Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler

Uzun uçak yolculuklarında aman dikkat!

Basınçtaki ani değişimden dolayı bacakta pıhtı oluşma olasılığı artıyor.

Haberin Devamı

İlk olarak 1970’li yıllarda uzun uçak yolculuğu sonrası akciğer embolisi ile ölen bir genç sonrasında bu konuda araştırmalar yapılmaya başlandı. Uzun uçak yolculukları ile ilgili yapılan araştırmalar 4-5 saatten fazla süren uçuşlarda derin ‘ven trombozu’ yani bacakta pıhtı riskinin %10 civarında arttığını göstermektedir.

PIHTILAŞMA EĞİLİMİNİ ARTTIRAN ETKENLER

Uçak kabin basıncında ani değişimler, koltuk aralarının dar olmasına bağlı hareketsizlik, az su tüketimi, yolculuk sırasında çay- kahve gibi idrar söktürücü özelliği olan içeceklerin tüketilmesi, az nemli ortam damarda bulunmak pıhtılaşmaya meyli arttıran etkenlerdir. Pıhtının sonuçları da en basit olarak yüzeysel venlerde oluştuğunda kızarıklık ve ağrı ile seyreden ‘tromboflebit’, en ağır olarak da ‘akciğer embolisi’dir.

Haberin Devamı

Uzun uçak yolculuklarında aman dikkat

VARİSİ OLAN HASTALAR İÇİN ÖNERİLER

Bacaklarda pıhtı oluşmasının nedenleri arasında kan akımının yavaşlaması, kandaki su oranının azalması ve damar iç yüzeyinin hasarlanması yer almaktadır. Herhangi bir damar hastalığı olmayan insanlarda dahi uzun süren uçak yolculuklarında toplardamarlarda pıhtı oluşabilir. Özellikle varisi olan hastalarda ise toplardamar dolaşımında zaten var olan yetersizlik, uzun süren hareketsizlikle beraber pıhtı oluşumuna belirgin zemin hazırlar. Bu nedenle özellikle varisleri olan hastalar, doktor kontrolünde, bu tür yolculuklardan 1 hafta önce başlayarak düşük doz kan sulandırıcı ilaçlar kullanmalı, yolculuk sırasında varis çorabı kullanmalı, bol sıvı tüketmeli ve 2 saatte bir kalkıp uçakta dolaşmalıdır.

Ancak bunların içinde en önemlisi; bu tür yolculukları sık yapmak zorunda olan varisli hastaların riski azaltmak için varislerini tedavi ettirmesi gerekmektedir.