Tikler tedavi edilebilir mi?

Sıkıntı, huzursuzluk ve korkuyla artabilir.

Haberin Devamı

Tikler, çocuklarda ve erişkinlerde ortaya çıkan tekrarlayıcı istemsiz hareketlerdir. Baskı altına alınabilmekte fakat ancak ertelenebilmektedir.

Baş sallama, göz kırpma, burun çekmek, omuz atma davranışları yanında, ses çıkarma, boğazdan hırıltı çıkarma, genzi temizleme sesleri de çıkarabilmektedirler. Kişi tikleri yapmak için içinde zorlanma duyar, yapar, sonrasında sıkıntı duyar. Yapmak istemez ama içinde yapma isteği konusunda zorlanma duyduğu için yapmadan duramaz. Özellikle çocuklar okulda arkadaşları alay ettikçe daha çok yapar, daha çok yaptıkça arkadaşları alay etmeye devam eder,bu şekilde kısır bir döngü döner durur. 

Tikler; sıkıntı, huzursuzluk ve korkuyla artabilir. Bir anda başlayabilir. Kimi zaman taklitle de başlayabilir. Tikleri olan bir arkadaş ya da akrabanın yanında zaman geçirdiğinde onu taklit ederek başlayabilir. Ya da ufak ufak bir hareket yaptığında bu kalıcı olarak devam edebilir.

Haberin Devamı

Örneğin gözlüğü burnundan düşüyordur. Burnunu yukarı doğru çeker ve sonra bunu sürekli yapıp tik haline getirebilir. Büyüklerde de tikler oldukça rahatsız edici bir durumdadır. Tikler kimi zaman dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile birlikte olabildiği gibi kimi zaman da takıntı bozukluğu ile birlikte olabilmektedir. Böyle olduğu durumlarda iki bozukluğun tedavisinin birlikte yapılması daha iyi olacaktır.

Tikler, heyecan durumlarında artabildiği gibi çocuklar için büyüklerin ikazı ve kızması, hatta arkadaşlarının alayları ile de artabilmektedir.

Erişkinler ise yapmak istemedikçe kendilerine hakim olamayıp yapamadan duramadıkları için giderek şiddeti artabilmektedir. Tv seyretme , ya da heyecanlı bir durumda da bu tikler artabilmektedir.

Tikler tedavi edilebilen hastalıklardır. Erkek çocuklarında biraz daha çok görülebilmektedir .Tedavide bilişsel ve davranışçı terapiler uygulanabilinmekte, bunların yetmediği durumlarda ise ilaç tedavisi gerekebilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları