Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Gebelik sonrası kilo verme

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, doğum Sonrası "Çok kilo aldım, zayıflayamıyorum. Eski kiloma nasıl döneceğim?" diye kendilerine soran, stres yaşayan, her geçen gün tartıların bir kâbus haline geldiği annelerimize önerilerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Dokuz aylık heyecan, kaygı, korku, mutluluk dolu tüm duyguları yaşadığınız bir serüven bitti. Şimdi de gebelik süresince aldığımız kilolardan kurtulmaya geldi sıra. Tabi ki sizlere düşenin yine sabretmek olduğunu unutmayalım.

GEBELİKTE FAZLA KİLO ALIMINA DİKKAT!

Doğumdan sonra hızlı kilo vermenin aslında en püf noktası gebelik boyunca düzenli beslenmek ve dikkatli kilo almaktır. Anne, gebelik boyunca ne kadar kilo almamaya özen gösterirse doğum sonrasında kilo vermesi de o kadar kolay olacaktır. Gebelikteki egzersizlerin ise bu durumda yararı vücudun şeklini koruyarak doğum sonrası kilo vermeye olumlu bir etkendir. Lohusa anne doğumdan sonraki ilk hafta en az 5 kilo kaybeder, bu bebeğin ve suyunun ağırlığıdır. Elbette bir miktar da annenin verdiği kilodur.

Gebelik sonrası kilo verme

Haberin Devamı

Doğumdan sonra annenin düzenli ve doğru emzirmesinin faydalarından birisi de kilo vermesine yardımcı olmasıdır. ‘’ Bebeği emziriyorum sütüm çok olsun ‘’ cümlelerinden uzak durmak en önemli yol göstericidir bize. Aşırı beslenmek değil doğru ve düzenli beslenmek yeterli olacaktır. Çok fazla alınan gıdanın anne sütüne bir etkisi olmadığı görülmüş ve kanıtlanmıştır. Fazla alınan gıda yalnızca annenin kilo almasına sebep olur. Dengeli düzenli ve yeterli beslenmeyi birinci basamak olarak kabul edersek alınan tüm kilolardan tamamen kurtulup ortalama 6 ay içinde eski formunuza kavuşursunuz. Hızlı kilo almak ya da hızlı kilo vermek hiçbir zaman hiçbir dalda tavsiye edilmemektedir. Başta da dediğimiz gibi sabır anne olmanın en önemli ve ilk kuralıdır, her basamağımızda da karşımıza çıkmaktadır. 

Gebelik sonrası kilo verme

DOĞUM SONRASI DENGELİ BESLENMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

- Tatlı ve hamur işi türü yiyecekleri mümkün olduğunca azaltın
- Gün içerisinde sık ama az miktarda tüketin
- Ekmeği az miktarda tüketin
- Yağlı yiyeceklerden uzak durun
- Fastfood ’tan kaçının
- Sebze yemeklerini ağırlık verin
- Aşırı meyve tüketiminden kaçının
- Bol su tüketin
- Süt ürünlerine ağırlık verin
- Yiyecekleri kızartmak, kavurmak yerine; haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemlerini kullanarak hazırlayın
- Yağ alımını azaltmak için etle pişen yemeklere yağ koymayın
-Uyku düzeninize dikkat edin. Geç saatlere kadar oturmak besin tüketimini ve fazla kalori alımını arttırır.

Haberin Devamı

Gebelik sonrası kilo verme

DOĞUM SONRASI EGZERSİZ VE SPOR

Dengeli beslenmek formunuza dönmeye yardımcı olacağı gibi her koşulda zayıflamak için egzersiz ve sporda dengeli beslenmenin en büyük yardımcısıdır. Sezaryen doğumlardan bir ay sonra, normal doğumlardan ise ortalama bir hafta sonra doktorunuz onayında başlayabilirsiniz. Spor yapmak için doğru vakitlerden bahsedecek olursak yemekten hemen sonra başlanılmamalı, yemeğin üzerinden bir iki saat geçmesi beklenilmelidir. Gebelik süresince de olduğu gibi en çok önerilen ve en kolay spor yürüyüştür. Günde yarım saat tempolu yürüyüş yeterlidir. Bunun yanı sıra karın kasları için de mekik çekmek önerilebilir. Kol bacak bölgeleri için de diğer egzersiz hareketlerini yapabilirsiniz elbette. Doğumdan sonra vücudun eski formuna dönmesinde en önemli bölgeler bel ve karındır. Yürüyüşün yanı sıra yüzme de oldukça tercih edilen ve önerilen bir spordur. Gebelerimizin doğumlar sonrasında korse kullanımına da değinecek olursak; korse kullanmanızın karnınızın forma girmesinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak günde iki üç saatten daha fazla kullanmamalısınız.

Haberin Devamı

Gebelik sonrası kilo verme

DİKKAT!

Diyabet, tansiyon gibi kronik hastalıklara sahip olan annelerimiz diyet ve egzersizlerinde mutlaka bir diyetisyen desteği almalıdır.
Kendi sağlığınızı ve bebeğinizin gelişimini düşünerek aldığınız fazla kilolardan kurtulmak sizin elinizde ve gerçekten istediğinizde oldukça basit. Kararlı ve sabırlı bir şekilde bu yola adım attığınızda başarıya ulaşacaksınız, kısa bir sürede eski kıyafetleriniz, eski bedenleriniz sizi bekliyor olacak.

[fotogaleri=1705,1288,1269]

AY AY BEBEK GELİŞİMİ