Nilay Uzun İnan
Nilay Uzun İnan
Nilay Uzun İnan

“Stile en uygun çanta, ayakkabı ve aksesuardan bağımsız seçilmeli!”

Çanta tasarımcısı İpek Utlu’ya, hem çanta üretimi hakkında merak ettiklerimi hem de sezonun trendlerini sordum

Haberin Devamı

Biz kadınlar için en önemli aksesuarlarımızdan “çanta” oldukça büyük önem taşır. Hatta çoğu kadın, kıyafete harcamadığı parayı çantaya harcar ve özellikle gerçek deri çantalara bir hayli yüklü miktar verir. Çünkü deri çanta az ve pahalıdır. İşte tam da bundan yola çıkarak kendi markası Vovi’yi yaratan İpek Utlu’ya, hem çanta üretimi hakkında merak ettiklerimizi hem de sezonun trendlerini sorduk.

Merhaba, biraz sizin hikayenizi dinleyerek başlayalım istiyorum. Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Şişli Terakki Lisesi ardından İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunuyum. İngiltere’de pazarlama ve iletişim üzerine bir devam eğitimi aldım. İş hayatıma 1992 yılında reklam ajansında başladım. Reklam veren olarak devam ettiğim kariyerimde, iletişim ve marka yönetimi departmanlarında çalıştım, markalar ve ekipler yönettim. 2014 yılında, gönlümde yatanı gerçekleştirerek Vovi markasını yarattım.

Haberin Devamı

Markanız nasıl doğdu? Bu sektöre geçişinizdeki sebep neydi?

Kariyerimin son 10 yılında moda perakendesinde marka yönetimi alanında çalıştım, markalar ve ekipler yönettim. Moda, uzun zamandır içinde olduğum bir sektör ama marka yaratmak başka bir karar elbette. Markanın kimliğini, fiyat politikasını ve satış stratejisini iyi çalışmak gerekiyor.

İşin kalbi olan tasarım ve üretim süreci var. Bir rasyonel oluşturmak ve markayı 360 derece tüm fonksiyonlarıyla kurgulamak gerekiyor. Tüm bu süreçler ışığında bir deri çanta markası yaratmak üzerinde düşüncelerimi olgunlaştırdım.

Marka yönetimi deneyiminiz olmuş tamam fakat tasarımlar da size mi ait, nasıl geliştiriyorsunuz markanızı?

Evet, tasarımları ben yapıyorum. Elbette üreticilerin de tasarımlara, deri seçerken yönlendirmeleri, tavsiyeleri oluyor. Markamızın üçüncü sezonuna hazırlanıyoruz. Tüketici eğilimini, ihtiyaçlarını ve piyasayı takip etmek açısından ilk iki sezon çok önemliydi. Çok kısa bir süre olmasına rağmen, bizi mutlu edecek bir gelişim hızı yakaladık diyebilirim.

Yerli deri çanta üretimi son trendler arasında ve bunu başarıyla yapan birkaç Türk marka var. Sizi onlardan ayıran özellikler neler?

Haberin Devamı

Yerli tasarım markaları evet çoğalıyor, bu sevindirici bir durum. Demek ki pazarda bir ihtiyaç vardı ve yeni yerli markalar bu ihtiyacı gördü. Çok benzer modeller ve renkler arasındaki sıkışıklıkta nefes gibi. Bizim ayrışan özelliğimize gelince; pazardaki çok önemli bir nokta dikkatimi çekti o da deri çanta az ve pahalı.

Tüketici genellikle suni deri çantalar kullanıyor. Suni deri çantaların da, pahalı olanları da var ama genelde ucuz ve tek sezonluk ürünler oluyor. Mağazalardaki deri çanta fiyatlarının yüksek olmasının, ürün kalitesinden çok, mağaza giderlerinin ürüne yansıtılmasıyla ilgisi var. Halbuki, mağaza giderleri olmadan sadece online satış yapan bir marka tüketiciye ortalama bir suni deri çantanın satış fiyatına deri çanta sunabilir.

Haberin Devamı

Sizce çanta, stilimizde nasıl konumlandırılmalı?

Çanta kişiliği yansıtan bir aksesuar bana göre. Bu nedenle sloganımız “Çantanız kartvizitinizdir”. Kişisel olarak stile en uygun çantanın, ayakkabı ve aksesuardan bağımsız olarak seçilmesi taraftarıyım. 

Bir kadının dolabında olmazsa olmaz dediğiniz çanta modelleri ve renkleri var mı?

Her kadının gardırobunda siyah günlük çanta ve yine siyah bir gece çantası vardır. Bu ikisi hayat kurtarıcı olarak, bakımı yapılmış bir şekilde kılıflarıyla muhafaza edilmesi gerekenler. Ayrıca sürekli kullanılabilecek bir günlük çanta olması minimum için yeterli.

Hiçbirimiz minimumla yetinmiyoruz, gardırobumuza sürekli yeni şeyler katıyoruz. Bana göre çanta alırken göz önünde bulundurulacak en önemli kriter, doğal malzemelerle gerçek kaliteli deriden üretilmiş olması. O zaman gardırobumuza değer katmış oluyoruz.

Haberin Devamı

Sonbahar-Kış 2015-16 Koleksiyonu’nda çanta trendleri neler olacak?

Sonbahar Kış 2015-16’da renk açısından geçen sezon iyice kendini gösteren “new black” trendi devam edecek. Geçen kış sezonunun en dikkat çeken rengi bordo idi, bu sezon bordo hakimiyetini sürdürürken, gri ve türevleri, lacivert gibi renkler de eklenecek. Tabii siyah her sezonun ve her dönemin rengi, ondan ayrılamayız ama renk trendi sürecek diyebiliriz.

Çantalarda küçülme eğilimi devam ediyor. Microbagler ve mediumbagler sırtta, çaprazda ve omuzda daha çok görülecek. Eski tip evrak çantaları yeni form ve renklerde hayatımızda önemli bir yer edinecek. Püsküllü çantalar bu kış da çeşitli formlarda var.

Haberin Devamı

Tasarım alanında kendi markasını yaratmak isteyenlere neler önerirsiniz?

Yeni bir girişimci olarak henüz bir tavsiye vermek için erken olduğunu düşünsem de, önemli olduğunu düşündüğüm bir noktayı söyleyeceğim: Girişimci adaylarının bilgili oldukları ve merak etme hislerinin hiç tükenmeyeceğinden emin oldukları bir alana yatırım yapmalarını tavsiye ederim. Bilgi ve merak şevki tetikleyen unsurlardır ve başarıyı doğuran en önemli faktörün şevk olduğuna inanıyorum.


"İşte benim seçtiklerim"

 “Stile en uygun çanta, ayakkabı ve aksesuardan bağımsız seçilmeli” 


 “Stile en uygun çanta, ayakkabı ve aksesuardan bağımsız seçilmeli” 


 “Stile en uygun çanta, ayakkabı ve aksesuardan bağımsız seçilmeli” 


 “Stile en uygun çanta, ayakkabı ve aksesuardan bağımsız seçilmeli”