Genital bölge estetiğinde yeni trend: Barbie vajina

Genital bölge ile ilgili ilk bilimsel yayınlar 70’li yılların sonlarında Kuzey Amerika kıtasından bildirildi. O tarihlerden bu yana pek çok yeni uygulamalar ile kadınlar hem estetik hem de işlevsel yönden bu tür operasyonları talep eder hale geldi. Konu ile ilgili olarak Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ ile görüştük.

Haberin Devamı

GENİTAL ESTETİK NEDİR? 

Bu alanda, genital bölge ile ilgili yapılan pek çok ameliyatlar ve cerrahi olmayan bazı prosedürler yer alıyor. Ülkemizde daha çok ‘vajina estetiği’ olarak biliniyor. 

Genital bölge estetiği ile ilgili ameliyatlar buranın anatomik bölgesi açısından jinekolog hekimler ve estetik operasyon grubunda yer aldığı için de plastik cerrahlar tarafından uygulanmakta. En sık yapılan operasyonlar arasında iç dudak estetiği (labioplasti), vajina daraltma (vajinoplasti) ve doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi (perineoplasti) yer alıyor. Bu operasyonları büyük dudakları germe, küçültme, büyük dudakları yağ enjeksiyonu ile dolgunlaştırma, G noktası büyütme gibi işlemler izliyor. Ayrıca lazer ile vajina daraltma, radyofrekans ile vajinal kanal sıkılaştırma ve dış genital bölgenin düzeltilmesi, genital prp ile cinsel haz ve orgazm problemlerinin giderilmesi gibi uygulamalar da cerrahi ameliyat olamadığı için komplikasyon oranları oldukça düşük olan yeni prosedürler arasında yer alıyor.

LABİOPLASTİ NEDİR?

Labioplasti iç veya dış genital dudakların kısaltılması, küçültülmesi ve estetik olarak daha hoş bir görünüm kazandırılması amaçlarıyla yapılan yaygın bir operasyon. Sarkmış, uzamış, kırışmış ve rengi koyulaşmış genital dudaklar kadınlarda estetik kaygılar yanı sıra, hijyenik ve işlevsel yönlerden de pek çok sorunlara yol açabiliyor. Ayrıca sık mantar enfeksiyonları, idrar yaparken zorlanma veya idrarın farklı yerlere sıçraması, ilişkide gerilmeye bağlı acı hissi gibi sorunları da beraberinde getirebiliyor. Estetik olarak hoş olmayan görünüm cinsel birliktelik sırasında partnere karşı utanma, endişe ve konsantre olamama sebebi. Labioplasti farklı tekniklerle yapılabiliyor. Özellikle tüm dünyada ve ülkemizde ‘barbie vajina’ artık çok sık tercih ediliyor.

BARBIE GÖRÜNÜMLÜ VAJİNA NEDİR?

İç dudakların oldukça kısa olması, hatta klitoris üzeri tümsekciğin de ’klitoral hudoplasti’ operasyonu ile inceltilmesi, böylelikle dış dudaklardan dışa çıkan sarkmanın tamamen giderilmesi ABD’deki yeni popüler ismi ile ‘barbie vajina’ olarak biliniyor. Bu şekilde kadınlar hem psikolojik hem de fiziksel açıdan kendilerini çok daha iyi bir şekilde hissettiklerini ifade ediyorlar.

BARBIE GÖRÜNÜM HER KADININ TERCİHİ Mİ?

Barbie görünümü her kadının tercihi değil. Genital bölge estetiği olan daha az sayıdaki bazı kadınlar ise daha ‘doğal’ bir görünümden yana. Yalnızca iç dudakların dışta kalan esmerleşmiş kısımlarının çıkarılmasını, çok fazla dokunun alınmamasını tercih ediyorlar. Bu da ayrı bir tercih şekli tabii ki.

İÇ DUDAKLARIN BİR FONKSİYONU YOK MU, FAZLACA ÇIKARILMASININ BİR ZARARI OLUYOR MU?

Uygun bir cerrahi teknik ile yapıldığında fazlaca bir doku çıkarılmasının bilinen olumsuz bir yan etkisi yok. Normalde iç dudaklar kadınlarda genital alan kayganlaşması için bazı salgılar salgılamakta. Ancak bu salgılar vajinanın giriş kısmındaki pek çok bez tarafından da üretilebiliyor. Bu yüzden ameliyat sonrası bir kuruluk sorunu yaşanmıyor. Ancak burada önemli olan; operasyonun ilk baştan hem hastanın dokusunun durumuna hem de kendi beklentilerine yönelik olarak dizayn edilmesi. 

GENİTAL BÖLGE ESTETİĞİNDE HASTA MEMNUNİYETİ 

Genital bölge estetiği ile ilgili uygulamalar doğru cerrahi tekniklerle uygulanıldığında hastalar açısından oldukça tatmin edici sonuçlar veriyor. Özellikle yapılan kombine cerrahiler ile hastaların tamamına yakın bir oranında memnuniyet elde etmek mümkün. Yani aynı seansta hem labioplasti, hem vajina daraltma, hem de doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi ve renk açma yapılabiliyor. Bu bölgenin anatomik lokasyonu nedeniyle iyileşme hızı oldukça yüksek. O yüzden en geniş çaplı operasyonlardan birkaç gün sonra bile hastalar sosyal hayatlarına dönebiliyorlar. Tabi ki; operasyonu uygulayan hekimin bilgi ve tecrübesi son derece önemli.

Yazarın Tüm Yazıları