SELA NEDEN OKUNUR? 15 Temmuz bu akşam sela okunacak mı? Sela nedir ve ne zaman okunur?

Güncelleme Tarihi:

SELA NEDEN OKUNUR 15 Temmuz bu akşam sela okunacak mı Sela nedir ve ne zaman okunur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2023 00:23

Sela neden okunur? sorusunun yanıtı merak konusu oldu. 15 Temmuz gecesi saat 00.13'de Türkiye genelinde camilerden sela sesi yükseldi. 15 Temmuz'da sela okunur mu sorusu, hain darbe girişiminin 7. yıldönümünde gündemde yer alıyor. 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi sırasında millete birlik ruhu aşılayan ve manevi bir güç sağlayan sela sesi, tüm camilerden aynı anda yükselmişti. Birlik ve beraberliğin sembolü selaların gündeme gelmesiyle birlikte Sela sözleri ve Türkçe anlamı ile merak edildi. Peki, bu gece sela okunacak mı? İşte, sela sözleri, Türkçe anlamı ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

15 Temmuz'da, bu gece sela okunacak mı sorusu pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Cami minarelerinden yükselen sela 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün yedinci yıldönümünde yeniden gündeme geldi. Bir vefat duyurusu olarak her zaman vakit namazlarından önce okunan sela, salavat-ı şerifeler. Perşembe gecelerinde yatsı ezanından önce, Cuma günleri öğle ezanından yaklaşık bir saat önce, bazı camilerde de Ramazan ayında sabah ezanından önce okunur. Peki, 15 Temmuz'da sela okunacak mı? İşte, bu gece sela okunup okunmayacağı hakkında detaylı bilgiler

15 TEMMUZ'DA SELA OKUNACAK MI?

15 Temmuz Cumartesi gününü 16 Temmuz Pazar gününe bağlayan gece 00.13’te Türkiye genelindeki camilerin hepsinde eş zamanlı selalar okunacak. Ayrıca merkez camiler ve 15 Temmuz programlarının icra edileceği yerlere yakın olan camiler sabah namazına kadar açık tutulacak ve bütün camilerin minarelerinin ışıkları yakılacak.

SELA NEDİR?

Haberin Devamı

Sela kelime anlamı itibariyle dua ve namaz anlamına gelmektedir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in Allahtan rahmett temenni ederken ve Allah'ı meth ederken onun şefaatini dileyen bir dua çeşidi olarak bilinmektedir. Sela belli bir besteyle veyahut serbest şekilde okunan dualardan oluşur.

SELA NE ZAMAN OKUNUR?

Sela her Cuma saati okunmaktadır. Ayrıca bir cenaze olduğu zamanda cami minarelerinden sela sesleri yükselmektedir. Sala sadece camilerde değil aynı zamanda tekkelerde ve medreselerde de okunmaktadır. Tekkelerde birbirinden farklı olarak selalar yer almaktadır. Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de de Ahzap suresinin 56. ayetinde sala söylemenin öneminden bahsedilmiştir. Peygamber efendimiz'in adı anıldığında sala okunmanın öneminden söz edilir.

Sela okunduğu duruma göre bayram selası, cenaze selası ve cuma selası olarak adlandırılır. Türk musikinde ise selalar bir dini literatür olarak yer almıştır. Aynı zamanda bir cami musikisi olarak da selalar kabul edilmiştir. Selalar bu musiki de beste şeklinde okunur. Selalar okunurken birden fazla müezzin tarafından ezanda olduğu gibi okunabilir.

Haberin Devamı

SELA SÖZLERİ VE TÜRKÇE ANLAMI

Es Salatu Ves Selamu Aleyke Ya Rasulallah!

( Ey Allah'ın Resul'u, salat ve selam senin üzerine olsun! )

Esselatu vesselamu aleyke ya Habiballah!

( Ey Allah'ın habibi, salat ve selam senin üzerine olsun! )

Esselatu vessalamu aleyke ya Nure Arşillah!

( Ey Allah'ın arşının nuru salat-u selam senin üzerine olsun! )

Esselatu vesselamu aleyke ya Hayra Halgillah!

( Ey Allah'ın mahlukatlarının en hayırlısı, salat-u selam senin üzerine olsun! )

Essalatu vesselamu aleyke ya seyyidel evveline vel ahirin!

( Ey bundan önceki ve sonrakilerin efendisi, salatu selam senin üzerine olsun! )

Vel hamdü lillahi rabbil alemin!

( Hamd alemlerin rabbi olan Allah'a mahsustur! )

Haberle ilgili daha fazlası: