Son dakika: Rusya'dan flaş açıklama! 'Urup Adası'nda ABD'ye ait denizaltı tespit ettik'

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: Rusyadan flaş açıklama Urup Adasında ABDye ait denizaltı tespit ettik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2022 10:08

Ukrayna ordusu dün gece yaptığı açıklama ile ülkenin her taraftan kuşatıldığını, Rus ayrılıkçıların doğuda tatbikatlara başladığını duyurdu. ABD ülkedeki vatandaşlarını tek tek arayıp 'ülkeyi terk edin' derken, Rus diplomatların Ukrayna'dan ayrılmaya başladığı öğrenildi. Almanya ve Belçika'da vatandaşlarına 'Ülkeyi terk edin' uyarısında bulunurken ABD büyükelçilik hizmetlerini bir süre askıya aldı. Gelen peşe peşe çağrılar sonrası Ukrayna'da savaş çanları daha hızlı çalmaya başladı. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Kuril Adaları içindeki Urup Adası karasularında, ABD'ye ait bir denizaltının tespit edilerek uzaklaştırıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Günlerdir baş döndüren bir trafiğin yaşandığı Rusya-Ukrayna cephesinde sert rüzgarlar esmeye devam ediyor. ABD ve Rusya, Ukrayna'daki vatandaşlarına 'ülkeye dönün' çağrısı yaparken Moskova ise bir yandan askeri yığınağını genişletiyor bir yandan da Belarus ile başlattığı dev tatbikatla adeta savaş provası yapıyor.

Bölgeden gelen son gelişmeler dakika dakika şöyle;

21:00 BIDEN-PUTİN GÖRÜŞMESİ SONRASI AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi 1 saat 2 dakika sonra sona erdi. Beyaz Saray'dan görüşmesi sonrası yapılan açıklamada, Biden'ın Putin'i Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı durumunda bedelinin hızlı ve ağır olacağı yönünde uyardığı ifade edildi.

20.04 RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: RUS KARASULARINDA ABD DENİZALTISI TESPİT EDİLDİ

Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gerilim Rusya ile batılı ülkeleri karşı karşıya getirmeye devam ederken, gerilim bu kez Pasifik Okyanusu'nun kuzeybatısındaki Okhotsk Denizi'ne taşındı. Rusya Savunma Bakanlığı, Kuril Adaları içerisinde bulunan Urup Adası açıklarında ABD’ye ait Virginia tipi denizaltının tespit edildiğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "12 Şubat 2022 tarihinde yerel saatle 10.40’ta, Rusya karasularında Rus Pasifik Filosu’nun planlı tatbikat yaptığı bölgede, Kuril Ada Takımından Urup Adası yakınında ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait Virginia tipi denizaltı tespit edildi. Yabancı denizaltının mürettebatı, ‘Rusya karasularındasınız. Yukarı çıkın’ uyarılarını dikkate almadı" denildi.

Açıklamanın devamında ABD denizaltısının uzaklaştırılması için "İlgili araçların" kullanıldığına işaret edilerek, "Rusya devlet sınırını koruma yönetmenliğine uygun olarak TOF Marşal Şapoşnikov firkateyni mürettebatı ilgili araçlar kullandı" denilirken denizaltının yapılan müdahaleden sonra azami hızla uzaklaştırıldığı ifade edildi.

19.30 ÇAVUŞOĞLU: TANSİYONU DÜŞÜRÜCÜ ADIMLAR ATMALIYIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk'te Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "ABD kısa sürede geniş çaplı bir savaş olasılığına dikkat çekiyor. Bizim konuştuğumuz Rusya ve Belarus kaynakları ise bunu reddediyor" diyen Bakan Çavuşoğlu, "Belarus üzerinden Ukrayna'ya saldırılacağı hakkında haberler çıktığını Belarus kaynakları reddediyor. Tansiyonu düşürücü çalışmalara odaklanmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

19.04 KRİTİK GÖRÜŞME BAŞLADI

Haberin Devamı

Ukrayna-Rusya hattında tansiyon art arda yapılan açıklamalar sonrası yükseliyor. Herkesin merakla beklediği ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kritik bir görüşme gerçekleştiriyor.

14:45 ABD BÜYÜKELÇİLİK HİZMETLERİNİ ASKIYA ALIYOR

ABD kritik görevde olmayan büyükelçilik personeline Ukrayna'yı terke etme emri verdi. Yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı'nın Kiev'deki ABD Büyükelçiliği'ndeki hizmetlerini bir süre askıya alacağı duyuruldu. Washington, bir Rus saldırısı durumunda Ukrayna'ya ABD birlikleri göndermeyeceğini dolayısıyla ülkede kalan vatandaşları için tahliye planları yapılamayacağını duyurdu.

14:30 ALMANYA'DAN 'ÜLKEYİ TERK EDİN' UYARISI

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'da varlığı "zorunlu" olmayan vatandaşlarından "askeri bir çatışmanın göz ardı edilemeyeceğini" gerekçesiyle ayrılmalarını istedi. Açıklamada, "Şu anda Ukrayna'daysanız, varlığınızın zorunlu olduğundan emin olun. Durum böyle değilse, lütfen şimdilik ülkeyi terk edin" ifadeleri yer aldı.

13:10 RUSYA'DAN 'ÇEKİLME' AÇIKLAMASI

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Rus vatandaşlarının ülkeden çekilmesine ilişkin, "Kiev rejiminden veya diğer ülkelerden gelebilecek olası provokasyonlardan korktuğumuz için Ukrayna'daki Rus personel sayımızı optimize etmeye karar verdik. Büyükelçilik ve konsolosluk temel fonksiyonlarını yerine getirmeye devam edecek" dedi.

Zaharova, daha önce batılı medya organlarının Rusya'nın diplomatik misyon personelini çekmeye başladığını ve panik oluşturduğunu söyleyerek, “Şimdi anlaşılacağı gibi ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada ve diğer ülkelerin diplomat ve ailelerinin Ukrayna'daki büyükelçiliklerinden tahliyesi için enformasyona dayalı veriler oluşturuldu. Dün de İsrail bu yönde tahliye kararını duyurdu” ifadelerine yer verdi.


12:10 İNGİLTERE BİRLİKLERİNİ ÇEKİYOR

Haberin Devamı

İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey, İngiltere tarafından sağlanan tanksavar füzeler konusunda Ukraynalıları eğitmek için gönderilen Birleşik Krallık personelinin hepsinin geri çekileceğini açıkladı. Heappey, "Ukrayna'da bir çatışma olursa, orada İngiliz askerleri olmayacak. Hepsi hafta sonu geri çekilecek" dedi.

12:00 PUTİN, BIDEN VE MACRON'LA GÖRÜŞECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün akşam ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüşecek ve bölgedeki son gelişmeleri değerlendirecek.

11:50 UKRAYNA'DAN 'SAKİN KALIN' AÇIKLAMASI

Ukrayna vatandaşlarını sakin olmaya ve paniğe kapılmamaya çağırdı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Şu anda sakin kalmak, istikrarsızlaştırıcı ve paniğe yol açacak eylemlerden kaçınmak kritik önemde" denildi.

Haberin Devamı

11:30 BİR ÇAĞRI DA BELÇİKA'DAN

Belçika Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edebileceği endişesi ile Ukrayna'da yer alan vatandaşlarını ülkeyi terk etmeye çağırdı. Belçika Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada "Şu anda Ukrayna'da bulunan vatandaşların ülkeyi terk etmeleri şiddetle tavsiye edilir." ifadesi yer aldı. Belçika aynı açıklamada Ukrayna'ya gerçekleştirilecek Seyahatlerin risk içerebileceğini ve tahliyenin garanti edilemeyeceğini de belirtti.

9:30 RUS DİPLOMATLARI UKRAYNA'DAN AYRILMAYA BAŞLADI

Rus diplomatların Ukrayna'dan ayrılmaya başladığı öğrenildi. RIA Novosti'ye konuşan bir kaynak, Rus diplomatların Ukrayna'dan ayrılmaya başlaması nedeniyle özellikle konsolosluklardan ve büyükelçilikten randevu alırken zorlukların yaşandığını söyledi.

Son dakika: Rusyadan flaş açıklama Urup Adasında ABDye ait denizaltı tespit ettik

RUS AYRILIKÇILAR TATBİKATA BAŞLADI

Ukrayna Ordusu'ndan dün gece yapılan bir açıklamada, doğudaki Rus yanlısı ayrılıkçıların askeri tatbikatlar düzenlediği ve ülkenin düşman güçler tarafından tamamen kuşatıldığı uyarısı yapıldı. Ordu, topçu, tank ve zırhlı araçlar içeren tatbikatların Rus subaylar tarafından izlendiğini belirtti.

HER TARAFTAN KUŞATILDI

Rusya Belarus ile yaptığı dev tatbikata geçtiğimiz perşembe başlamıştı. Hem Karadeniz'de hem de Azak Denizi'ndeki deniz tatbikatlarının ise gelecek hafta başlaması bekleniyor. Böylece Ukrayna kuzeyde Rus ve Belarus kuvvetleri, doğuda Rus ayrılıkçılar ve güneyde deniz kuvvetleri tarafından kuşatıldı.

KARADENİZE ERİŞİM NEREDEYSE KESİLDİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Azak Denizi'nin tamamen kapatıldığını ve Rus kuvvetleri tarafından Karadeniz'e erişimlerinin neredeyse tamamen kesildiğini söyledi. ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği de Rusya'nın askeri tatbikatlar bahanesiyle Ukrayna'nın deniz egemenliğini kısıtladığını savunduğu bir Twitter paylaşımı yaptı ve "Rusya, Ukrayna ekonomisi için hayati önem taşıyan deniz trafiğini engelliyor" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR TEK TEK ARANIYOR

ABD Başkanı Joe Biden'dan sonra Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan da Ukrayna’daki ABD’lilere ülkeyi terk etmeleri konusunda uyarıda bulunarak, “Ukrayna'daki herhangi bir ABD’li, mümkün olan en kısa sürede ya da 24 ila 48 saat içinde ülkeyi terk etmeli" dedi.

Kiev merkezli BuzzFeed muhabiri Christopher Miller'a göre, ABD Büyükelçiliği çalışanları yapılan resmi uyarılan yanı sıra vatandaşları şahsen arayıp yaklaşan bir işgal korkusuyla onları ülkeyi terk etmeye çağırıyor.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!