Oya Neva Demirkol
Oya Neva Demirkol
Oya Neva Demirkol

Beslenmede yeni trend: Filizlendirme

Bu yöntemle besinlerin protein kalitesi ve vitamin değeri artıyor.

Haberin Devamı

Filizlendirme tekniği, kurubaklagiller, yağlı tohumlar ve tahıl tohumları gibi besinlerin suda bekletilerek filiz halini elde etmesiyle gerçekleşen bir işlem. Bu kadar popüler olmasının sebebi ise besinlerin içerisindeki vitamin, mineral ve antioksidan değerlerinin kalitesinin ve vücudun kullanılabilirliğinin artırılması. Peki, filizlendirilmiş besin tüketiminin sağlığımıza faydaları neler ve evde filizlendirme tekniğini nasıl uygulayabiliriz?


NEDEN FİLİZLENDİRME TEKNİĞİNİ KULLANMALIYIZ?

1. Vücudunuza daha fazla enzim alıyorsunuz

Filizlendirilmiş besinlerde çiğ sebze ve meyvelere göre 100 kat daha fazla enzim bulunuyor. Bu enzimler vücudumuzun gereken işlevleri için katalizör görevi görüyor. Böylece tükettiğimiz besinler daha iyi sindirilebiliyor ve onlardan maksimum yarar sağlayarak hücrelerimizi çok daha iyi bir şekilde besleyebiliyoruz.

Haberin Devamı

2. Daha fazla ve kaliteli protein tüketebilirsiniz

Besinler filizlendirildiğinde içerisindeki protein kalitesi artıyor. Filizlendirme işleminde uygulanan adımlar sayesinde tükettiğiniz besinlerin kalitesini ve protein içeriğini yükseltmeniz mümkün. Örneğin; sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan lizin aminoasidini, filizlendirme işlemiyle önemli derecede yükseltebilirsiniz.

Beslenmede yeni trend: Filizlendirme


3. Daha fazla lif tüketmeniz mümkün

Lif tüketimi hem sağlıklı bir sindirim sistemi için hem de bağışıklığınızı kuvvetlendirmek için oldukça önemli. Özellikle beslenmenizde oluşturacağınız çeşitli lif kaynaklarının tüketimiyle bağırsak floranızdaki yararlı bakterilerin sayısını ve türünü artırabilirsiniz. Dahası lif tüketimi vücudunuzdaki toksinlerin atımında ve tok kalmanızda büyük yarar sağlıyor. Filizlendirdiğiniz besinlerle lif alımınızı artırabilir ve sağlık kalitenizi bir kademe daha yükseltebilirsiniz.

4. Vücudunuzu daha fazla vitaminle canlandırabilirsiniz

Filizlendirme yöntemiyle A, B, C ve E vitaminlerini 20 kat daha fazla artırmak mümkün. Araştırmalara göre fasulye türleri filizlendirildiğinde B1 vitamin içeriği %285, B2 vitamin içeriği %515, niasin içeriği ise %256 oranında artıyor. Elbette farklı besinlerde de farklı oranlarda vitamin artışı sağlıyor. Filizlendirilmiş besinleri hayatınıza katarak aldığınız vitamin haplarına “elveda” diyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Beslenmede yeni trend: Filizlendirme


5. Sağlıklı yağlardan maksimum düzeyde yararlanabilirsiniz

Yağlar artık nihayet aklandı. Sağlıklı yağların yağ yakma konusunda çok başarılı oldukları ortaya çıktı. Bu anlamda doğal olarak besinlerle aldığımız sağlıklı yağ asitleri de bizim için oldukça büyük öneme sahip. Filizlendirme yöntemiyle besinlerin içerisindeki sağlıklı yağ asidi içeriğini artırabilir ve yağ yakımını önemli ölçüde artırabilirsiniz.

6. Daha fazla mineral ile vücudunuzu sağlığına kavuşturun

Filizlendirme aşamasında, kalsiyum ve magnezyum gibi alkali mineraller besinlerin içerisindeki proteine bağlanarak vücutta çok daha iyi kullanılmasını sağlıyor. Vücudunuzdaki bütün sistemlerin çalışabilmesi için bu minerallere ihtiyacınız var. Eğer yeterli derecede tüketemediğinizi düşünüyorsanız filizlendirilmiş besinlerle vücudunuza maksimum yarar sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Beslenmede yeni trend: Filizlendirme


7. Daha fazla antioksidan kapasiteyle vücudunuzu temizleyin

Besinlerin içerdiği antioksidan kapasitesi bizim için oldukça önemli. Gerek tükettiğimiz paketli, işlenmiş ve fast-food besinler, gerek hava kirliliğinden soluyarak aldığımız toksinler, gerekse vücudumuzun antioksidan kapasitesinin yetersiz olması antioksidanlara olan ihtiyacımızı oldukça artırıyor. Filizlendirilmiş besinler tam da bu konuda imdadımıza yetişiyor. Çünkü bu yöntemle beraber tükettiğimiz besinlerin içerisindeki antioksidan kapasite oldukça artıyor. Bu da vücudumuzun toksinlerden daha iyi bir şekilde arınması ve hücrelerimizin çok daha sağlıklı kalması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

8. Elde edilmesi oldukça pratik

Kendi filizlerinizi evinizde oldukça pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken temiz bir kavanozun içerisine filizlendirmek istediğiniz besin, 1 tatlı kaşığı tuz ve gerekli miktarda su eklemek. İçerisine koyduğunuz besinleri bir süre kadar suda beklettikten sonra içerisindeki suyu yenileyip tekrardan belirtilen süre kadar bekletmeye devam ediyorsunuz. Hangi besinleri, ne kadar süre suda bekleteceğinize aşağıdaki tablodan karar verebilirsiniz.

DİKKAT: Filizlendirme işlemi kontaminasyon riski içerdiği için zararlı bakterilerin vücuda girmesine ve toksik etkiye sebep olabilir. Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamile ve emziren kadınlar, kronik hastalığa sahip olanlar ve bağışıklık sistemi düşük olanlar filizlendirme işlemine ve tüketimine dikkat etmelidir. Eğer riskli gruplar içerisindeyseniz hazırladığınız filizleri pişirerek tüketmeye özen gösterin.

Haberin Devamı

Beslenmede yeni trend: Filizlendirme