Gebelikte uyku problemlerine doğal çözümler

Gebelik tüm anne adayları için heyecan verici olduğu kadar aynı zamanda bir o kadar da zorlu bir süreçtir. Heyecanla bebeğimizi beklerken vücudumuzda oluşan değişikliklere de alışmaya çalışmaktayız.

Haberin Devamı

Gebelikte vücudumuzda gerçekleşen hormonal dalgalanmalar özellikle ruh halimizi ve uyku düzenimizi çok etkilemektedir.

6. aydan sonra bebeğimizin hareketleri de bu sürece katkı sağlamaya başlamakta, ufaklık çoğu kez gece ve sabah erkenden tekmelerle bize varlığını hissederek uykumuzdan uyandırmaktadır.

Özellikle yaz dönemine gelen hamileliklerde sıcaklıkta önemli bir etken olmaktadır. Bu dönemde özellikle yatmadan önce mümkünse ılık bir duş alınması önerilmektedir. Yine yaz döneminde geceleri uykudan uyandıran bacak ve kol ağrıları içinde gece yatmadan önce kol ve tüm bacak bölgesine soğuk su uyguladıktan sonra yatmak uzun süreli rahatlatıcı etki göstermektedir.

Hem kramplar hem de uyku için gebelikte magnezyum takviyesi ve magnezyumdan zengin gıdaların tüketimi büyük önem taşımaktadır. Takviye olarak kullanılan magnezyumun formu da büyük önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Bacaklarımıza yine bu dönemde doğal yağlarda avokado yağını içeriğindeki yüksek magnezyumdan faydalanmak için masaj yapılarak kullanılabilir.

Özellikle 7. aydan itibaren yaptıracağımız vücut ve bacak masajları lenf sistemimizin daha iyi çalışmasını sağlayacağı için ödemi azaltarak gece uykumuzu daha rahat geçirmemizi sağlamaktadır. Masajı da doktorumuza sorarak uygun yağlarla hazırlattığımızda daha etkin olacaktır.

Özellikle güvenilir yağlar ile uygun dozajlarda doktor ve eczacınıza danışarak hazırlatacağınız hodan- günlük ve ıtır yağı karışımı gebelikte masajda çok etkili olmaktadır.

Bol su tüketimi tüm gebelik boyunca olduğu gibi uyku düzeninde de büyük önem taşımaktadır.

Yatmadan önce özellikle saat 16.00 dan sonra kafein türevi ( çay kahve ) ve çikolata tüketilmemesine özen gösterilmeli, benzer şekilde bitki çayları da saat 19.00 dan sonraya bırakılmamalıdır. Bu saatten sonra sadece su ve maden suyu içilmesi önerilmektedir.

Geç yemek yemekten kaçınarak gece olası reflüye bağlı şikâyetler ile uykumuzun bölünmesini de engellemiş oluruz.

Gece yatarken ince pamuklu kıyafetler giymeye özen göstermeliyiz. Odamızın her mevsimde ideal sıcaklıkta olmamasına özellikle çok sıcak olmamasına özen göstermeliyiz.

Haberin Devamı

Kokuların üzerimizdeki rahatlatıcı etkisinden faydalanmak için odamızda kullanacağımız hava nemlendiricinize yatmadan lavanta yağı damlatabilir ya da birkaç damla lavanta yağını yastığımıza sürebilir ya da lavanta keselerini yastığımızın yanına koyabiliriz.

Odamızın tam olarak karanlık olmasını sağlamalı dışarıdan ses ya da ışık gibi bir uyaran gelmemesine özen göstererek kaliteli uyku uyumaya özen göstermeliyiz. Elektromanyetik dalgalar uyku düzenimizi bozan sabah orgun uyanmamızın en büyük sebeplerinden biri olması nedeni ile odamızda herhangi bir elektronik cihaz bulunmamasına özen göstermeliyiz.

Yatmadan önce yapacağımız nefes egzersizleri de uyku geçişimizi kolaylaştıracak ve daha uzun süreli uyumamızı sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Gebeliğimiz boyunca hem kendimiz hem de bebeğimiz için uyku kalitemize önem vererek daha rahat ve konforlu bir hamilelik dönemi yaşayabiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları