Rami Asker
Rami Asker
Rami Asker

Hamilelikte kilo verdiren egzersizlerden uzak durun

Gebelikte hafif egzersizler oldukça yararlı ama...

Haberin Devamı

Hamilelikte hafif egzersizler oldukça yararlı olabilir, mesela yürüyüş veya yüzme hamilenin daha iyi bir uyku uyumasına yardımcı olur, dayanıklılık ve direnç kazanmasını sağlar. Fakat bazı egzersizler hamileye ve bebeğine zarar verebilir, dolayısıyla hangi sporları ve egzersizleri yapabileceğiniz konusunda mutlaka doktora danışmak gerekir. Gebelikte uzak durulması veya dikkatli olunması gereken egzersiz ve hareketler şunlardır:

Zıplama ve sıçrama: Hamilelikte bu tür hareketlerden kaçınılmalıdır çünkü gebelikte eklemler gevşer ve vücut ağırlığı artar. Bu durumda zıplamalar, ekleme zarar verebilir.

Sırt üstü yatma: Uzun süre sırt üstü yatıldığında rahim ve bebeği besleyen damarlara baskı bineceği için bu durum kanlanmayı olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla uzun süreli sırt üstü yatmaktan uzak durulmalıdır.

Haberin Devamı

Zayıflatıcı (kilo verdiren) egzersizler: Kilo verme işini doğum sonrasına bırakmak gerekir. Sağlıklı beslendiğiniz sürece kilo almanız bebeğin sağlıklı gelişmesine de katkı sağlar.

Sert sporlar: Basketbol, voleybol ve dövüş sporlarında karına gelebilecek sert darbeler gebeliğe zarar verebilir, bu tarz sporlardan uzak durmak gerekir.

Atletik sporlar: Bebeğe gidecek kan miktarının çok azalmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.

Kayak ve bisiklet: Bunlar denge gerektiren ve düşmelere yol açabilen sporlar olduğu için uzak durulmasında yarar vardır.

Dalgıçlık: bu sporda meydana gelebilecek basınç değişiklikleri bebeğe zarar verebilir, dolayısıyla gebelik sonrasına bırakılmalıdır.

Yüksek yerlere çıkma: 2000 metreden yükseklere çıkmamak lazım, bu yüksekliklerde oksijen oranı azalır, bu durum da hem gebeye hem bebeğe zararlı olabilir.

Jinekolog
Rami Asker

HAFTA HAFTA HAMİLELİK