Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

30 günde hayatı değişenler

Ameliyat olan hasta sırt üstü yatılmalı ve baş iki yastık kullanılarak vücuttan yukarıda tutulmalıdır.

Haberin Devamı

Nörolojik ve kronik bir hastalık olan, kalıcı tedavisi endoskopik migren ameliyatı ile gerçekleştirilebilen migren tedavisinde operasyon sonrası hastaları hızlı ve konforlu bir iyileşme süreci bekliyor.

Ameliyat bölge sayısına göre 1 ila 4 saat süren ve kapalı ameliyat olarak bilinen endoskopik teknikle yapılan migren ameliyatı sonrasında hastalarımız adım adım şunları yaşamaktadırlar:

Ameliyatın hemen sonrası

Tek bir bölgeden, örneğin alın migreninden operasyon geçiren hasta, takip edilmesi gereken başka önemli bir kronik rahatsızlığı yoksa aynı gün taburcu olabilmektedir. Birden çok migren bölgesinden ameliyat olan hastaların 1 gün hastanede yatışı uygun görülmektedir. Şehir dışından gelen hastanın rekafatçisi yoksa yine 1 gün yatması, gözlem altında tutulması söz konusudur.

Haberin Devamı

Ameliyat sonrası ilk gece

Ameliyatın ilk gecesinde operasyon nedeniyle hassaslaşan tetikleyici sinir dokusu genellikle migren ağrısına neden olur. Bu atak geçici ve çoklukla 1 gece sürer.

Ameliyat bölgesinde acı ve ağrı hissi

Endoskopik cerrahi işlem sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmemekle birlikte iyileşme döneminin ilk evresinde yara çevresinde hafif ağrı duyabilmektedir. Bu, reçeteli ağrı kesicilerle önlenir.

Morluk ve şişlik oluşur mu?

Alın, burun ve şakak migreni sonrasında göz çevresinde ödem ve hafif morluklar ortaya çıkabilir. Sigaradan uzak durulması, doktor tavsiyeleri ile şişlik ve morluklar 10 gün içinde kaybolur.

Taburcu işleminin ardından ilk 48 saat

Taburcu olan hasta sessiz, kimyasal kokuların olmadığı huzurlu bir ortamda istirahat etmelidir. Zorunlu olmadıkça ağır bir eşya kaldırmamalıdır. Refakatçi eşliğinde istirahat büyük önem taşır. Şehir dışından gelen hastaların yanlarında getirdikleri çantalar 5 kiloyu geçmemelidir. Baş aşağı eğilmemeli ve baş fazla hareket ettirilmemelidir. Bol bol istirahat edilmelidir.

Yatış ve uyku pozisyonu

Sırt üstü yatılmalı ve baş iki yastık kullanılarak vücuttan yukarıda tutulmalıdır.

Saçlar ne zaman yıkanabilir?

Saçlar 2 ya da 3. günden sonra yıkanabilir. Ilık su ve yumuşak hareketlerle saçlar yıkanmalı ve tam olarak kurutulmalıdır. Kurutma makinesi en düşük düzeye ayarlanmalıdır. Yara bölgesinin tamamen kuru olduğundan emin olunmalıdır.

Haberin Devamı

İlk doktor kontrolü

1 hafta içinde ilk doktor kontrolü gerçekleştirilir. Yara iyileşmesi ve pansuman kontrol edilir. Dikişler varsa alınır. Ense kökü migren ameliyatında takılan dren ya da burun migreninde kullanılan stent bu süre içinde plastik cerrahi uzmanı tarafından alınır. İlk kontrol sonrası genellikle hastalarımız iş hayatına dönebilmektedir.

İyileşme süresi

Endoskopik teknik uygulandığı için en az doku hasarı söz konusudur. İyileşme süreci de açık ameliyatlara göre oldukça kısadır. Migren ameliyatı olan bir hasta genellikle 4 ila 8 günde, bazen hastanın durumuna bağlı olarak 10 günde iyileşmektedir.

Migren ağrısı ve atakları ne zaman geçer?

Hastadan hastaya değişiklik göstermekle birlikte ameliyattan sonraki 1 aylık süreçte migren atakları kalıcı olarak tamamen geçmektedir. Her 100 hastadan 90’ının ameliyatı başarılı geçmekte, bu oranın yüzde 62’sinin migren hastalığı tamamen tedavi edilmektedir. Kalan gruptaki hastaların migren ağrısı, geçmişe kıyasla yüzde 80’e varan oranda azaltılmakta, normal bir baş ağrısı seviyesine çekilmektedir. Ülkemizde yapılan migren ameliyatlarında migrenin tamamen tedavi edilme oranı son derece yüksektir.

Haberin Devamı

Spora ne zaman başlanabilir?

Ameliyattan sonraki 14. günden itibaren tempolu yürüyüş gibi hafif sporlar, 1 ay sonra da yüzme ya da ağırlık kaldırma gibi ağır sporlara başlanabilir.

Ameliyatın yan etkileri var mı?

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi endoskopik migren ameliyatında da bazı yan etkiler sözkonusudur. Ancak bunlar günlük yaşamı aksatmayacak ve tamamı geçici etkilerdir. Ameliyat kesi bölgesinde karıncalanma ve uyuşma görülebilmektedir ki, en geç 6 ayda bu yan etki son bulmaktadır. Ameliyat sonrası enfeksiyon riski antibiyotikler sayesinde ortadan kaldırılmaktadır. Endoskopik migren ameliyatının beyin üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Çünkü ameliyat kafatası kemiği ile saçlı deri arasında yapılmaktadır. Diğer yandan hastaların genel bir endişesi yara izidir. Endoskopik teknik sayesinde izler, ameliyat bölgesine göre 1 ila 3 santim olarak planlanmakta, saçlı deri içine ya da üst göz kapağına gizlenmektedir.

Haberin Devamı

Auralı migren hastalarında migren ağrı ve atakları tıpkı aurasız migrende olduğu gibi kalıcı olarak tedavi edilmekte, ancak aura genellikle hafifleyerek devam etmektedir.

Özel bir beslenme programı var mı?

Migren ameliyatı olan hastalarımız için özel bir diyet programı yoktur. Hastalarımızın fast food, hazır gıdalardan uzak durması, zamanında ve dengeli beslenmelerini istiyoruz.

Gelecek hafta yeni yazımızda görüşmek dileğiyle,

Sevgiyle, sağlıkla kalın…