Çocukların burnundaki yaz mucizesini kışa taşımak hayal değil!

Deniz suyu, içerdiği tuz ve mineraller ile doğal bir burun açıcı ve sinüzit sökücü görevi görür.

Haberin Devamı

Bu çocuğun burnu kışın devamlı tıkalı, yazın açılıyor diyenleriniz sürekli merak ediyor. Eğer bu burun tıkanıklığı alerjik ise yazın niye açılıyor? İşte bu sorunun cevabı ve “yaz mucizesini” kışa taşıyabilmenin yolu, burun tıkanıklığının nedenlerini bilmekte gizli.

ÖLDÜRMEYEN AMA SÜRÜNDÜREN BURUN TIKANIKLIĞI

Çocukların burnundaki yaz mucizesini kışa taşımak hayal değil

Kış aylarının nezle, grip yapan mikroplardan zengin olduğunu hepimiz biliyoruz. Soğuk havalarda daha kolay yaşamını sürdüren virüsler kışın bir sınıfa girdi mi, bütün çocukları hasta etmeden durmuyor. Ancak kritik nokta, bazı çocuklar bu hastalığı normal süresi olan 10 günde atlatırken bazı çocuklar atlatamıyor. Bazı çocuklarda burun akıntısı sarı-yeşile dönüyor. Bazı çocuklarda hiç burun akmıyor ama geniz akıntısı oluyor. Geniz akıntısı genellikle sabah kalkınca başlayan balgamlı öksürük veya bunun daha hafif hali, boğazda bir balgam hissi ve gıcık şeklinde boğazı temizleme ile devam ediyor. Sonuçta bazı çocuklarda enfeksiyon azalsa bile hiç tam olarak geçmiyor. Öldürmeyen ama süründüren diyebileceğimiz şekilde ağız açık uyuma, horlama şeklinde kendini belli eden burun tıkanıklığı çocuk hasta olmasa bile bütün kış boyu devam ediyor. İşte bu tablonun adı sinüzit. 

Haberin Devamı

SÜREKLİ BURUN TIKANIKLIĞI + GENİZ VEYA BURUN AKINTISI = SİNÜZİT

Çocukların burnundaki yaz mucizesini kışa taşımak hayal değil

Sinüzit teşhisi tanısı koymak için doktor olmaya gerek yok. Eğer bir enfeksiyon sonrası 10 gün içinde, çocuğun burnu tam olarak açılmıyorsa, 2-3 günde bir de olsa boğazda balgam veya burun akıntısı sürekli olarak devam ediyorsa anlayın ki sinüzit oldu. İşte bu safhadan sonra bu enfeksiyonun virütik olduğunu söyleyemeyiz. Bu enfeksiyon 10 günden sonra devam ediyorsa bu bakteri dediğimiz bir mikrobun duruma eklendiğini gösterir ki, bu da antibiyotiksiz geçmez.

“NE PAHASINA OLURSA OLSUN” ANTİBİYOTİK VERMEM!

Çocukların burnundaki yaz mucizesini kışa taşımak hayal değil

Haberin Devamı

Bazılarınızın medyada okudukları nedeniyle antibiyotiğe karşı olduğunu ve pahasına olursa olsun çocuğuma antibiyotik vermem dediğini biliyorum. Ancak bu her hastalıkta gereksiz antibiyotik vermek kadar uç bir yaklaşım. Uçlar her zaman sorun yaratır. Orta nokta nedir? Ne zaman antibiyotik vermek ne zaman vermemek gerektiğini bilerek hareket etmektir. Dolayısıyla bir üst solunum yolu enfeksiyonu en fazla 15 günde geçmemişse bir doktor kontrolünde sinüzite uygun sürede ve dozda antibiyotik verilmesi lazım.

Kulak Burun Boğaz değil, Çocuk Alerji Uzmanlığı 

Çocukların burnundaki yaz mucizesini kışa taşımak hayal değil

 Çocuğun tam iyileştiğini anlamanın yolu da doktor muayenesi ile değil, ailenin gözlemi ile olur. Eğer aile en az 1 haftadır çocuğun burnunun tam olarak açıldığını, ne burun akıntısı, ne de geniz akıntısı olmadığını gözlüyorsa, sinüzit geçmiş demektir. Tabi bu tekrarlamayacağı anlamına gelmez. Sinüzitin tekrarlamasını önlemek için sinüzite neden olan alerji ve reflü gibi alt nedenler anlaşılmalı ve çözüme kavuşturulmalıdır. Bu da Kulak Burun Boğaz kliniklerinde değil, Çocuk Alerji Uzmanlığı'nda mümkündür.

Haberin Devamı

ANTİBİYOTİK VERMEZSEK NE OLUR?

Çocukların burnundaki yaz mucizesini kışa taşımak hayal değil

Çocuklarda burnun iki yanındaki hava boşlukları şeklinde tanımlayabileceğimiz sinüsler, sinüzit sırasında iltihapla dolar. Bu boşlukların burna açıldığı, havanın içeri girmesini sağlayan toplu iğne başı şeklinde delikler vardır. Enfeksiyona bağlı burun tıkanınca bu delikler de tıkanır. İçeri hava giremez. İltihap dışarı atılamaz. Beyne komşuluğu olan bir alanda, adeta apseyi andıran aylarca sürebilecek, sinsi, kronik bir durum söz konusu olur.

“GENİZ ETİNİ ALDIRDIK AMA BURNU YİNE TIKALI”

Çocukların burnundaki yaz mucizesini kışa taşımak hayal değil

Bu süreçte enfeksiyonla mücadele eden bağışıklık elemanları sürekli çalışmak zorunda kalır. Bu bağışıklık elemanlarının başında geniz eti gelir. Çok çalışan bir dokunun sürekli büyümesi gibi geniz eti de bir süre sonra büyümeye başlar. İçinde cerahat birikir. Büyüyen geniz eti burnu daha da tıkayarak, işi daha da içinden çıkılmaz hale getirir. Artık çocuğa antibiyotik de fayda etmez hale gelir. Sürekli burnu tıkalı olan çocuğun orta kulağında basınç artışına bağlı sıvı birikimi olur. Bu çocuklar altta yatan sinüzit ve çoğu zaman sinüzite neden olan alerji tedavi edilmeden, geniz eti ameliyatına alınır. Ancak altta yatan sinüzit ve sinüzite neden olabilecek alerji tedavi edilmeden ameliyat edilen ve kulaklarına tüp takılan her 4 çocuktan birinde geniz eti tekrar büyür. Çünkü geniz eti büyümesi burun tıkanıklığının nedeni değil sonucudur. Nedeni düzeltmezseniz boşa ameliyat olmuş olur. Kısa süre sonra burun tıkanıklığı tekrarlar. Aynı noktaya gelirsiniz.

Haberin Devamı

GENİZ ETİ AMELİYATI ÖNCESİ ALERJİ TEDAVİSİ ŞART!

Çocukların burnundaki yaz mucizesini kışa taşımak hayal değil

Bu nedenle geniz eti büyümüş, kulak sorunu yaşayan, sürekli burnu tıkalı olan bir çocukta ameliyata girmeden önce mutlaka çocuk alerji uzmanı muayenesi yaptırın. Sinüzit varsa tanınmalı ve tedavi edilmeli. Ameliyat öncesi mutlaka çocuk alerji muayenesi yapılmalı. Sinüzit ve alerji tedavisi ile çocukların büyük çoğunluğunda burun açılıyor ve geniz etini aldırmaya, kulaklara tüp taktırmaya gerek kalmıyor.

DENİZİ DEĞERLENDİRİN

Çocukların burnundaki yaz mucizesini kışa taşımak hayal değil

Bununla beraber, önümüz yaz. Deniz en doğal sinüzit ilacıdır. Deniz suyu, içerdiği tuz ve mineraller ile doğal bir burun açıcı ve sinüzit sökücü görevi görür. Bu nedenle yaz aylarında denizi değerlendirin. Çocuklarınızı havuza değil denize yönlendirin. Suya girip çıksınlar. Havuzu görünce denizi istemiyor diyorsanız, tatil seçiminizi buna göre yapın. Denizden başka seçeneği olmazsa denize girer ve çok da sever eminim. Burun iyice yıkanır ve kışın izleri silinirse, beraberinde alerji tedavisi de yürürse, yeniden sinüzit olmaz ve önümüzdeki kış çok daha iyi geçer. Gereksiz ameliyat riskinden ve kulaklarında tüple yazı geçirme zorunluluğundan kurtulmuş olur.

Haberin Devamı

Herkese güzel bir yaz dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları