Şirketler hangi durumda konkordato ilan eder? Konkordato nedir, ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Şirketler hangi durumda konkordato ilan eder Konkordato nedir, ne demek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2023 17:45

İstanbul’da bazı alışveriş merkezleri için konkordato talep edildi. Konkordato nedir, ne anlama geliyor? sorusu da bu gelişmeyle birlikte merak edilmeye başlandı. Günümüzde hukuk ve ekonomi alanlarında batık durumunda, alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları için aralarında yaptıkları sözleşme anlamında kullanılmaktadır. Peki, Bir şirket konkordato ilan ederse ne olur? Konkordato Hukuku nedir?

Haberin Devamı

İstanbul’da bazı AVM’ler için konkordato talep edildi. İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılan dava dosyasında mahkeme, 9’u AVM’lerin bağlı olduğu şirket olmak üzere toplam 10 şirket için 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. Hukuki bir terim olan konkordato kelimesi ile ilgili araştırmalar bu sebeple artışa geçti.

KONKORDATO NEDİR, NE DEMEK?

İflas anlaşması veya konkordato, batık durumdaki şirketlerin borçlarını karşılayabilecekleri koşullar dâhilinde ödemek için alacaklılarıyla mahkemelerce yaptıkları anlaşmadır. Günümüzde ise hukuk ve ekonomi alanlarında batık durumunda, alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları için aralarında yaptıkları sözleşme anlamında kullanılmaktadır. Türkçeye iflas anlaşması olarak geçen konkordato, borçlunun, alacaklılarının üçte ikisiyle anlaşarak borçlarının en az yarısını ödemesi ve kalanını da ödeme planına bağlamasıdır. Ticaret mahkemesinin onayladığı bu anlaşmada alacaklılar, alacaklarının belli bir bölümünden feragât eder ya da vadesi gelmiş borçların vadesi uzatabilirler.