Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna askeri istihbarat şefi Rusya'nın yeni hedefini açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna askeri istihbarat şefi Rusyanın yeni hedefini açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2022 17:07

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 32’inci gününe girerken, Ukrayna-Rusya arasındaki devam eden müzakerelerin bir sonraki turunun 28-30 Mart tarihlerinde yüz yüze olarak Türkiye’de yapılacağı duyuruldu. Rusya’nın Ukrayna’nın Çernobil bölgesine gerçekleştirdiği saldırıların ardından 31 noktada yangın çıkarken, bölgedeki radyasyon seviyesinde artış gözlemlendiği ifade edildi. Öte yandan Ukrayna askeri istihbarat şefi Rusya'nın yeni hedefini açıkladı. İşte Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş son sürat devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentindeki askeri hedefleri yüksek hassasiyetli seyir füzeleriyle vurduğunu duyurdu. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, Mariupol da dahil olmak üzere Pazar günü sivilleri çatışma bölgelerinden tahliye etmek için iki insani koridor üzerinde anlaşmaya varıldığını açıkladı. 

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

04.00 Rusya, aralarında Ukrayna’nın Lutsk, Jitomir, Harkov ve Rivne kentleri ve başkent Kiev dahil olmak üzere ülkenin bazı kentlerine gece saatlerinde füze saldırıları düzenledi.

01:50 Ukrayna'nın Volın Bölgesel Devlet İdaresi Başkanı Yurij Poguliajko, Belarus’tan Volın Bölgesine seyir füzeleri ile saldırı yapıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

01.30 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye’de yapılacak olan Rusya-Ukrayna müzakerelerini hatırlatarak, "Önümüzde yeni bir müzakere turu var çünkü biz barış arıyoruz. Bana söylenene göre Türkiye'de yüz yüze görüşmeler olacak" dedi.

00.00 Rus ordusu akşam saatlerinde Ukrayna’nın Lutsk, Harkov, Jitomir, Rivne bölgelerini de roketle vurdu. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Her gün daha fazla roket atılıyor. Mariupol bombardıman altında. Lutsk, Harkov, Jitomir, Rivne vuruldu. Rusların başka konuştuğu dil ve insanlığı yok. Sadece roketler ve bombalar. Bu Avrupa’nın hoşuna gidiyor mu?" ifadelerini kullandı.

23.25 Ukrayna’nın Volinskaya bölgesinde bulunan Lutsk şehrindeki petrol deposu Rusya tarafından vuruldu. Saldırıyı doğrulayan Volinskaya Valisi Yuriy Pogulyayko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bölgemizde patlamalar meydana geldi. Roketler petrol deposunu hedef aldı. Hava saldırısı tehlikesi devam ediyor. Sığınaklarda kalın" ifadelerini kullandı.

18.30 
Rusya’nın Ukrayna’nın Çernobil bölgesine gerçekleştirdiği saldırıların ardından 31 noktada yangın çıkarken, bölgedeki radyasyon seviyesinde artış gözlemlendiği ifade edildi.  

18.28 
Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerde Kiev Yönetimi'ni temsil eden David Arahamia, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "28-29 Mart'ta heyetlerle Türkiye'de yüz yüze görüşeceğiz" dedi.

18.15 
Ukrayna’nın Donbass bölgesinde yer alan Luhansk’ta ayrılıkçılar Rusya’ya katılmak için referandum düzenleyeceklerini açıkladı.  

15.35 
Fransa Cumhurbaşkanı Macron Biden'in Putin'i "kasap" olarak nitelendirmesi ve "iktidarda kalamaz" sözlerinin ardından, Ukrayna'daki savaşın sözlü olarak tırmandırılmasına karşı uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Fransız basınına verdiği mülakatta Macron, amacın Ukrayna'da ateşkes ve ardından Rus birliklerinin geri çekilmesi olduğunu söyledi.

Macron, bunun sözle veya eylemle tırmandırma yoluyla mümkün olamayacağını kaydetti.

RUSYA'NIN YENİ HEDEFİNİ AÇIKLADI

14.22 Ukrayna askeri istihbarat şefi, Rusya'nın tüm ülkeyi ele geçirmeyi başaramayınca Moskova kontrolündeki bir bölge oluşturmak için Ukrayna'yı ikiye bölmeye çalıştığını söyledi.

Kyrylo Budanov yaptığı açıklamada, "Aslında bu, Ukrayna'da Kuzey ve Güney Kore yaratma girişimidir" dedi ve Ukrayna'nın yakında Rus işgali altındaki topraklarda gerilla savaşı başlatacağını da sözlerine ekledi.

14.07 Ukrayna'nın doğusunda bağımsızlığını ilan eden Luhansk Halk Cumhuriyeti lideri, bölgenin Rusya'ya katılması konusunda yakında referanduma gidilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Luhansk bölgesindeki ayrılıkçı lider Leonid Paseçnik'in açıklaması Rusya'daki devlet haber ajansı RIA'da yayımlandı.

ABD'DEN 'REJİM DEĞİŞİKLİĞİ' AÇIKLAMASI

12.25 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Rusya için rejim değişikliği stratejisi olmadığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'nın Lviv şehir merkezindeki yakıt deposuna füzeli saldırısının ardından siviller, pazar ayini için kiliselere akın etti.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna askeri istihbarat şefi Rusyanın yeni hedefini açıkladı

Rusya'nın Ukrayna'nın Lviv şehir merkezindeki yakıt deposuna füzeli saldırısının ardından siviller, pazar ayini için kiliselere akın etti.

Cumartesi günü Varşova'da yaptığı konuşmada Başkan Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "iktidarda kalamayacağını" söylemişti.

Blinken Pazar günü İsrail'i ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Başkan, Beyaz Saray dün gece sadece Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'ya veya başka ülkelere karşı savaş açma veya saldırganlığa girişme yetkisine sahip olamayacağını belirtti" dedi.

Haberin Devamı

"Defalarca söylediğimiz gibi, Rusya'da veya başka bir yerde bir rejim değişikliği stratejimiz yok.

"Her zaman olduğu gibi, bu durumda da karar verecek olan söz konusu ülke halkıdır, Rus halkıdır."

11.02 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın 24 Şubat-27 Mart tarihleri arasında 16 bin 600 askeri personel kaybettiğini ve Ukrayna ordusu tarafından 582 tank, bin 664 askeri zırhlı araç, 294 top atış sistemi, 93 çok namlulu roketatar, 52 hava savunma sistemi, 121 savaş uçağı, 127 helikopter, 56 insansız hava aracı, bin 144 otomobil, 73 yakıt ikmal tankı, 7 gemi, 21 özel askeri ekipman ve 4 operasyonel taktik füze sisteminin imha edildiğini duyurdu.

11.00 Rusya Savunma Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentindeki askeri hedefleri yüksek hassasiyetli seyir füzeleriyle vurduğunu söyledi.

Haberin Devamı

09.56 Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, Mariupol da dahil olmak üzere Pazar günü sivilleri çatışma bölgelerinden tahliye etmek için iki insani koridor üzerinde anlaşmaya varıldığını söyledi. 

08.47 Ukrayna lideri Zelenski Polonya'yı Rusya'nın ülkesini işgaline karşı mücadelede yardımcı olmak için savaş jetleri ve tanklar göndermeye çağırdı.

Rus saldırılarının, Ukrayna’nın batısında yer alan ve Polonya’ya sınırı bulunan Lviv kentindeki bir yakıt deposunu hedef almasının ardından çıkan yangın söndürüldü.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna askeri istihbarat şefi Rusyanın yeni hedefini açıkladı

Rus saldırılarının, Ukrayna’nın batısında yer alan ve Polonya’ya sınırı bulunan Lviv kentindeki bir yakıt deposunu hedef almasının ardından çıkan yangın söndürüldü.

Polonyalı mevkidaşı Andrzej Duda ile yaptığı video konferansta Zelenskyy, Ukrayna silahlı kuvvetlerine savaş uçakları ve tanklar tedarik edilmezse Rus ordusunun daha sonra komşu NATO ülkeleri için bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyardı.

08.44 İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki savaşla ilgili son istihbarat raporunda Rus kuvvetlerinin kuzeyde Harkov ve güneyde Mariupol yönünden ilerlediği belirtildi.

SAVAŞTA 12 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

06.54 Ukrayna başsavcısı Iryna Venediktova, Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'da 12 gazetecinin öldürüldüğünü söyledi.

05.58 Ukrayna Sağlık Bakanlığı, ülkedeki tıp ve sağlık kurumlarına 590 StarLink anteni yerleştirdiğini açıkladı.

04.40 Ukrayna'nın Mariupol kenti Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, Rusların Mariupol'de kontrolü sağladığına yönelik iddiaları yalanlayarak, Rusların kente yasaklı silahlarla saldırılar gerçekleştirdiğini de duyurdu.

04.00 Rusya ordusu, Ukrayna’nın Slavutiç kentini ele geçirdiğini açıkladı. Kent halkının Rusya karşıtı protestoları sırasında 3 kişi hayatını kaybetti. Slavutiç Belediye Başkanı Yuriy Fomiçev yaptığı açıklamada, "Kentte kalanlar yani bütün kent Slavutiç’in Ukrayna’ya ait olduğunu haykırmak için Ukrayna bayraklarıyla sokaklara döküldü. Burası bizim topraklarımız, başka kimseye ihtiyacımız yok" dedi.

02.26 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski günlük halka sesleniş konuşmasında, savaşın son durumunu ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını değerlendirdi. Zelenski yaptığı açıklamada, ülkesine saldıran Rus işgalcilerin cevaplarını aldığını belirterek, "Bugün Slavutiç kentinde işgalcilere karşı protesto düzenlendi ve işgalciler cevabını aldı. İşgalcilere hiçbir şey yardım etmeyecek. Televizyonlarda bizim kanallarımızı kapatıp Rus kanallarına bağlanmanız, Rus rublesi dağıtmanız da yardımcı olmayacak. Ruble yakında Rusya’da kiloyla satılacak. Rus ordusuna tek bir cevap olacak o da nefret. Bundan dolayı köyde yaşayan vatandaşlarımız topraklarımıza düşen pilotları çıplak elleriyle esir alıyorlar. Rus teknik araçlarını köylülerimiz traktörle alıyor askerlerimize teslim ediyor. 

02.15 Rus ordusu tarafından Ukrayna’nın batısında yer alan Lutsk kentine roketli saldırı düzenlendi. Kentte hangi noktaların vurulduğuna ve ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz net bir açıklama yapılmazken, olay yerine Ukrayna Acil Durumlar Servisi'ne bağlı ekipler sevk edildiği belirtildi.

İNGİLTERE'DEN YENİ SİLAH SEVKİYATI

Ukrayna'nın dört bir yanından çatışma haberleri gelmeye devam ederken İngiltere'den son derece kritik bir adım geldi.

İngiltere, Ukrayna'nın Rus ordusu ile mücadelesi kapsamında oldukça kritik bir öneme sahip olacak silahı ülkeye gönderme kararı aldı. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace İngiliz yapımı Starstreak füzelerinin Ukrayna'da konuşlandırılmaya hazır olduğunu söyledi.

The Mail'e konuşan Wallace ilk Ukrayna birliklerinin eğitildiğini belirtti ve İngiltere'nin savaşın parçaladığı ülkeye yardım etmek için 'hemen hemen herkesten daha fazlasını yaptığını' belirtti.

ALÇAKTAN UÇAN JETLERİ HEDEF ALIYOR

Uzmanlar, Starstreak sisteminin alçaktan uçan düşman jetlerini düşürebildiğinin altını çiziyor. Zira omuzdan fırlatılan füzeler ses hızının üç katından daha hızlı hareket ediyor ve alçaktan uçan düşman jetlerini hedef alıyor.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!