Adet dönemlerinde görülen baş ağrılarına dikkat

Adet dönemleri çoğu kadın için hayatın durduğu dönemler olarak geçmektedir. Günler öncesinden başlayan ruh hali değişiklikleri ve kanama ile birlikte görülen sıkıntılı durumlar bunların başında gelir. Özellikle pek çok kadın bu dönemde ortaya çıkan baş ağrılarından şikâyetçidir.

Haberin Devamı

Baş ağrıları çoğu kadında adet kanamasından önce gerginlik ve vücutta şişkinliğin hissedildiği dönemde ortaya çıkarken, bazı kadınlarda ise kanama ile hissedilmeye başlanmakta ve kanama bitimi ile kendiliğinden geçmektedir. Bütüncül bakış açısı ile değerlendirdiğimizde bu durum vücutta bir hormonal dengesizliğin göstergesidir. Ancak bunun yanında özellikle bu dönemde su tüketiminin az olması ağrıyı tetikleyen unsurların başında gelir. Vücutta gerekli Magnezyum ve B vitamini gibi çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri de bu şikâyeti arttırmaktadır.

ADET DÖNEMİNİ DAHA KONFORLU GEÇİRMEK İÇİN TAVSİYELER

Adet dönemimizi daha konforlu geçirmek için mümkün olduğunca başta su olmak üzere sıvı tüketimimizi arttırmalı, mümkünse 2- 3 lt kadar ortalama su tüketmeli, magnezyum ve B vitamini takviyemizi mutlaka almalı ve hafif beslenmeye özen göstermeliyiz.

Haberin Devamı

Bu dönemde ödem atmamızı sağlayacak beslenme düzeni ve fitoterapötik karışımlar bedende genel bir rahatlama sağladığı için baş ağrıları üzerine de etkili olmaktadır.

Özellikle B vitamini , magnezyum ve potasyum açısından zengin yiyeceklerden tüketmeye bu dönem ve öncesinde ağırlık vermeli, sindirimi daha zor olan et ve aşırı baharatlı gıdalar ile aşırı kafein ( çay - kahve) tüketiminden kaçınmalıyız.

Hormonal düzensizlik için lifli gıda tüketimi de ayrıca önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü vücutta fazla olan hormonlarımızın bağırsaklar yolu ile atılımı için günlük gerekli lif ihtiyacımızı karşılayacak gıdaları düzenli olarak uzun vadede tüketmeye özen göstermeliyiz. Alışkanlıklarımızda bu küçük değişiklikler ağrılarımızda düzelme sağlamıyorsa mutlaka bir nöroloji uzmanına muayene olmalıyız.

Özellikle bu dönemde kadın doğum hekiminizle bu dönemi değerlendirip hormonal düzensizlik için nöralterapiden büyük destek alabilirsiniz. Nöralterapi bakış açısı ile değerlendirildiğinde adet döneminde görülen baş ağrılarında genital bölgeden geçirilmiş operasyonlar ve enfeksiyonlar ya da diş tedavileri ve hastalıklarının önemli bir yer tuttuğunu görmekteyiz.

Nöralterapi vücudumuzdaki sinir ağ sayesinde gerekli düzenlemeleri sağlayarak özellikle adet döneminde görülen migren olgularında kalıcı ve uzun vadeli çözüme ulaşılmasını sağlamaktadır. Yine benzer şekilde aromaterapi yağları ile hazırlanacak karışımlarla günlük düzenli koklama ve sürme uygulaması yaparak bu dönemi daha keyifli geçirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Aromaterapi yağları ile yapılan karışımlar günlük sirkadien ritmimizin düzene girmesini sağlarken, stres faktörünü de ortadan kaldırmamıza yardımcı olmaktadır. Baş ve boyun bölgemizde bulunan kas gruplarında oluşan kasılmaların özellikle adet dönemimizde artmasına bağlı olarak benzer şekilde ağrılar ortaya çıkmakta ve bu bölgelere yapılacak enjeksiyon ve kas gevşetme manipülasyon hareketleri de ağrılarda azalma sağlamaktadır.

Genel olarak adet dönemi ve dışında görülen baş ağrılarında önemli bir yere sahip olan manyetik alanlardan olabildiğince uzak durmalı, mümkünse gece uyku dönemimizde manyetik alana sahip cihazları odamızın dışında bırakmaya özen göstermeliyiz. Kadın Hastalıkları ve Doğum pratiğinde diğer tüm şikayetleri de olduğu gibi adet dönemi baş ağrılarında da bütüncül bakış açısı önemli bir yer tutmakta ve kişi kendini doğru takip ve yönetimle sıkıntılarından kısa sürede kurtulabilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları