Zelenski'den ateş hattına ziyaret! Bu bir ilk...

Güncelleme Tarihi:

Zelenskiden ateş hattına ziyaret Bu bir ilk...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2022 10:21

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, Rus işgalinin başladığı günden bu yana ilk kez sıcak çatışmaların yaşandığı bir bölgeye gitti. Günlerdir Rus birliklerinin saldırısı altında olan Lysychansk şehrine giden Zelenski'nin ziyareti hem 'askerlere moral' hem de Rusya'ya 'kararlılık' mesajı olarak yorumlandı. Zelenski'nin ziyaret ettiği şehrin hemen yanı başındaki Severodonetsk'te ise durum kötüye gidiyor.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, Ukrayna birlikleri ile Rus güçleri arasındaki en yoğun çatışmaların yaşandığı iki şehir olan Lysychansk ve Soledar'ı ziyaret ettiğini açıkladı.

Şu anda kuşatma altında olan Lysychansk şehri, Rusya'nın yeniden ele geçirdiğini iddia ettiği ve kara savaşının hala devam ettiği Severodonetsk'in sadece birkaç kilometre güneyinde.

Zelenski ziyaretinin peşinden yaptığı açıklamada, "Tanıştığım, tokalaştığım, iletişim kurduğum, desteklediğim herkesle gurur duyuyorum" dedi.

Zelenskiden ateş hattına ziyaret Bu bir ilk...

ZİYARET NEDEN ÖNEMLİ?

Zelenski, 29 Mayıs’ta da Rus ordusunun saldırılarından en çok etkilenen Ukrayna’nın Harkov kentini ziyaret etmiş ve ilk kez Kiev bölgesi dışında görüntü vermişti.

Ukrayna liderinin ziyareti Rus işgalinin başlangıcından bu yana Zelenski'nin başkent Kiev dışına yaptığı nadir ziyaretlerden biri.  Ziyaret cepheye en yakın noktalardan biri olması nedeni ile dikkat çekiyor.

Zelenksi'nin yoğun çatışmaların yaşandığı bölgeye gitmesi hem 'askerlere moral' hem de Rusya'ya verilen 'kararlılık' mesajı olarak değerlendirildi.

Haberin Devamı

Ziyarete ilişkin Kiev tarafından yayınlanan iki ayrı videoda Zelenski'nin askeri bir sığınakta yetkililerle konuştuğu görüldü. Ukraynalı lider burada cephedeki operasyonel durumla ilgili bilgi aldı.

Zelenskiden ateş hattına ziyaret Bu bir ilk...

SEVERODONETSK'TE YOĞUN MÜCADELE

Rusya için Siverskiy Donetsk Nehri'nin iki tarafında yer alan Severodonetsk ve Lysychansk kentlerini ele geçirmek kritik bir öneme sahip. Çünkü iki kentin ele geçirilmesi ile birlikte Luhansk bölgesinin tamamının denetimi Ruslara geçmiş olacak.

Şiddetli çatışmaların yaşandığı Severodonetsk'te rüzgar uzun süredir Rusya'nın lehine esse de Ukrayna hafta sonu kaybettiği toprakların bir kısmını geri aldığını iddia etmişti. Rusya ise buna karşılık Ukrayna birliklerinin kentten çekildiğini duyurmuştu.

Ukrayna ordusu bugün yaptığı açıklamada Rus güçlerinin kente saldırılarının devam ettiğini ve hemen yakın çevredeki Slovyansk, Lysychansk ve Orikhove kentlerine de füzeler ateşlediğini duyurdu.

Haberin Devamı

Havan ve topçu ateşi ile kentin altyapısına ciddi hasar veren Rus birlikleri Çernihiv ve Sumy yerleşimlerinin sivil altyapısını da bombalıyor.

Zelenskiden ateş hattına ziyaret Bu bir ilk...

Bölgedeki hasar uydu ile görüntülendi...

DURUM KÖTÜYE GİDİYOR

Luhansk bölge valisi Serhiy Gaidai ulusal televizyona yaptığı açıklamada Severodonetsk'te durumun kötüleştiğini belirterek, "Askerlerimiz karşı saldırı ile şehrin neredeyse yarısını kurtardılar ama şimdi durum bizim için biraz daha kötüleşti." dedi.

Şehir genelinde "yoğun sokak çatışmalarının" devam ettiğini belirten vali Ukrayna güçlerinin şehrin sanayi bölgesindeki mevzilerini koruduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

RUSYA BİR AY SONRA KİEV'İ BOMBALADI

Haftalar süren Kiev kuşatmasında büyük hayal kırıklığına uğrayan ve birliklerini ülkenin doğusuna yönlendiren Rusya bir aydan fazla bir süren bir ara sonrası ilk kez Ukrayna'nın başkenti Kiev'i füzelerle vurdu.

Ukrayna başkenti Kiev dün sabah yeniden şiddetli patlama sesleriyle uyandı. Şehir merkezine 20 kilometre mesafede yer alan Darnitski semtine Rus Füzeleri yağdı. Sayıları 6 olduğu tahmin edilen “Kalibar” seyir füzeleri buradaki demiryolu istasyonuna isabet etti. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, füze saldırısının sabah erken saatlerde yapılması nedeniyle şans eseri can kaybı yaşanmadığını açıkladı.

PUTİN'DEN BATI'YA SİLAH UYARISI

Haberin Devamı

Ukrayna güçleri, ABD ve İngiltere'den gelen ve savaşı Ukrayna'nın lehine çevirebileceği iddia edilen gelişmiş füze sistemlerine güveniyor. Silahlar kısa bir süre önce ülkeye ulaştı ve Ukraynalı askerlerin sistemler hakkındaki eğitimleri başladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rossiya-1 devlet televizyonuna verdiği röportajda Batı'nın Ukrayna'ya uzun menzilli füzeler sağlaması halinde Moskova'nın yeni hedefleri vuracağını açıkladı.

Putin açıklamasında silah sevkiyatının hiçbir şeyi değiştirmediğine dikkat çekerek, "Silahlarımızı daha önce vurmadığımız hedefleri vurmak için kullanacağız." dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!