Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan ReşorluYazarın Tüm Yazıları

Kronik prostatit tedavisi

Kronik prostatit, erkeklerde sperm hücrelerinin canlı kalabilmesi için gerekli olan sıvıları üreten prostat bezinin iltihaplanmasının neden olduğu 3 ayı aşan hastalık tablosuna verilen isimdir.

Haberin Devamı

Bu hastalığın tedavisi altta yatan sebebe göre planlanmaktadır.

*Bakteriyel prostatit varlığında uzun süreli antibiyotik kullanımı gerekmektedir. Uzun süredir devam eden ya da tekrarlayan enfeksiyonlarda ise 6 aya kadar süren antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir.

*Dirençli olgularda antibiyotikler damar yolundan uygulanabilmekte, hatta prostat kapsülünü bypass edebilmek amacıyla direk prostat içerisine enjeksiyon yoluyla verilebilmektedir.

*Antibiyotik tedavisinden fayda görmeyen olgularda ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar, kas gevşetici ajanlar, idrar yapmayı kolaylaştırıcı (alfa-bloker) ilaçlar kullanılmaktadır.

*Prostat masajı, hastaların bir kısmında prostat içindeki iltihaplı sıvıların boşalmasına yardımcı olmakta ve hastanın rahatlamasını sağlamaktadır. Yineleyen prostat masajının prostat kanallarını açtığı, kan dolaşımını düzelttiği ve antibiyotiklerin dokuya geçişini iyileştirdiği öne sürülmektedir. Yine sık aralıklarla boşalmak bu hastalarda rahatlama sağlayabilmektedir.

Haberin Devamı

*Sıcak oturma banyosu ve sıcak terapileri kişinin rahatlamasını sağlayan uygulamalardır.

*Serenoa ekstresi gibi bitkisel ürünlerin ve probiyotiklerin kullanımının antibiyotiklerin etkinliğini arttırdığı ve kişinin şikayetlerini düzeltebildiği gösterilmiştir.

*Prostat içerisine botoks uygulamasının hastaların şikayetlerinin gerilemesinde etkili olduğu görülmüştür.

*Pelvik taban (Kegel) egzersizlerinin hastalığın gerilemesinde ve ağrıların azalmasında faydalı olduğu bildirilmektedir.

*Diyet değişiklikleri (baharatlı ve asidik gıdalardan uzak durulmalı) hastaların şikayetlerinde azalma sağlamaktadır.

*Şok Dalga Tedavisi (ESWT), yapılan çalışmalarda prostatta iltihabı azalttığı, hastanın şikayetlerinde gerileme sağladığı ve prostatite bağlı gelişen sertleşme sorunlarını düzelttiği gösterilmiştir.

*Termoterapi ve TUMT (transüretral mikrodalga tedavisi), prostata ve pelvik tabana uygulanan ısı tedavilerinin hem hastalığın tedavisinde hem de şikayetlerin gerilemesinde etkili olduğu gösterilmiştir.

*Cerrahi Tedavi, idrar yapmakta güçlük çeken olgularda idrar kanalı ve prostata yönelik cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. Yine cerrahi tedavi son seçenek olmakla birlikte, prostat sıvısında ısrarla aynı bakterinin bulunması halinde enfekte dokuları ortadan kaldırmak için uygulanabilecek bir seçenektir.

 

Yazarın Tüm Yazıları