Tolga Evren
Tolga Evren
Tolga Evren

Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendiririz?

Tıpta bağışıklık kelimesi hastalıklara karşı direnç olarak tanımlanmaktadır. Vücudumuzun bağışıklığı denince öncelikle bulaşıcı hastalıklar aklımıza gelir. Bunların üstesinden gelmek için aşı, sağlıklı yaşam, beslenme, egzersiz, iyi bir uyku yanında yapmamamız gereken bazı alışkanlıklar da bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Aşağıda sıralayacağım bazı maddelerin amaçları sadece bulaşıcı hastalıklar değil başta kalp, kanser, KOAH alerjik hastalıklar gibi hastalıklara da önlem yani bir şekilde direnç sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Tüm hastalıklara karşı dünyadaki çoğu uzmanın ön gördüğü direnç mekanizmasının faktörlerini şöyle sıralayabiliriz.

1- Sigaradan uzak durmak
2- Meyve ve sebze ağırlıklı diyet
3- Düzenli egzersiz
4- Ellerinizi sadece mikroplara karşı değil kimyasallara, toksinlere karşı yıkama
5- Stresten korunma

Bu 5 ana maddeye dikkatli bir uyum gösterirsek bağışıklığımızın kuvvetlenmemesi için % 50 nedeni ortadan kaldırırız. Buna ben sağlıklı kiloyu da ilave etmekte yarar görüyorum. Stabil ve değişkenliği yıl boyunca 2-3 kilodan fazla olmayan boy kilo endeksimiz enzim ve hormonlarımızın sağlıklı kalmasına neden olacaktır.

Haberin Devamı

Yeni doğan bebeklere zorunlu olan aşıları korkmadan yaptırmak gerekir. Örnek olarak çocuk yaşta olunmayan aşının etkeni ileri yaşlarda ölümcül olarak seyredebilir. Ülkemizde birçok hastalık, aşı politikaları ile engellenmiş ve çocuk ölüm oranları çok azalmıştır. Ayrıca bunlara bağlı hastalıklardan ileri yaştaki ölümler sıfıra inmiştir.

30- 40 yaşlarda enzim ve hormonlarımızda azalma dolayısı ile bazı hastalıklara karşı direncimiz azalacaktır. Kalp, akciğer, prostat vb. gibi rahatsızlıklar bu yaşlardan sonra görülür. Bu organlardaki hastalıklar genetik, çevre etkileri, ağır metal ve kimyasallar ile ortaya çıkabilir ancak bazı tedbirler ile süre uzatılabilir veya engellenebilir. Örnek olarak Q-10 olarak bilinen KoEnzim Q10, 30 yaşından sonra vücuttaki üretim azalır. Bu maddenin azlığı kalp, akciğer hastalıklarının ve enerjimizi azaltan sağlık sorunlarının üstesinden gelen ve batı da süper besin olarak anılan vitamin benzeri bir maddedir. Doğal yoldan ancak 3-5 mg alınabilen Q-10 e gereksinim bu yaşlarda 30-100 ve hatta 400 mg a kadar çıkabilir. Yaşlılıkla mücadelede oldukça faydalı bir takviyedir.

İşte organizmanın güçten düştüğü zaman bu tarz takviyeler organizmanın bağışıklık sistemini genç tutar.

Haberin Devamı

Sağlık sadece hastalanınca akla gelecek bir şey değildir. Devamlı kendimizi kontrol ederek ve temel şartlara uyarak çok daha sağlıklı ve uzun ömür e sahip olabiliriz.

Bağışıklığınız bol olsun.