Paylaş
Yeni bir ilişkiye başlamadan önce özellikle kötü bir deneyimimiz varsa önceki ilişkimizden farklı nitelikleri olan kız veya erkek arkadaş seçme eğiliminde olabiliriz. Aslında bu stratejik bir yaklaşım. Nasıl askeri stratejiler daha önceki savaşlarda kazanılan deneyimlere göre yazıldıysa bizler de önceki ‘’savaş’’ niteliği taşıyan ilişkilerimizden faydalanabilir ve en iyisini elde etmeye çalışabiliriz veya yaşanmış hikayeler ve deneyimler sonucu oluşan tavsiyelere kulak vermeliyiz.
Bir ilişkiye başlamadan önce ne istediğimizi öncelikle bizim bilmemiz gerekiyor. Ne istediğimizi bilmeden hayallere kapılarak başlayan ilişkiler genellikle hüsranla sonuçlanabiliyor. Duygularınızı, zamanınızı, ailenizi, özel hayatınızı etkileyebilecek bir kumar oynamadan önce ne istediğimizi bilmeli ve ona göre partnerimizi belirlemeliyiz.
İşte yeni bir ilişki öncesi dikkat etmeniz gereken 4 kriter:
1. Olmazsa olmaz dediğimiz özellikler
Bunlar samimi bir ilişkide partnerinizden beklediğiniz, tartışmaya açık olmayan, olmazsa olmaz özellikler olmalı. Örneğin, alkol içmez, beni güldürmeli, saygılı olmalı, inançlarına bağlı olmalı. Burada yapmamız gereken genellemelerden çok, daha spesifik düşünmek.
‘’-Bana saygılı davranıyor.’’
Sana saygılı davrandığını düşünmeni sağlayan şeyler neler? Bir buluşmada karşınızdaki kişinin saygılı olup olmadığını hangi davranışlar belirler?
Karşı tarafta aradığınız bu özellikleri belirlemeniz ve ilişkiye başlamadan önce bu kırmızı çizgilere riayet etmeniz sonrasında bir üzüntü yaşamanızın önüne geçecektir. Birçoğumuzun yaptığı gibi değişir, zamanla olur umuduyla görmezden geldiğimiz bu istekler ilişkimizin omurgasını oluşturur.
2. Olsa iyi olur dediğimiz özellikler
Burada gerçekçi olmak koşuluyla partnerinizde olsa çok güzel olurdu dediğiniz özellikler olmalı. Hiçbir zaman bay ve bayan mükemmel yoktur bu sebeple biraz esnek olmalıyız. Örneğin; zengin, komik, akıllı, maceracı, güvenilir bir partnere sahip olmak isteyebilirsiniz. Tabi ki bizim için önemli ve vazgeçilmez olan özellikleri birinci maddede ele almıştık. Burada ilişkiyi renklendirecek diğer özellikleri belirlememiz gerekiyor. Sizin için ideal ve samimi bir partnerin sahip olması gerektiği özellikleri burada belirleyebilirsiniz. Unutmamalısınız ki partneriniz bu özelliklerin tamamını karşılayamayabilir.
Mümkün oldukça açıklayıcı olmalısınız. Eğlenceli olsun derken ne demek istiyorsunuz. Komik mi? Canınız sıkıldığı zaman sizi güldürebilmesi mi? Alaycı bir mizah mı?
Tüm özellikleri bizim için ifade ettikleri anlamaları ile açıklayıcı şekilde belirlemeliyiz. Genellemelerden kaçınmak hata yapma payımızı da düşürecektir.
3. Olsa da olur, olmasa da dediğimiz özellikler
Bunlar ikinci bölümden kalan özellikler diyebiliriz. Partnerinizin sizi heyecanlandırmayan ve olsa da olmasa da olur dediğimiz özellikleri neler? Örneğin; dağınık, duygusal, aşırı dramatik, plansız. Bunları partnerinizin geliştirilebilir ama ilişkiyi olumsuz etkilemeyecek özellikleri olarak tanımlayabiliriz.
Buradaki soru ‘’-Bu özellikleri olan birisiyle yaşayabilir miyim?’’ olmalıdır.
Diğer bölümlerde yaptığımız gibi bu özellikleri belirlerken de açıklayıcı ve sizin için ne ifade ettiğini belirtmelisiniz.
4. Kesinlikle olmaz dediğimiz özellikler
Karşılaştığınızda yolunuzu değiştirmenize neden olabilecek, ya da olması gereken özellikler diyebiliriz bunlara. Örneğin; küfürlü, saygısız, pis, bağımlı. Burada da kırmızı çizgilerimizi çok net şekilde belirlemeli ve belirtmeliyiz. Sağlıklı bir ilişki yaşamak istiyorsanız öncelikle ne istediğinizi ve istemediğinizi bilmeniz gerekiyor.
Buradaki 4 maddenin içeriği her birimiz için farklı olabilir, değişkenlikler gösterebilir. Herhangi bir sınır yoktur ben örnekler verdim fakat onlara bağlı kalmamalı samimi bir şekilde bu dört maddeyi belirlemelisiniz. İlişkiye başlamadan önce bu kriterlere uygunluğuna riayet ederseniz şansınız biraz daha fazla olacaktır diye düşünüyorum.
Psikolog ve Refleksolog Ömer Yalçın
Paylaş