldu. Sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri için matematik, sözel öğrenciler için tarih dersinin belirleyici olacağı düşünülüyor.

Haberin Devamı

Bu yılın AYT sorularını Bilfen Liseleri, Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Uğur Okulları, Bahçeşehir Koleji, Nesibe Aydın Okulları ve Gen Koleji’nden uzmanlar Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

* DİVAN EDEBİYATI SORULARI BELİRLEYİCİ OLACAK: 24 sorunun 6’sı anlama ve yorumlamaya dayalı paragraf ve anlam bilgisine, 18’i ise edebiyat bilgi ve becerisini ölçmeye dayalıydı. Yeni nesil sorular sorulmadı. Belirleyici divan edebiyatı soruları oldu.

MATEMATİK

* GEÇEN YILA GÖRE ORTALAMA ARTACAK: Geçen yıla göre daha kolay görünen 31 matematik sorusunun yaklaşık yüzde 50’si 12’nci sınıf kazanımlarından soruldu. Soruların 3 - 4 tanesi belirleyici sorulardı. Geometride daha yaratıcı ve yeni
nesil sorular soruldu. Matematik ortalamasının geçen yılın ortalamasının üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

TARİH

Haberin Devamı

* ADAYLARI ZORLADI: Tarih soruları müfredata uygundu. Ancak soru sayısı az olduğu için tüm konular sorulmadı. Tarih testi adayları zorladı. Bilgiyi ölçen sorular vardı. Sorularda farklı disiplinlerdeki bilgileri kullanarak yorum yapabilme gücü de ölçüldü.

COĞRAFYA

* BİLGİ VE YORUM GÜCÜ ÖLÇÜLDÜ: Geçmiş yıllarda çıkan sorulara benzer, kazanımlara uygun olarak düzenlenmiş, kolay ve orta zorluktaki sorulardan oluştu.

FELSEFE- SOSYOLOJİ PSİKOLOJİ- MANTIK

* FELSEFE GRUBU SORULARI KOLAYDI: Temel bilgileri ölçmeye yönelik sorulardı. Psikoloji soruları bilgi gerektiren ancak kolay nitelikte sorulardı. Sosyoloji soruları önceki yıllardaki gibi parçaya dayalı olarak yorum çıkarılabilecek sorulardan, mantık soruları ise oldukça basit bir dille ifade edilmiş ve temel mantık bilgileriyle çözülebilecek türden sorulardan oluştu.

FİZİK

* GEÇEN YILLARA BENZERDİ: 2021 ve 2020 yılındaki sınavlarla benzer mantıkta bir sınavdı. Soruların çoğu kazanımlarla gündelik yaşamı özdeşleştiren yapıda, bir kısmı da doğrudan bilgiye dayalıydı. Zorluk düzeyi orta derecedeydi.

KİMYA

* SAYISAL SORULAR ZORLADI: Sınavdaki sorular, müfredata uygundu. 11’inci sınıf müfredatından 8 soru, 12’nci sınıf müfredatından 5 soru soruldu. Testin eleyici ve seçici soruları 12’nci sınıf müfredatından geldi. Sınavda öncüllü soruların olması ve sayısal sorulara ağırlık verilmesi sınavı zorlaştırdı.

BİYOLOJİ

Haberin Devamı

* BİRDEN ÇOK KAZANIM: Geçen yıla göre bilgi ve yorum açısından çok daha derinlik isteyen sorulardan oluştu. Cevaplarda çeldiriciler güçlü kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!