Bebeklerde genital bölge kontrolü nasıl yapılır?

Bebeklerde doğum anından itibaren genital bölge kontrolü yapılması gereklidir. Düzenli hekim kontrolünde olan bebeğin her muayenesinde hekim tarafından genital bölgenin de kontrolü yapılır. “Erkek ve kız bebeklerde genital bölge muayenesi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını Dr. Semra Akkuş Akman verdi.

Haberin Devamı

Kız ve erkek bebeklerde dikkat edilmesi gereken hususlar farklılık gösterir. Derinin bütünlüğünün bozulması ile giden pişik hali her iki cinsiyette de görülür. Pişiğin allerjik, mantar ve bakteriyel nedenlerden hangi etkene bağlı olduğuna karar verildikten sonra etkene yönelik tedavi verilir.

ERKEK BEBEKTE GENİTAL BÖLGE KONTROLÜ

Erkek bebekte ilk olarak penis boyutuna bakılır. İleri küçük penis boyu hormonal bozukluk bulgusu olabilir. Penis deliğinin tam ortada olması önemlidir. Penis deliğinin olması gereken yerin altında olmasına hipospadias denilir. Halk arasında peygamber sünneti olarak adlandırılan hipospadias beraberinde önemli hastalık ve sonuçları barındırabilir.

Hipospadias saptanan çocuklar olası böbrek ve idrar yolları hastalıkları açısından tetkik edilmelidir. Hipospadiasta penis deliği olması gereken yerden ne kadar uzaksa geçirilecek ameliyat o kadar zordur. Tedavi olmayan olgularda, infertilite, cinsel işlev bozuklukları, tekrarlayan idrar yolu infeksiyonları görülebilir. Hipospadiasta en uygun operasyon zamanı 6 ay ile 2 yaş arası olan dönemdir.

Haberin Devamı

PENİS DELİĞİNİN YERİ ÖNEMLİ

Penis deliğinin olması gereken yerin üzerinde olma hali epispadias hastalığıdır. Epispadias hastalığı saptanan hastalar hipospadias hastalarında olduğu gibi üriner sistem açısından tetkik edilmelidir. Ameliyat zamanlaması da aynıdır.

Erkek bebekte her iki torbanın muayenesinde testislerin torbaların içinde ele gelmesi gerekir, eğer tek taraflı testis ele gelmiyorsa testis kasık kanalında veya karında olabilir. Genellikle ilk altı ayda torbaya inmeyen testis daha sonra da inmez. İnmemiş testisin 6-12 ayda ameliyat edilmesi önerilir. Ameliyat edilmeyen vakalar ileride infertilite, kanser riski taşıyabilir. İki taraflı inmemiş testis hormonal açıdan tetkik edilmelidir.

SU FITIĞI VEYA KASIK FITIĞI OLABİLİR

Erkek bebeklerde torbaların koyu siyah görünümü ve ilerleyen aylarda kıllanma olması hormonal tetiklerin yapılmasını gerektirir. Torbaların şiş görünümlü olduğu bebekte su fıtığı (Hidrosel) veya kasık fıtığı düşünülür. Hekimin muayenesi ile anlaşılır. Torbanın şiş ve ağrılı olduğu durum kasık fıtığının boğulması, testis iltihabı (Orşit), testisin kendi etrafında dönmesi (torsiyon) bulgusu olabilir ve acilen hekime başvurmayı gerektirir. Yine kasıkta dışarıdan görünen şişlik kasık fıtığı bulgusu olabilir.

Haberin Devamı

KIZ BEBEKLERDE GENİTAL BÖLGE KONTROLÜ

Kız bebeklerde kontrol sırasında dış dudaklar iç dudakları kapattığı gözlenilir. Prematüre bebeklerin iç dudakları dış dudaklardan belirgin olabilir ve zamanla düzelir.

AZ MİKTARDA BEYAZ AKINTI NORMALDİR

Dış ve iç dudakların birbirine yapışma haline labial sineşi denilir. Labial sineşi mekanizmasında epitel hasarı, östrojen azlığı ve infeksiyonlar suçlanılmaktadır. Labial sineşi olguları tedavi edilmezse çocukta idrar yapma zorluğu, idrar yolu infeksiyonu gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Labial sineşi saptanıldığı zaman östrojenli kremlerle masaj yapılması önerilir. Masaja yanıt vermeyen olgularda yapışıklığın cerrahi olarak açılması planlanılır.

Kız bebeklerde ilk iki yaşta görülen az miktardaki beyaz akıntı normaldir.

Yazarın Tüm Yazıları