Naci Çelik
Naci Çelik
Naci Çelik

7. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Festivalin bu yılki konuğu Paul Laverty olacak.

Haberin Devamı

Bu yıl yedincisi gerçekleşecek olan İşçi Filmleri Festivali, emekçilerin yaşamlarını ve deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı amaçlıyor. 1 Mayıs’ta başlayıp 7 Mayıs’a kadar sürecek olan festivalin bu yılki konuğu Ken Loach filmlerinin usta senaristi Paul Laverty olacak.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek festival 7 Mayıs'a kadar sürecek. ‘Özgürlük Emek İster’ sloganıyla düzenlenen festivalin konuğu Ken Loach filmlerinin usta senaristi Paul Laverty.

Laverty 1 Mayıs kutlamalarına da katılacak

Belgesel ve kurmaca, yerli ve yabancı 57 filmi programına alan festivalin her yıl olduğu gibi bu yıl da yurtdışından konukları olacak. Adı emek filmleriyle özdeşleşen İngiliz yönetmen Ken Loach'un birçok filminin senaryosuna imza atan usta Britanyalı sinemacı Paul Laverty bu yılki festivalin konuğu.

Haberin Devamı

Laverty, festival pankartının arkasında İstanbul Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına, 2 Mayıs'taki festivalin açılış gecesine ve 3 Mayıs'ta işçi sineması üzerine bir söyleşiye katılacak.

ABD'den 'Fukuşima Bir Daha Asla' filminin yönetmeni Steve Zeltzer, yine ABD'den 'Veritas: Harward'ın Gizli Tarihi' filminin yönetmeni Shin Eun-Jung, Hindistan'dan 'Trans Halinde' filminin yönetmenleri Ekta Mittal ve Yasha Swinii, Japon sinemacı Fumiaki Kojima festivalin diğer konukları arasında yer alıyor.

Zengin bir festival programı sizleri bekliyor

Festivalde bu yıl 20'si uluslararası, 37'si yerli toplam 57 film gösterilecek. Film programında hem uzun metrajlı kurmaca hem kısa metrajlı kurmaca hem de belgesel yapımlar yer alıyor.

Festivaldeki yerli yapımlar

Festival programında ilgi çekici yerli yapımlar da yer alıyor. Metin Kaya'nın, 1992 yılında Zonguldak’ta yaşanan ve 263 işçinin öldüğü maden faciasını anlatan ‘Derin Çığlık’ Osman Şişman ve Özlem Sarıyıldız'ın Erzurum’un Bağlar Köyü’ndeki HES karşıtı mücadeleyi aktaran ‘İşte Böyle’, Ayten Başer'in İstanbul Davutpaşa'daki işçi kıyımını anlatan 'Davutpaşa'nın Külleri', Murat Özçelik'in 1999’da Ulucanlar Cezaevi’nde gerçekleştirilen kanlı operasyonu anlatan ‘Ölü Canlar’ ı festivalin yerli yapımlarından bazıları.
Özge Ergin imzalı, Ekmek Parası, Naci Çelik Berksoy'un Uyku, Özcan Alper'in Gelecek Uzun Sürer'i bu yapımlar arasında.

Haberin Devamı

Lütfi Akad’ın anısına…

Festival ayrıca bu yıl usta yönetmen Ömer Lütfi Akad’ın üç filmini de yeniden izleyicilerle buluşturacak. Köyden kente göç üçlemesinin ilk iki filmi ‘Gelin’ ve ‘Düğün’le Nazım Hikmet’in eserinden uyarlanan, feodal düzendeki bir aşk hikayesini anlatan, Yılmaz Güney ile Nilüfer Koçyiğit’in başrolleri paylaştığı ‘Kızılırmak-Kara Koyun’ festivalde gösterilecek.

Festivaldeki yabancı filmler

Festival kapsamında yabancı sinema örnekleri de yer alıyor. Dünyada üçüncü sinema hareketini başlatan ve Latin Amerika sinemasını uluslararası alana taşıyan 1968 yapımı Fernando Solanas ve Octavio Getino imzalı ‘Kızgın Fırınların Saati’, Japon işçi edebiyatının önemli yazarlarından Kobayashi Takiji'nin romanından aynı adla So Yamamura tarafında beyazperdeye uyarlanan, 1900'lerin ilk yarısında Japonya'da bir yengeç işleme gemisinde çalışan işçilerin hikayesinin anlatıldığı 'Yengeç Gemisi','Güneşli Pazartesiler' filminin İspanyol yönetmeni Fernando Leon de Aranoa'nın hem göçmen işçilerin yaşamı hem de orta sınıfın yoksullaşması üzerine yeni yapımı 'Amador' bu filmlerden bazıları.

Haberin Devamı

1960'lar İngiltere'sinden kadınların öncülük ettiği bir grevin hikayesini anlatan Nigel Cole imzalı 'Kadının Fendi'; Şili'nin faşist bir darbeyle devrilen halkçı lideri Salvador Allende'nin mücadelesini anlatan Patricio Guzman imzalı 'Salvador Allende', nükleer santrallerin yıkıcılığı konusuna eğilen 'Fukuşima Bir Daha Asla' programda yer alan diğer yabancı yapımlar.

Diyarbakır’da ilk kez gösterim yapılacak

Festival kapsamında bu yıl ilk kez Diyarbakır da İstanbul, Ankara ve İzmir'in yanında açılışın yapılacağı kentler arasında yerini aldı. Hem Diyarbakır hem de diğer kentlerdeki gösterim salonlarının sayısı da artmış durumda.

Gösterimler İstanbul’da İstanbul Fransız Kültür Merkezi, SALT Beyoğlu, Beyoğlu Yeşilçam Sineması, Bağlam Yayınları Sinema Salonu, Aynalı Geçit Etkinlik Mekanı, İstanbul Halkevi, Kolektif Kültür Merkezi, Barış Manço Kültür Merkezi, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy Halkevi’nde; Ankara’da Kızılay Büyülü Fener Sineması, Alman Kültür Merkezi, Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi, ODTÜ Vişnelik Tesisleri, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Kolektif Kültür Merkezi'nde; İzmir’de Konak Sineması, İzmirFransız Kültür Merkezi, İsmet İnönü Kültür Merkezi, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, Ege Sanat Merkezi’nde; Diyarbakır’da Sümerpark Sosyal Yaşam Merkezi Sinema Salonu, Sülüklü Han, Eğitim-sen Diyarbakır Şubesi, Cegerxwin Kültür Merkezi SinemaSalonu’nda gerçekleştirilecek. Ayrıca her yıl olduğu gibi mahalle gösterimleri de yapılacak. Festivalde tüm gösterimler her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olacak.

Haberin Devamı

Festival kapsamında Ankara’da emek ve iletişim üzerine düşünen, çalışan ve siyaset üreten akademisyenler ve eylemciler 7-8 Mayıs tarihleri arasında 3. Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı’nda bir araya gelecek. Farklı kentlerde sinema atölyelerinin kurulacağı festival sırasında bu yıl da kapsamlı bir festival gazetesi yayınlanacak.

www.iff.org.tr

Kaynak: Hürriyet