Taylan Şener
Taylan Şener
Taylan Şener

Minimalizm iç mekan tasarımında nasıl uygulanabilir?

Minimalizm nedir? Minimalist bir evde nelere dikkat edilmesi gerekir. En etkili çözümler nelerdir?

Haberin Devamı

MİNİMALİZM NEDİR?

Minimalizmin mimarlık ve tasarımdaki anlamı yalın, düşük maliyetli ve işlevsel sonuca gitmek olarak tanımlanabilir. Ortaya çıkan ürün basit ve sade görülse de, minimalizm en azla en çoğu elde etmektir. Minimalist tasarım ve düşünce, mimari tasarımda işlevle bütünleşerek fayda sağlayan mekânlara ve tasarımlara içerik kazandırdığından her zaman güncelliğini koruyacaktır.

Geleneksel ev dekorasyonundaki sadelik ve gerçek yaşanmışlıklardan çıkan doğal güzellik hiç şüphesiz ki dünyayı etkileyen bir yaşama biçimidir. Bir tasarımcı, mümkün olduğunca ahşap, cam, beton yüzeyleri ve kütlesel formlarla ortaya çıkardığı bir mekânı, işlevsel mobilyalarla birlikte en aza indirgenmiş renk kombinasyonlarıyla, bütünsellik, yalınlık ve yaşantımızdaki öz değerleri de içine katarak minimalist bir mekân elde edebilir.

Günümüz evlerinden örnek vermek gerekirse, birbirinden alakasız renk kombinasyonları ve aşırı derecede oymalı mobilyalar, karmaşık yerleşim düzenleri ile bir furya haline gelen gelin evleri iç mimari tasarımla örtüşmeyen kötü örnekler olarak göze çarpmaktadır.

Minimalizm iç mekan tasarımında nasıl uygulanabilir

MİNİMALİST BİR EV TASARLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

  • Minimalist bir ev tasarlarken öncelikle kalabalık ve anlık ihtiyaçlarımızı karşılayan mobilyalardan kaçınmalı, duvarların renk seçiminde de pastel tonlarda ve tek tip bir boya seçilerek karmaşadan uzaklaşılmalıdır.
  • Evin genelinde de kullanılan eşyaların ve dokuların natürel, doğadan esinlenilmiş gözümüzü ve zihnimizi yormayacak şekilde seçilmesi önem arz etmektedir.
  • Yaşam alanlarımızın en önemli faktörlerinden bir diğeri ise aydınlatma seçimlerinin doğru yapılmasıdır. Evlerimizi mümkün olan alanlarda gün ışığından yararlanabilecek şekilde tasarlamalı, geriye kalan alanlarımızda ise gözümüzü yormayacak gün ışığına en yakın kelvinde bir ışık kaynağı seçerek evin genelinde onu kullanmalıyız.

Minimalizm iç mekan tasarımında nasıl uygulanabilir

Unutmayalım ki bir minimalist, fazlalıklardan kurtularak duvarlarda ve etrafında mümkün olduğunca az objeyle dingin ve karmaşadan uzak bir yaşam şeklini özümser. Hayatımızda odaklanmayı zorlaştıran, tüm nesnelerden ve düşüncelerden arınmayı gerektiren minimalizm zamanı daha verimli ve yararlı kullanmayı sağlar.