CANLI: Kraliçe 2. Elizabeth'in cenazesi defnedildi! Dakika dakika son gelişmeler...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2022 17:55

Dünya geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in cenaze törenine kilitlendi. Bugün yerel saatle 11:00'da başlayan cenaze töreni için geniş güvenlik önlemleri aldı. Töreni izleyen vatandaşlar gözyaşlarına boğulurken, Westminister Kilisesi'nden Welington Kemeri'ne taşınan kraliçenin cenazesi Windsor Kalesi’ne ulaştı. Kraliçe burada düzenlenen dini ayinin ardından eşi Prens Philip’in yanına defnedildi. İşte cenaze töreninden dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybeden, İngiltere'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı unvanına sahip Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze töreni bugün bugün yapıldı.

4 gündür Westminister Hall'de halkın ziyaretine açılan tabut, düzenlenen dini ayin sonrası tören alayı ile Wellington Arch'a taşındı. Burada cenaze aracına yüklenen cenaze Windsor Kalesi'ne götürüldü. Kraliçe burada Nisan 2021’de hayatını kaybeden eşi Prens Philip’in yanına özel bir aile töreniyle defnedilecek. Kraliçe'nin mezar taşında 'ELIZABETH II 1926-2022' yazacak.

CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...


İşte dünyanın izlediği cenaze töreniyle ilgili saat saat tüm gelişmeler...

KRALİÇE'NİN CENAZESİ DEFNEDİLDİ

19:30 Yerel saatle 11.00'de Westminster Abbey'de gerçekleşen kilise töreninin ardından özel bir araçla tören eşliğinde Windsor Kalesi'ne getirilen cenaze, defnedilene kadar Windsor Kalesi'ndeki kraliyet mahzeninde bekletildi. Daha sonra cenaze Windsor Dekanı David Conner tarafından Kral 3. Charles ve Kraliyet Ailesi üyelerinin katıldığı özel bir törenle yerel saatle 19.30’da Aziz George Şapeli'nde defnedildi.

Haberin Devamı

Kraliçe II. Elizabeth'in en büyük oğlu ve ülkenin yeni hükümdarı olan Kral 3. Charles ve Kraliyet ailesi üyelerinin katılımıyla gerçekleşen defin töreninin detayları kamuoyu ile paylaşılmadı ancak Buckingham Sarayı, töreni "son derece kişisel bir aile olayı" olarak nitelendirdi. Defin töreni kamuoyuna kapalı olarak gerçekleşti.

EŞİ PRENS PHİLİP VE AİLESİNİN YANINA GÖMÜLDÜ

Kraliçe II. Elizabeth, Windsor Kalesi'ndeki Aziz George Şapeli'nde babası Kral 6. George ve annesi Elizabeth Angela Marguerite'nin yanına gömüldü. Kraliçe'nin geçtiğimiz yıl nisan ayında hayatını kaybeden ve Kraliçe ile birlikte toprağa verilebilmesi için naaşı bekletilen eşi Prens Philip de Aziz George Şapeli'ne defnedildi. Kraliyet Ailesi, 26 Eylül'e kadar Windsor Kalesi'nde yas tutmaya devam edecek.

Haberin Devamı

ELİZABETH’İN NAAŞI SON DİNLENME YERİNE GETİRİLDİ

19: 00 Kraliçe 2. Elizabeth’in naaşı, dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 2 bin devlet görevlisinin ve liderinin katıldığı Westminster Abbey’deki devlet töreninden sonra ebedi dinlenme yeri olan Windsor Şato’sundaki St. George Chapel’ine getirildi.

Kraliçe 2. Elizabeth’in naaşı, St. George Chapel’inde töreninin ardından 2021’de hayatını kaybeden eşi Prens Philip’in yanına Kraliyet Mezarı’na (Royal Vault) indirilerek defnedileceği ifade edildi.

CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...



17:40
Windsor Kalesi'nin kapısına uzanan Uzun Yürüyüş güzergâhında toplanan binlerce kişi Kraliçe'nin son yolculuğu için yapılan geçit törenini izledi.

17:00
Kraliçenin cenazesi Windsor Kalesi’ne ulaştı. Buradaki geçit töreninin ardından tabut St George Şapeli’ne götürülecek. Kraliçe’nin eşi Prens Philip’in cenaze töreni  de 2021’de bu şapelde düzenlenmişti.
CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

TÖRENDE DİKKAT ÇEKEN GELENEKLER: KRALİÇE'NİN TACI SON KEZ ALINACAK

St. George Şapeli'nde düzenlenecek 800 kişilik törende Kraliçe'nin hükümdarlık dönemini sembolize eden bazı gelenekler yaşatılacak.

Kraliçe'nin tacı Kraliyet Kuyumcusu tarafından tabutun üzerinden alınacak. Böylece Kraliçe 2. Elizabeth'in tacı son kez alınacak ve 70 yıl süren saltanatı sona erecek. Eski MI5 şefi Lord Parker (Lord Chamberlain) görev süresinde kullandığı asasını kırarak tabutun üzerine koyacak. Bu gelenek Parker’ın hükümdara verdiği hizmetlerin de sonunu sembolize ediyor.

Lord Chamberlain , Birleşik Krallık Kraliyet Hanesinin en kıdemli memurudur ve Birleşik Krallık Hükümdarına destek veren ve ona tavsiyelerde bulunan departmanları denetlerken aynı zamanda Hükümdar ve Lordlar Kamarası arasında ana iletişim kanalı olarak hareket eder. Ofis, ve bahçe partileri, devlet ziyaretleri, kraliyet düğünleri ve Parlamentonun Resmî Açılışı gibi tüm tören etkinliklerini düzenler. Ayrıca Kraliyet Ahırları ve Kraliyet Seyahati'nin yanı sıra kraliyet onurların verilmesi törenini de yönetirler.

16:00 Kraliçenin cenazesi Windsor'daki St George Şapeli’ne götürülecek ve burada daha küçük bir dini tören düzenlenecek. Buradaki tören sonrası Kraliçe, mezar odasına indirilecek ve özel gaydacısı önce bir ağıt; ardından “Tanrı Kral’ı korusun” marşını çalacak.

Haberin Devamı

Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre bu kısım, Kraliçe’nin cenaze töreni için özel isteğiydi.

15:50
Wellington Kemeri'nde devlet cenaze aracına nakledilen cenaze Windsor Kalesi’ne doğru son yolculuğuna çıktı. Kraliyet ailesi arabaları ile cenazeyi takip ediyor.

Bu saray, yaklaşık 1.000 yıldır 40 hükümdara ev sahipliği yaptı. Kraliçe Elizabeth için de anlamı büyük. Ergenlik yıllarında Londra savaşın gölgesinde ve bombardıman tehdidi altındayken bu saraya gönderilen Kraliçe, koronavirüs pandemisi sırasında da bu sarayı yeni evi olarak kullandı.

Cenaze aracının Windsor Sarayı’ndaki Uzun Yürüyüş alanına yerel saatle 15 sıralarında varması bekleniyor. Yaklaşık 5 kilometrelik bu yolda da silahlı kuvvetler üyeleri bekliyor olacak. Buradaki geçidi izlemek için halkın yolun çevresinde beklemesine izin verilecek. Kral ve Kraliyet Ailesi’nin üst düzey üyeleri buradaki korteje katılacak.

15:30
Kral 3. Charles'ın cenaze töreninde annesinin cenazesine duygusal bakışları İngiliz medyasında geniş yer aldı. İngiliz Dailymail gazetesi 'Kral'ın gözyaşları' başlığını seçerken SKYNews 'Kral'ın duygusal anları' ifadesini kullandı.

CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

15:13
Cenaze Wellington kemerine ulaştı.

15:00
 Kraliçe 2. Elizabeth'in tabutu törenle Londra sokaklarından geçiriliyor. Geçit sırasında vatandaşların gözyaşlarına boğulduğu görüldü.
CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Kraliçe'nin cenazesi için düzenlenen tören Britanya'da 70 yıldır görülmemiş büyüklükteydi. Son olarak Kraliçe 2. Elizabeth'in babası Kral 6. George için 1952 yılında bu denli görkemli bir tören yapılmıştı. Törende 3 binden fazla askeri personel görev yapıyor.

14:30 Kraliçenin cenazesinin taşındığı rota üzerinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cenazenin taşınma süresince Big Ben'de çanlar çalacak. Hyde Park’ta da her dakika başında top atışı yapılacak. Bu geçidi rota üzerinde belirlenen alanlardan halk da izleyebilecek.

CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...


14:25
Kraliçenin cenazesi kilise dışına çıkarıldı ve top arabasına yerleştirildi.  Wellington Kemeri'ne götürülen cenazeye Kraliyet askerleri eşlik ediyor.  Top arabasının arkasında ise Kral Charles, Galler Prensi, Sussex Dükü, York Dükü ve kraliyet ailesinin diğer önemli isimleri yer alıyor.

14:17 
Kraliçenin tabutu dışarı çıkarılıyor. Tabutun hemen arkasında Kral 3. Charles ve kraliyet ailesi üyeleri yürüyor. Tabutun geçişi sırasında konukların başlarını öne eğdiği bazılarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...


14:14
Westminister Kilisesi'nde düzenlenen dini ayin sona erdi.

Önce Hanehalkı Süvarileri tarafından trompetlerle Son Mesaj isimli eser çalındı. Orijinal olarak 18. yüzyıl askeri borazan çağrısı olan eser, daha sonra kutsal bir anma marşı olarak önem kazandı.

Ardından ülke genelinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bunu, Ulusal Marş izledi. Tören, Kraliçe’ye bağlı gayda çalan bir müzisyenin yaktığı ağıtla sona erdi.

13:29 
Westminster Kilisesi'nde yapılan törende Başbakan Liz Truss İncil'den bir pasaj okudu. Pasaj, Yohanna İncili'nden İsa'nın müritlerine cennette bir yer vaat etmesiyle ilgili bir bölüm içeriyordu.

CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

13:14 David Hoyle'un yaptığı konuşma sonrası katılımcılar hep birlikte ilahiler söyledi.

13:10: 
Kraliçe 2. Elizabeth için Londra’nın merkezindeki Westminster Kilisesi’nde düzenlenen cenaze töreni başladı. Töreni, Westminster Kilisesi’nin rahibi David Hoyle yönetiyor.
CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

13:00 Kraliçenin cenazesi törenin yapılacağı katedralin içinde. Misafirler ayakta tabutun taşınmasını izliyor. Tabutun arkasında kraliyet ailesinin üyelerinin yürüdüğü görülüyor. Prens Harry'nin takım elbise ile törene katıldığı görülürken, Prens William askeri üniforması içinde.

Askeri üniforması içinde Kral Charles'a  karısı Camilla eşlik ediyor.

12:53:
Prens Harry'nin karısı Meghan Markle kiliseye giriş yaptı.

12:48
Kraliçenin cenazesi top arabası eşliğinde katedrale götürülüyor. Kraliyet ailesi üyeleri tabutu taşıyan top arabasına eşlik ediyor.
CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

Kraliçenin tabutunun üzerindeki  Mersin çiçekleri,  kraliçe evlenirken düğün buketinde de vardı. Çiçeklerin arasında Kral 3. Charles'ın imzasını taşıyan bir kart bulunuyor. 

12:45 Kraliçenin naaşının bulunduğu tabut top arabasına yerleştirilmek üzere Westminster Hall'dan çıkarılıyor.

Tabutun taşındığı top arabası gösterişli bir tarihe sahip. 1901'den beri Kraliyet Donanması’nın zimmetinde. O yıl, Kraliçe 2. Elizabeth'in büyük-büyük-büyükannesi olan Kraliçe Victoria'nın cenazesi için hizmet dışına çıkarılmıştı.Top arabası, Kraliçe'nin babası 6. George da dahil olmak üzere birçok hükümdarın ve 2. Elizabeth'in ilk başbakanı Winston Churchill'in cenazelerinde de kullanıldı.

Araba, 142 denizci tarafından çekiliyor. Donanma personeli ilk olarak Kraliçe Victoria'nın cenaze töreninde, top arabasını çekmesi gereken atların ürkmesinden sonra kullanıldı. Zira atların bu durumu arabanın devrileceği korkusuna yol açmıştı.

12:40 Kral III. Charles, oğlu ve Galler Prensi William'la birlikte Westminster Kilisesi'ne ulaştı.

12:30 Galler Prensi William, Buckingham Sarayı önünden geçerken toplanan kalabalık tezahüratlara boğuldu. Prensin Mavi askeri üniforması içinde ciddi göründüğü dikkatlerden kaçmadı. Prenses Charlotte arabada Prens William'ın yanına oturdu.

CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

12:25 Başbakan Liz Truss Westminster Kilisesi'ne giriş yaptı. Başbakanın ardından Kanada Başbakanı Justin Trudeau'un salona girdiği görüldü.

12:20
Eski başbakanlar Boris Johnson ve Theresa May kiliseye geldi. David Cameron ve eşi Samantha da arkalarından onları takip etti.
CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

12:05 ABD Başkanı Joe Biden Westminister Kilise'sine giriş yaptı

11:55: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Westminister Kilisesi'ne geldi. 

CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

11:50 Ürdün ve İsveç'e ait diplomatik araçlar, Yerel saatle 9.30'da Chelsea'de polis kordonundan geçti.

11:40
 Westminster Kilisesi'nin dışındaki çanlar çalmaya başladı. Kraliçe’nin hayatını anmak için tören başlamadan önce 96 dakika boyunca her dakika başında çan çalınacak.

10:44
Misafirlerin Westminster Kilisesi'ne girişi başladı. Misafirler arasında Kraliyet Ailesi, devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra birçok yardım kuruluşunun temsilcileri de var.
CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

10:16: Westminster Kilisesi açıldı. Kral muhafızları kapıdan içeri girdi. Kraliçenin düzenlenecek dini ayin sonrası Windsor Sarayı’na götürülmesi bekleniyor.

10:00 Buckingham Sarayı'nın bahçesinde kurulan çadırlarda basın mensupları hazır bekliyor. Tören, Hyde Park'ta kurulan dev ekranlardan canlı izlenebilecek.
CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

09:45
Londra Emniyet Müdürlüğü bu törenin en geniş katılımlı etkinlik olacağını öngörüyor. Cenaze için 10 bini aşkın polis görevlendirildi.

09:30
Cenaze törenini yüz binlerce kişinin izlemesi bekleniyor. İnsanlar şimdiden Buckhingham Sarayı'nın önünde toplanmaya başladı. Törenin gerçekleştireceği güzergah boyunca geniş güvenlik önlemleri alındı. Londra'nın merkezinde Kraliçe'nin cenazesinin taşınacağı güzergah üzerinde binlerce kişi dün geceden itibaren sıraya girdi.
CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

09:00 Çarşamba gününden beri Westminster Salonu'nda halkın ziyaretine açık olan Kraliçe'nin cenazesi bu sabah ziyaretlere kapatıldı.

TÜRKİYE'Yİ BAKAN ÇAVUŞOĞLU TEMSİL EDİYOR

2.000’den fazla kişinin katılacağı cenaze töreni için yaklaşık 500 devlet başkanı ve farklı ülkelerin kraliyet ailesi mensuplarına davetiyeler gönderildi. Cenazenin dünyanın dört bir yanından liderleri bir araya getirmesi bekleniyor. Cenazede Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor.

CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

Cenaze için 10 bini aşkın polis görevlendirildi

PRENS GEORGE VE PRENSES CHARLOTTE DE KATILIYOR

Törene Kral 3. Charles ve eşi Kraliçe Camilla liderlik edecek. Tabuta eşlik etmek için çiftin ardından Galler Prensi ve Prensesi William ve Kate yürüyecek. Çocukları Prens George ve Prenses Charlotte da onların arkasından yürüyecek. Arkalarında da Sussex Dükü ve Düşesi Harry ve Meghan Markle yürüyecek.

Galler Prensi William'ın üç çocuğundan ikisi, dokuz yaşındaki Prens George ve yedi yaşındaki Prenses Charlotte da Westminster Kilisesi’nde 2.000’den fazla kişinin katılacağı cenaze töreninin konukları arasında. William’ın en küçük oğlu 4 yaşındaki Louis törene katılmayacak.

96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe’nin hayatını anmak için tören başlamadan önce 96 dakika boyunca her dakika başında çan çalınacak.

KRALİÇENİN CENAZESİNDEKİ SEMBOLİZMİ ANLAMAK İÇİN İPUÇLARI

Dünyanın dört bir yanından önemli isimlerin katılacağı cenaze töreni bin yıldan fala süredir devam eden monarşik gelenekleri ve sembolleri içerecek. Peki bu semboller neler?

CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

Kraliçenin kurşun tabutu

Cenazenin odak noktası tabii ki de kraliçenin naaşını taşıyan tabut olacak. Hava ve su sızdırmaması için kurşun ile kaplanan tabut pahalı olduğu bilinen İngiliz meşesinden yapıldı. Kraliçenin tabutunun bundan 30 yıl önce hazırlandığı öğrenilirken tabutu hazırlayan firma Prens Philip, Freddie Mercury ve Jimi Hendrix gibi ünlü isimlerin de tabutunu yaptı.

Tabut örtüsü-Kraliyet bayrağı

İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybeden kraliçenin cenazesi dün akşam Londra'ya getirildi. Uluslararası ajanslara düşen görüntülerde kraliçenin tabutunun kraliyet bayrağına sarılı olduğu görüldü.

Kraliyet bayrağı İngiltere'yi temsil eden 4 bölmeden oluşur. Bu bölmelerden ikisi İngiltere'ye ayrılmıştır.

Bayrakta İngiltere'yi kırmızı zemin üzerinde üç sarı Aslan, İskoçya'yı sarı zemin üzerinde kırmızı bir aslan ve İrlanda'yı da mavi zemin üzerinde sarı bir arp temsil eder.

CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

Cenaze aracı

Cenaze töreninde kraliçenin tabutu İngiliz Ordusunun tören birimi olan 'King's Troop Royal Horse Artillery' tarafından sağlanan bir silah arabası üzerinde taşınacak.

Tabutu taşıyacak aracı Kraliyet Donanması üyeleri yürüyerek taşıyabilir. Bu gelenek 1901'de hayatını kaybeden Kraliçe Victoria'nın cenaze töreninde başlamıştı.

Silah arabası üzerinde taşınan kraliçenin tabutu, Westminster Hall'a getirilecek ve katafalk adı verilen yükseltilmiş bir platform üzerinde duracak. Kraliyet muhafızları tarafından korunacak tabutun başında monarşinin ana sembolleri duracak.

Katafalk, üzerine genellikle önemli bir kimsenin naaşının veya tabutunun yerleştirildiği yüksek platform. Çoğunlukla tahtadan inşa edilir. Bazı katafalklar tekerler üzerinde hareket edebilir.

CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...


İmparatorluk tacı

Monarşinin ana sembollerinden biri kaçınılmaz olarak imparatorluk tacı. Hükümdarın egemenliğini sembolize eden İmparatorluk tacı 1937'de kraliçenin babası Kral 5. George için yapıldı ve daha sonra kraliçeye uyarlandı.

Üzerinde 3 binden fazla değerli taşın bulunduğu taç, dünyaca ünlü Cullinan II elması (317.4 karat) ve Kara Prens'in Yakutu'na (170 karat) da ev sahipliği yapıyor.

Hükümdar asası

Ortalama 90 cm uzunluğundaki hükümdar asası (Sovereign’s Scepter) hükümdarın laik dünyadaki gücünü temsil eder. Asanın sapında İngiltere, İskoçya ve İrlanda'yı temsil eden gül, deve dikeni ve yonca sembolleri eklenmiştir.

Asanın baş kısmında ise dünyanın en büyük elmasından kesilen bir kaç parçadan biri olan Cullinan I elması (530 karat) yer alıyor. Bu elmas asaya 1910 yılında monte edilmiştir.

CANLI: Kraliçe 2. Elizabethin cenazesi defnedildi Dakika dakika son gelişmeler...

Hükümdar küresi

Monarşinin diğer bir sembolü, Hükümdar küresi (The Sovereign’s Orb) Hıristiyan dünyasında hükümdarın gücünü temsil ediyor. Üzerinde bir haç bulunan 27 cm genişliğindeki altın kürenin üzerindeki mücevherler yapıldığı yıl olan 1661'de var olduğuna inanılan 3 kıtayı temsil ediyor.

Hükümdar asası ve hükümdar küresi 1661'de 2. Charles için yapılmıştır ve Kraliyet Mücevherlerinin en değerli parçalarıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!