Hidrosalpinks ve tüplerin alınması

Tüplerin uçlarının tıkalı ve içlerinin sıvı dolu olması durumuna hidrosalpinks adı verilir. Bu biriken sıvı fallop tüplerinin içerisini kaplayan doku tarafından üretilir. Hidrosalpinks yumurtalık ve fallop tüplerinin birinin veya her ikisinin iltihaplanması ve gerekli şekilde tedavi edilmemesi sonucu oluşur. Enfeksiyona bağlı olarak fallop tüplerinin ucu birbirine yapışır. Normal koşullarda içinde bulunan hücrelerden salgılanan ve karın boşluğuna akan sıvı tüpün içinde birikmeye başlar.

Haberin Devamı

HİDROSALPİNKS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hidrosalpinks genellikle belirti vermez. Fakat kasık ağrısı en önemli belirtileri arasındadır. En sık görülen belirti ise, cinsel ilişki sırasında meydana gelen kasık ağrılarıdır. Bu kasık ağrılarının vajinismustan farkı ise, vajina girişinde olmamasıdır. Ağrılar, sürekli ya da zaman zaman kendini gösterebilir.

HİDROSALPİNKS TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARI ŞANSINI DÜŞÜRÜR MÜ?

Fallop tüplerinin içinde biriken sıvının bir kısmı sürekli olarak rahim içine doğru akmaktadır. Bu sıvı tüp bebek tedavisinde embriyolar rahim içine yerleştirildiği zaman bu embriyoların tutunmasını engelleyebilir ve gebelik şansını azaltabilir.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hidrosalpinks’in en önemli tanı yöntemlerinden biri muayeneler sırasında ultrasonda sıvı birikmesinin gözlenmesidir.

HİDROSALPİNKS KİMLERDE GÖRÜLÜR? YAŞ ÖNEMLİ BİR ETKEN MİDİR?

Hidrosalpinks fallop tüplerinin enfeksiyon sonrası tıkanmasına bağlı olarak geliştiği için cinsel yoldan bulaşan hastalıklara meyilli kadınlarda daha sık görülür. Bu enfeksiyon bazen kürtaj gibi tıbbi bir müdahalenin komplikasyonu olarak da gözlenebilir. Bu nedenle cinsel yönden aktif olunan genç yaşlarda görülme sıklığı daha fazladır.

HİDROSALPİNKS’İN TÜP BEBEK TEDAVİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Hidrosalpinks tedavisinin tüp bebek tedavisine başlamadan önce yapılması önerilir. Fakat bazı durumlarda hidrosalpinks, tedavinin herhangi bir aşamasında tespit edilebilir. Bu aşamada ise, elde edilen tüm embriyoların dondurulması önerilir. Embriyo transferinin hidrosalpinks tedavisinden sonra yapılması son derece önemlidir.

Hidrosalpinks, özellikle ultrasonda görüldüğü durumlarda tüp bebek başarısını yarı yarıya düşürür. Bunun nedeni de yumurtalıkların uyarılması sırasında tüp içinde artış gösteren sıvının rahim içine akışıdır. Bu sıvı aynı zamanda embriyonun tutunmasını sağlayan özellikleri de azaltarak etki eder. Hidrosalpinks, bir yandan gebelik şansını düşürürken diğer yandan da gebeliklerin düşük ile sonlanmasına yol açabilir.

Yazarın Tüm Yazıları