Cilt tipine göre nemlendirici seçimi...

Yazın daha sık kullanmakla birlikte bizler nemlendiriciye en çok kışın ihtiyaç duyarız. Çünkü hava yazın nemli olurken kışın kurudur. Nemlendiriciyi kimi zaman makyaj öncesi kimi zaman makyajımızı çıkardıktan sonra kullanırız.

Haberin Devamı

Önce kendimiz sonra cildimiz için “nemlendiricileri” tanıyalım bu hafta.

Yazın daha sık kullanmakla birlikte bizler nemlendiriciye en çok kışın ihtiyaç duyarız. Çünkü hava yazın nemli olurken kışın kurudur. Nemlendiriciyi kimi zaman makyaj öncesi kimi zaman makyajımızı çıkardıktan sonra kullanırız. Bu çok kolay ulaşılan ve hep yararını düşündüğümüz ürünü de doğru kullanmadığımızda bazı sorunları yarattığını unutmayalım.

Bu yazıda nemlendirici dünyasını irdeleyelim istedim. Benim de çekinmeden kullandığım ama doğru şekilde uyguladığım ürünü eğrisiyle, doğrusuyla sizlere anlatmak istiyorum.

Nemlendiriciler cildimizde neler yapar?

Nemlendiriciler cildin susuzluğunu giderir, deriyi yumuşatır, nem dengesini korur, su kaybına bağlı ince kırışıklıkların oluşmasını engeller. Kuruluk ve pullanmayı önler; ince çizgiler ve kırışıklıkları azaltarak cildin direncini artırırlar. Ayrıca hafif dermatolojik sorunlarda, dermatologların yardımcı ürünlerindendir.

Haberin Devamı

Hangi cilde, nasıl nemlendirici uygulamalıyız?

Hafif nemli ciltler için:

Tonikle sildiğiniz cildinize nemlendiriciyi uygulayın. Cildinizin doğal olarak nemli olması kreminizin daha kolay sürülmesini sağlar. Nemlendiriciyi hem makyajınızın altına hem de makyajınızı sildikten sonra sürmek yararınıza olacaktır. Cildiniz makyaj malzemelerine karşı korunurken aynı zamanda makyaj süreceğiniz yüzeyin pürüzsüz olmasını sağlar. Uygulamayı özellikle cildiniz yıkandıktan 20 dakika sonra gerçekleştirmek faydanızadır. Çünkü hemen sürülürse ciltte gerilme hissi olduğundan daha fazla sürebilirsiniz. Akşam yatmadan önce yapacağınız makyaj temizliğini de kolaylaştırır. Eskiden nemlendiricilerde SPF (güneş koruma faktörü) olmazdı. Ama artık piyasadaki çoğu marka faktörlü nemlendirici satıyor.

Yağlı ve sivilceli ciltler için:

İlk bilinmesi gereken kulaktan dolma yanlış bir bilgi olan yağlı ciltlerin nemlendirmeye ihtiyacı olmadığı fikrini unutmak. Tabii "En yağlı olan nemlendiriciyi sürün" de demiyoruz. Bu tarz ciltlerde yağsız ya da yağ oranı düşük nemlendiriciler kullanılmalıdır. İşte bu ürünlerin içinde kil, pudra veya polimer maddesi bulunur. Bu maddeler yağlı cildinizin üzerinde yer alan fazla yağı emerler. Eğer cildinizde sık sık sivilce (akne) oluşuyorsa alacağınız ürünlerin üzerinde "non comedogenic" veya "non acnegenic" yazısı yer alanı tercih etmelisiniz. Ayrıca nemlendiricilerin artık tedavi edici yanlarının olduğunu unutmamalıyız. Oil control (yağ dengesi) düzelten ve içerdiği ürünler (AHA ve Salicylic asid, C vitamini) sayesinde kısmen siyah nokta ve sivilceyi tedavi edici yanları var.

Haberin Devamı

Kuru ciltler için:

Kuru bir cildiniz varsa nemlendiriciden vazgeçemezsiniz. İşin güzel yanı bitkisel ya da hayvansal yağlar içeren, kolajen içerikli nemlendiriciler bu tarz cilt sahibi kişileri rahatlatacaktır.

Nemlendiriciler ne kadar sıklıkta kullanılmalıdır?

Her gün ağır makyaj yapıyor ve cildinizi tanıyorsanız, günlük kullanılan nemlendirici size sorun çıkarmayacaktır. Cildiniz aşırı kuru ise ve az makyaj yapıyorsanız 5-6 saatte bir uygulamanız yeterli olacaktır. Aksine cildiniz daha az kuru ise geceleri yatmadan önce kullanacağız nemlendirici yeterli olacaktır.

En az kaç faktör olmalı ve faktörsüz nemlendiricilerin ne tür zararları vardır?

Haberin Devamı

Nemlendirici markaları artık nerdeyse SPF (güneş koruma faktörü) olmayan ürün çıkarmıyorlar. Ama alacağınız nemlendiricinin en az 30 koruma faktör ve üzeri olmasına dikkat ediniz. Bu, cildinizin güneşe karşı korunmasının ispatı konumundadır. Ayrıca günlük kullanımlarda kokusuz, parfümsüz, nonallerjik olanları size tavsiye ediyorum.

Faktörü olmayan nemlendiriciler sizi güneşe karşı korumayacak ve zamanla bazı lekelerin oluşmasına neden olacaktır. Basitçe söylersek güneşin UV ışınları hücrelere zarar verir. Işınlara maruz kalan hücrelerin etrafında bulunan hücreler çoğalmaya başlar ve derinizin rengi koyulaşır. Cildiniz vücudunuzun savunma mekanizmasıdır. Eğer siz doğru nemlendirici kullanmazsanız, vücudunuzun savunma sistemi çalışmayacak, doğrudan kanser yapan ışınları vücudunuz alacaktır.

Haberin Devamı

Nemlendiricilerin cildinizde oluşturacağı yan etkiler nelerdir?

Tahrişler:

Nemlendiricinin gözeneklerini kapatmasıyla aşırı ısınan yüzünüzde yanma hissinin ortaya çıkmasıdır. Bu yanma hissi özellikle atopik egzemalı veya rozacealı hastalarda daha fazla görülür. Aslında bu durum alerjiden çok nemlendiricinin içinde bulunan maddelere karşı gelişen bir reaksiyondur. Ortaya çıkan durum kendiliğinden geçmezse derhal nemlendirici kesilmeli ve yerine başka ikame ürünler kullanılmalıdır.

Alerjik reaksiyonlar:

Nemlendiricilere karşı gelişen alerjiler çok istisna görülür. Çok alerjik bir cilte sahipseniz numune alıp deneyebilirsiniz. Kolunuza sürüp alerji olmadığınıza emin olduktan sonra yüzünüze uygulamanız daha doğru olacaktır. En pahalı ürünler bile sizde alerji yapabilir. Bu durumda deneme-yanılma yöntemi en mantıklı yol olarak görünmektedir.

Haberin Devamı

Deri döküntüsü:

Genel ifade ile seboroik dermatit şikayetlerin adıdır. Ve kentte yaşayan, stresli insanların sıkça karşılaştığı durumdur. Giderek dünya üzerinde bu rahatsızlığa yakalananların sayısı artıyor. Bu yüzden dermokozmetik ürünlerde artık seboroik dermatitler için özel ürünler yapılıyor.

Folikülit:

Çok aşırı kapatıcı ve yağlı nemlendiriciler kıl ağızlarını tıkayıp, iltihaplı bir reaksiyona neden olabilir.

Nemlendiriciler bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Bir nemlendiriciden artık cildi nemlendirmesi dışında başka özellikler de bekleniyor. Aslında kısmen var olan bir probleme çare arıyoruz. Dolayısı ile dermokozmetik ürünlerde var olan ve problemlere göre (E ve C vitamini, retinol, AHA, peptit, yeşil çay, K vit, salisilic asid...) içermesi tercih sebeblerinden oluyor. Bu durumda sizin şikayetleriniz nemlendiricinin reçetelendirilmesinde önemli hale geliyor.

Kimilerimizin hayatında önemli yere sahip nemlendiricileri eğrisiyle-doğrusuyla bu yazımızda tartıştık. Aslında her laboratuvar ortamında yaratılan ürün gibi çoğu zarar azı karar bir kurtarıcı. Güneş ışınlarının sadece yazın değil kışın bile kansere yol açtığı günümüzde nerdeyse olmazsa olmaz bir ürün.

İşin püf noktası doğruları bilmek ve sonra onu uygulamak.

İyi haftalar... 

Yazarın Tüm Yazıları