Halep’te ölüm kalım savaşı

Güncelleme Tarihi:

Halep’te ölüm kalım savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2016 20:12

Esad rejiminin 7 Temmuz’dan bu yana Halep’teki muhaliflere uyguladığı kuşatma hafta sonu güneyden kırıldı. Her iki taraf şehre yüzlerce savaşçı gönderdi. Rejim ve müttefiklerinin hava bombardımanı yoğun. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre taraflar kentte büyük savaşa hazırlanıyor.

Haberin Devamı

SURİYE’nin başkent Şam’dan sonra en büyük kenti Halep’teki çatışmalar giderek şiddetleniyor. Şehir merkezinin doğusundaki semtlerde yaşayan muhalifler 7 Temmuz’da Esad rejimi güçleri tarafından kuşatma altına alınmasıyla başlayan çatışmalar kızıştı. Önceki gün muhalifler kuşatmayı güneyden kırdıklarını açıklamıştı. Bileşenleri arasında El Kaide’den ayrılıp adını Fetih el Şam Cephesi olarak değiştiren El Nusra Cephesi’nin de bulunduğu Fetih Ordusu da yaptığı açıklamayla tüm şehirde kontrolü sağlamak için savaşçılarının sayısını iki katına çıkaracaklarını duyurdu.

2 BİN SAVAŞÇI

Şam yönetimi ise şehre takviye gönderdi. Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman Fransız AFP’ye yaptığı açıklamada, “Tahminen 2 bin Suriyeli, Iraklı, İranlı ve Lübnan’da üslü Hizbullah örgütüne bağlı savaşçı geçen pazar gecesinden bu yana Halep’e vardı” dedi. Rejime yakın Al Watan gazetesi de askeri uçakların silahlı gruplara karşı yoğun bombardıman gerçekleştirdiğini duyurdu. Muhalifler Rus uçaklarının da bombardıman düzenlediğini bildirdi.

Haberin Devamı

YIĞINAK YAPILIYOR

AFP, geçen hafta sonu Esad rejimi ve müttefiklerinin Halep’te savunmaya geçtiklerini, zira Fetih Ordusu’nun güneyden saldırıya geçip askeri akademiyi ele geçirerek kuşatmayı kırdığını duyurdu. Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman muhaliflerin de yığınak yaptığını belirterek, “Özellikle Fetih el Şam Cephesi’nden yüzlerce savaşçı Halep ve İdlib vilayetlerinin farklı yerlerinden Halep şehir merkezine ulaştı” dedi. Abdülrahman, “Hem savaşçılar hem de destekçileri için varoluşsal olan Halep’te büyük çarpışmaya hazırlık için her iki taraf da savaşçılarını yığıyor” ifadelerini kullandı.

REJİMİN İKMAL YOLU DEĞİŞTİ

Şam yönetimi, kent merkezinin güneyindeki bağlantı yolunu kaybedince Halep’te rejim yanlılarının yaşadığı semtlere kuzeydeki Kastillo yolu üzerinden dün yakıt ve gıda ulaştırdı. Şehrin rejimin kontrolündeki batıdaki semtlerinde birinde yaşayan Tony Ishak adlı kent sakini internet üzerinden İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bugün (dün) yakıt ve gıda ulaştı. Hükümet alternatif bir rota açtı” dedi. Reuters’ın haberine göre Suriye ordusundan yapılan bir açıklamada da ikmal doğrulandı ama rotadan bahsedilmedi.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Halep şehrinde ilk büyük çatışmalar 2012’de başladı. Şehir merkezinin batısı rejim kontrolünde. Doğusu muhaliflerin elinde. Şeyh Maksud semti ise Suriyeli Kürtlerin partisi PYD’nin denetiminde. Kentte muhaliflerin denetimindeki bölgelerde 300 bin sivilin yaşadığı sanılıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!