Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Gebelik öncesi vitamin desteği gerekli midir?

Gebelik öncesi vitamin desteği hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, anne adaylarına önerilerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Anne adaylarının yani anne olmaya hazırlıkta olanların merak ettiği konulardan birisi de gebelik öncesi vitamin desteğidir. Anne adayları her şeyin en iyi olması ve bebeklerinin de sağlıklı olması için her şeyi araştıracaklar, kullanımı gerekli olanları da kullanmayı düşüneceklerdir. Eğer gebelik planlı olarak yapılmıyorsa yani anne birden gebe kalmış ise vitamin kullanmaya da vakti olmayacaktır. Tabi ki plansız olan gebeliklerde, gebelik öncesinde değil de gebelikte kullanılır. Gebeliği planlı olanlar ise gebelik öncesinde vitamin kullanımına başlarlar.

EKSİK VİTAMİNLER GEBELİKTEN ÖNCE TAMAMLANMALI

Anne adayları, anne olmaya karar verdikleri zaman mutlaka  muayene olmalıdır. Bu muayene ve tetkiklerini yaptırdıkları zaman vitamin ihtiyacı da ortaya çıkacaktır. Anne adayları gebelik öncesinde vitamin kullanmaya başlayabilirler, bunun bir sakıncası yoktur. Anneler, gebelik öncesi kullandıkları vitaminlerin yararlarını gebelik döneminde de göreceklerdir. Anne, eksik olan vitaminlerini gebe kalana kadar tamamlamalı ve gebeliğe vitamin yönünden eksik başlamamalıdır. Bazı vitaminler günlük olarak alınmalıdır. Vücutta depolanmayan vitaminler olduğundan bunların her gün alınması gerekir. Bunun için bu vitaminlere önceden başlanmalıdır.

Haberin Devamı

VİTAMİN ALIMI AKSATILMAMALI

Gebelik öncesi vitamin desteği gerekli midir

Vitaminler bebeğin gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Bundan dolayı anne adayları vitamin alımını aksatmamalıdır. Anne adayları gebe kalmadan önce vitamin alımına başlayabilirler. Bunun hiçbir zararı yoktur ve gebelik döneminde işinizi kolaylaştıracaktır. Özetle anne olmak isteyen kadınlar için vitamin desteği onun eksikliklerini tamamlayacağı için gerekmektedir. Bu vitaminler hem gebeliğin sağlıklı devam edebilmesi için hem de bebeğin sağlığı, büyüme ve gelişmesi için oldukça önemlidir. Gebeliği planlı olanlar vücudun ihtiyaç duyduğu her vitamin ve mineralden gebe kalana kadar destek almış olur. Vitamin depoları boş ise dolacaktır.

Haberin Devamı

GEBELİK DÖNEMİDE DE KULLANILABİLİR

Anne adayları eğer plansız yani habersiz gebe kaldıysa da bu alınması gereken vitamin ve minerali gebelikten önce değil de gebelik döneminde karşılar. Beslenme yazısında da bahsettiğimiz gibi anne adayları gebelikten önce, gebelik döneminde ve gebelikten sonra dengeli ve düzenli olarak beslenmelidir. Dengeli ve düzenli olarak beslendiğiniz zaman besinlerden alabileceğiniz bütün vitaminleri alabilirsiniz. Gıdalarla alamayacağınız vitaminleri ise dışarıdan, doktorunuzun önereceği şekilde alabilirsiniz. Bir de depolanmayan vitaminler vardır ki bu vitaminleri de günlük tüketmeniz gerekmektedir. Bu vitaminler depolanmaz ve bunun için her gün yenilenmesi gerekir. Yenilenmezse de o vitamin eksik olur. Bunları doktorunuzdan da öğrenebilirsiniz. Kısacası gebelik öncesi yani gebeliğe hazırlıkta vitamin kullanımına başlanmalıdır.

Haberin Devamı

AY AY GEBELİK HESAPLAMA