Çocuğunuzdan mesaj var!

Aşırı korumacı ebeveynlerin en belirgin özelliği, çocuğun tüm gelişim alanları etki eden bir tutum sergiliyor olmalarıdır. Toplumumuzda en yaygın görülen ebeveyn tipi olarak dikkat çekmektedir. Bu maddelerden hangisi sizin için çoğunlukta bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Haberin Devamı

ÖZ GÜVEN SAHİBİ OLABİLİR

Korumacı Ebeveyn Tipi

Sen beceremezsin ben yaparım.

Demokratik Ebeveyn Tipi

Yardıma ihtiyacın olduğunda ben buradayım.

Ailelerin çocuklarıyla kurduğu iletişimde kullandıkları kelimeler amacının dışına çıkmasına neden olabilir. Hangi davranışı kazanmasını istiyorsanız ona yönelik davranışlar sergilemeli ve uygun ifadeler kullanmalısınız. Tüm bunlar içinde en başta çocuğunuza güvenmeyi öğrenmeniz gerekirmektedir. Demokratik ebeveyn tipinde, koşulsuz kabul ve güven sağlıklı büyümesinde önemli bir anahtardır.

ÖĞRENMEK İÇİN KEŞFETMEM GEREKİYOR

Korumacı Ebeveyn Tipi

Kıracaksın, oyuncağı bana ver!
 
Demokratik Ebeveyn Tipi

Oyuncağın içindeki parçalarını merak etmeni anlıyorum.

Evdeki oyuncaklar çocuklarınız keşfetmek isterken bozulabilir. Çünkü çocuklar bazen oyuncakların içindekilerini ve mekanizmaların nasıl çalıştığını da merak ederler. Korumacı ebeveyn tipinde çocuk fanusta gibidir. Çocuğun her davranışına müdahale etme ve itiraz etme davranışı baskındır. Demokratik ebeveyn de ise, uzlaşmacı ve yardıma açık bir tavır vardır.

KİRLENMEK GÜZELDİR

Korumacı Ebeveyn Tipi

Ben yediririm, sen döküyorsun.

Demokratik Ebeveyn Tipi

Döksen de sorun değil.

Aşırı korumacı ebeveynler, çocukların yaşına uygun dönemlerde, yaşına uygun sorumlulukları üstlenmelerine izin vermezler. İlerleyen zamanlarda ise, sorumlulukarını yerine getirmediklerinde suçlayıcı bir tavır sergilerler. Demokratik ebeveynler ise, çocuklarının artı yönlerini görmek isterler ve yine çocuklarında desteklenmesi gereken yönleri görmek için imkan yaratırlar.

Çocuğunuzdan mesaj var

SORUNLARIMI KENDİM ÇÖZEBİLİRİM

Korumacı Ebeveyn Tipi

Ben gidip annesiyle konuşayım.

Demokratik Ebeveyn Tipi

Bu konuyu çözebileceğini biliyordum.

Korumacı ebeveyn tipinde, çocuk akranlarıyla sorun yaşadığında ebeveyn koruma duygusuyla müdahale etmek ister. İyi niyet gösterilerek yapılan bu davranış çocuğun sorun çözme ve iletişim becerisine ciddi bir darbedir. Demokratik ebeveyn ise, soruna yönelik çocuğuna sorular yönelterek analitik düşünme becerisinin gelişmesine katkıda bulunur. Ve çözümü bu yolla bulmasını sağlar.

ORTAK EBEVEYNLİK İLKESİ

Korumacı Aile Tipi

Çocuk: “Baba tuvaletim geldi.”
Baba: “Annene söyle!”

Demokratik Aile Tipi

Annenin işi var tuvalete gitmene ben yardım edebilirim.

Korumacı ebeveynde anne figürü daha baskındır. Çocuğun genel ihtiyaçları ve öz-bakım ihtiyaçları anne tarafından karşılanmaktadır. Baba otoriteyi ifade eder. Demokratik ebeveynde ise, adil ve ortak kararların alındığı bir aile ve çocuğun saygıyı hissettiği bir aile yapısı vardır.

Yazarın Tüm Yazıları