Rahim ağzı kanserine karşı 'Smear testi' yaptırılmalı, rutin muayeneler ihmal edilmemeli!

Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olup her yıl 500 binin üzerinde yeni vaka ile karşılaşılmaktadır. Yayılım derecesine göre dört evresi olan rahim ağzı kanserinin teşhisi için mutlaka smear testi yaptırmak gerekmektedir. Adet dönemleri arasında veya ilişki sonrasındaki kanamalar ve lekelenmeler rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir. Erken dönemde tespit edilen rahim ağzı kanseri tedavisiyle kadının çocuk sahibi olma şansı korunmuş olur. Bu sebeple rutin jinekolojik muayeneler kesinlikle ihmal edilmemeli ve mutlaka belirli periyotlarla smear testi yaptırılmalıdır. Hastanın şikayetleri dikkatli olarak araştırılmalı ve vakit kaybetmeden uygun tedavi şekline karar verilmelidir.

Haberin Devamı

ADET DÖNEMLERİ ARASINDAKİ KANAMALAR DİKKATE ALINMALI

Rahmin vajinaya açıldığı yer olan serviks aynı zamanda rahim ağzı ya da rahim boynu olarak da bilinir. Rahim ağzı kanseri, rahim ağzı hücrelerinde meydana gelen bir kanser türüdür. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan HPV virüsünün çeşitli türleri rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Erken dönem rahim ağzı kanseri belirtileri veya semptomları kişinin kendisi tarafından fark edilemeyebilir. Cinsel ilişkiden sonra, menopoz sonrasında veya adet zamanları arasında görülen vajinal kanama, ağır ve kötü bir kokuya sahip olan sulu ve kanlı vajinal akıntı, pelvik ağrı veya cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrı ise daha ileri dönemdeki rahim ağzı kanseri belirtileri arasında sıralanabilir. Bununla beraber eğer kişide genital siğil belirlenmişse muhakkak yakın takipte olunmalıdır.

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanserinin erken belirtileri kişi tarafından fark edilmese de smear testi gibi tarama testlerinde ve doktor muayenesinde teşhis konulur. Smear Testi, serviks denilen bölgeden 5-10 saniye gibi kısa süre içinde ağrısız olarak fırça yardımıyla sürüntü alınması işlemidir. Alınan sürüntü bir cam üzerine yayılır ve hücreler patolog tarafından incelenir. Hafif bir anormallik izlendiyse tedavisiz veya tedavi ile normale dönebilir ama bunun takibi yapılarak tamamen normale döndüğünden emin olunmalıdır. Eğer belirgin şekilde anormallik saptanırsa rahim ağzına ve vajinanın izlenmesine olanak veren özel bir mikroskopla inceleme yapılabilir. Bu sayede şüpheli bölgelerden küçük doku parçaları ve örnek alınabilir. Alınan örnekler patoloji laboratuvarında incelenerek kesin tanıya gidilir.

Rahim ağzı kanserine karşı Smear testi yaptırılmalı, rutin muayeneler ihmal edilmemeli

RAHİM AĞZI KANSERİNİN TİPİ TEDAVİNİN ŞEKLİNE YÖN VERİR

Rahim ağzı kanseri tedavisinde cerrahi operasyon, radyasyon, kemoterapi veya üçünün bir kombinasyonu kullanılabilir. Rahim ağzı kanserinin iki tipi vardır ve teşhis edilen tip tedavinin şekline yön verir. Erken dönem rahim ağzı kanseri tipik olarak ameliyatla tedavi edilir. Operasyonun şekline kanserin büyüklüğü, evresi ve kadının gelecekte hamile kalmayı isteyip istemediğine bağlı olarak karar verilir. Çok küçük bir rahim ağzı kanseri için kanseri bir koni biyopsisiyle tamamen çıkarmak mümkün olabilir. Bu prosedür koni biçimli bir serviks doku parçasının kesilmesini ancak serviksin geri kalanının bozulmadan bırakılmasını içerir. Bu seçenek gelecekte hamile kalmak isteyenler için uygundur. Erken evre rahim ağzı kanserlerinin çoğu rahim ağzı, rahim, vajinanın bir kısmı ve yakındaki lenf bezlerinin çıkarılmasını içeren radikal bir operasyon ile tedavi edilir. Bu operasyon erken dönem rahim ağzı kanserini iyileştirebilir ve nüksü önleyebilir ancak rahimi çıkarmak hamile kalmayı imkansız hale getirir.

Haberin Devamı

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyasalları kullanan bir ilaç tedavisidir. Damar yoluyla verilebilir veya hap şeklinde alınabilir. Bazen her iki yöntem de kullanılır. Lokal olarak ilerlemiş olan rahim ağzı kanseri için düşük doz kemoterapi genellikle radyasyon tedavisi ile birleştirilir çünkü kemoterapi radyasyonun etkilerini artırabilir. Çok ileri kanser semptomlarının kontrolüne yardımcı olmak için daha yüksek dozlarda kemoterapi önerilebilir. Hedefe yönelik ilaç tedavileri, bazı mutasyonlara sahip kanser hücrelerinde bulunan spesifik zayıflıklara odaklanmaktadır. Bu zayıflıkları kullanarak hedefe yönelik tedaviler kanser hücrelerinin ölmesine neden olabilir. Hedefe yönelik ilaç tedavisi genellikle kemoterapi ile birleştirilir. İleri seviyede serviks kanseri için de bir seçenek olabilir.

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanserine karşı Smear testi yaptırılmalı, rutin muayeneler ihmal edilmemeli

RAHİM AĞZI KANSERİNİ ÖNLEMEK İÇİN ALINABİLECEK TEDBİRLER NELERDİR?

Rahim ağzı kanserini önlemek ve risk faktörlerini azaltabilmek için kişiler günlük yaşamlarında birtakım tedbirler alabilir. Bu tedbirleri şu şekilde sıralayabiliriz;

• İdeal olarak bir kadın en az 18-20 yaşına gelene kadar cinsel ilişkide bulunmamalı

• Partner sayısı minimuma indirilmeli, bununla birlikte partnerinizin birlikte olduğu insan sayısına da dikkat edilmeli

• İlişki sırasında prezervatif kullanılmalı

• Sigara kullanılmamalı

• Temizliğe dikkat edilmeli

• Düzenli olarak jinekolojik muayene olunmalı ve her yıl smear testi yaptırılmalı

• Kanlı vajinal akıntılar, adet arası veya ilişki sonrası kanamalar, ilişki sırasında ağrı şikayetlerinde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

 

Yazarın Tüm Yazıları