Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş
Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş
Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş Yazarın Tüm Yazıları

Sertleşme bozukluğu tedavisinde PRP uygulaması

Özellikle estetik ve güzellik alanlarında adı sıklıkla duyulan PRP; saç dökülmelerinde, travma ve eklem yaralanmalarında, kireçlenmede, ameliyat sonrası iyileşme süreçlerini hızlandırmada ve bunun birlikte günümüzde sıklıkla ürolojik hastalıklarda da kullanılan oldukça etkili bir yöntemdir.

Haberin Devamı

Trombositten zengin plazma olarak bilinen PRP, aslında vücudun kendisini iyileştirme gücünü somut olarak ortaya çıkaran da bir yöntemdir. Trombosit açısından zengin plazma tedavisi, vücudun dokuları iyileştirmek için kullandığı doğal büyüme faktörlerini artırabilen bir rejeneratif tıp şeklidir.Trombositten zengin plazma olarak bilinen PRP, aslında vücudun kendisini iyileştirme gücünü somut olarak ortaya çıkaran da bir yöntemdir. Trombosit açısından zengin plazma tedavisi, vücudun dokuları iyileştirmek için kullandığı doğal büyüme faktörlerini artırabilen bir rejeneratif tıp şeklidir.

Cerrahi dışı müdahale olması nedeniyle tercih edilen PRP; sertleşme bozuklukları daha dahil olmak üzere farklı üroloji hastalıklarda etkinliği araştırılmaktadır. 

PRP nedir?

İngilizce Plasma Rich Platelet kelimelerinin kısaltılmış halidir. Bir başka deyişle trombosit olarak da bilinen plateletlerden zengin plasma anlamına gelmektedir.

PRP niçin uygulanır?

Hastalara uygulanan plasmada çok sayıda trombosit adı verilen hücreler bulunmaktadır. Bu hücreler içlerinde iyileşme, yenileşme ve büyüme faktörlerini barındırmaktadırlar. Vücutta herhangi bir yerde bu etkiler istenildiği zaman o bölgede iyileşme sağlamak amacı ile ilk olarak trombositler giderler. İçlerinde bulunan bu doğal iyileştirici büyüme faktörlerini boşaltarak o bölgenin rejenerasyonunu sağlarlar. Bu nedenle tıpta pek çok farklı bölgede ve farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

PRP tedavisi nasıl yapılır?

Kanı oluşturan bileşenlere bakıldığında dört farklı maddeden söz edilebilir:

- Kırmızı kan hücreleri,
- Beyaz kan hücreleri,
- Plazma ve
- Trombositler.

Plazma, kanın sıvı kısmı olup, hacminin ortalama yarısını oluşturmaktadır. Trombositler ise herhangi bir yaralanma sonucunda kanın pıhtılaşmasını sağlayan ve bu özelliğiyle de kritik bir öneme sahip olan bileşendir. Trombositler aynı zamanda büyümeye yardımcı proteinleri de içermektedir. 

Bu tedavide hastadan alınan kan belirli bir işlemden geçirilmekte ve içeriğindeki trombositler ayrıştırılmaktadır. Elde edilen trombositler, yeniden hastanın ilgili hastalıklı olan dokusuna enjekte edilir. Buradaki amaç, trombositlerin içeriğinde doğal olarak yer alan ve doku yenileme, onarma ve yara iyileştirme özellikleri bulunan hücreleri, iyileştirilmek istenen noktaya taşımaktır. 

Ortopedi, ağız ve diş sağlığı, travmatik cerrahi, dermatoloji ve estetik cerrahiden sonra üroloji alanında da kullanılmaya başlanan PRP uygulaması ile günümüzde sertleşme bozukluğu tedavisinde destekleyici bir planlama olarak seçenekler içerisinde yer almıştır.

Sertleşme bozukluğu tedavisinde PRP nasıl etki eder?

PRP tedavisinin ana faydası, penisteki dokuları ve kan damarlarını daha sağlıklı hale getirmektir. Bunun için özel bir işlemden geçirilerek elde edilen PRP sıvısı, Priapus Shot (P-Shot) adı verilen prosedür süresince penise enjekte edilmektedir. Oldukça kısa sürede tamamlanabilen bir işlem olan P-Shot, öncesi veya sonrasında herhangi bir hazırlğa gerek duyulmaksızın gerçekleştirilebilmektedir.

P-shot tedavisinde enjeksiyon, korpus kavernozum adı verilen ve penisin sertleşmesini sağlayan süngerimsi dokuları içine yapılmaktadır. Burada, sertleşme bozukluğuna sebep olan faktörlere de dikkat çekmek önemlidir. Öyle ki bu dokulardaki elastikiyet kaybı ve kanın bu bölgede yeterince depolanmaması, ereksiyon problemine sebep olmaktadır. PRP aynı zamanda penisteki hücreleri gençleştirmekte ve yeni doku büyümelerini de teşvik etmektedir.

PRP tedavisinden kimler yararlanabilir?

PRP tedavisi genellikle hafif veya orta şiddette erektil disfonksiyonu bulunan hastalar için tercih edilebilir. Bu tedavi ile hastalar, ereksiyon süreçlerinde iyileşme yaşayabilmektedir. Burada önemli olan hastanın önceden muayene edilmesi ve PRP prosedürü için uygun vaka olup olmadığına uzman hekim tarafından karar verilmesidir. Ciddi derecede sertleşme bozukluğu olan hastalarda etkinliği tartışmalı olup üroloji / androloji uzmanı tarafından ayrıntılı değerlendirme yapılması gereklidir.

PRP tedavisinin ereksiyon için faydalari nelerdir?

PRP tedavisi daha güçlü ve daha uzun süreli bir ereksiyonu mümkün kılma özelliğini hedefleyen bir uygulamadır. Kan akışının ve dolaşımının artması ile birlikte cinsel fonksiyonlarda iyileşme görülmekte ve yine bu süreçte cinsel performansın ve dayanıklılığın artması da istenmektedir. Öte yandan PRP tedavisi uygulanan hastalarda, ereksiyon kapasitesindeki artışa bağlı olarak cinsel haz ve his oranında da artış olması beklenmektedir. Uygulama sonrasında kişiler günlük yaşamına devam edebilmekte ve bu süreçte cinsel ilişki veya hareket kısıtlılığına maruz kalmamaktadır. PRP tamamen kişinin kendi kanından hazırlanan bir serum olduğundan alerji yapma riski de bulunmamaktadır. Tedavinin tam sonuçları yaklaşık bir kaç hafta ile ay içerisinde görülmekte ve ihtiyaç halinde ek dozlar uygulanabilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları