Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Estetik diş hekimliğinde ortodonti uygulamaları

Ortodontik bozuklukların nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Haberin Devamı

Estetik diş hekimliği deyince akla beyaz ve düzgün dişler geliyor. Diş hekimleri kişiye has bir gülüş stili oluşturmak için laminate veneer, diş beyazlatma, implant, porselen dolgu, tam seramik kuron, ortodontik tedavi gibi çeşitli yöntemlerden yararlanıyor. Bu tedaviler içinde ortodontik tedavi dişlerin doğal yapısına zarar vermeyen, en kalıcı ve en sağlıklı yöntemlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Ortodontik tedavi nedir?

Ortodonti; çapraşık dişlerin düzeltilmesi ve çene kemiği ile dişlerin doğru yerde ve doğru konumda yerleştirilmesine yardımcı olan diş hekimliği bilim dalı olarak tarif ediliyor. Ortodontik tedavi ile erken dönemde, olası bir anomalinin önlemesi, ilerleyen dönemlerde ise oluşmuş olan anomalilerin düzeltilmesi sağlanabiliyor. Erken yaşta tespit edilip başlanılan ortodontik tedavi, küçük çocuklarda çene gelişimine yardım ederek dişlerin doğru pozisyonlarda konumlanmalarına yardımcı oluyor. Yetişkinlerde ise var olan çapraşıklık ve kapanış bozukluklarının düzeltilmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

Diş temizliğine yardımcı oluyor...

Çoğu insanda dişler sıkışık ve çapraşıktır. Ortodontik tedavi bu dişleri düzeltiyor veya daha iyi bir yerde konumlandırıyor. Bu sadece estetik bir işlem olmayıp dişlerin kapanışını düzelterek temizlenmelerini de kolaylaştırmaya yarıyor. Düzgün bir kapanış aynı zamanda doğru bir çiğneme fonksiyonu sağlıyor. Çünkü dişler düzgün kapanmadığında, çene kaslarına baskı yaparak eklem sorunlarına neden olabiliyor. Ortodontik tedavi ısırışı düzelterek bu baskıyı azaltıyor.

Ortodontik tedavi kaç yaşında uygulanabilir?

Ortodontik tedavi en iyi çocuklarda başarılı olmasına rağmen, gün geçtikçe yetişkinler de ortodontik tedaviden yararlanıyor. İdeal yaş aralığı karma dişlenme döneminin sonlandığı 12 yaş ile büyüme ve gelişimin bittiği 18 yaş aralığı olarak biliniyor. Bu dönemlerde tedavi hızlı ilerliyor ve yüksek verim alınıyor.

Ortodontik bozuklukların nedenleri nelerdir?

  • Ağızdan nefes alma
  • Parmak emme
  • Yalancı emzik kullanımı
  • Uyurken sürekli aynı tarafta yatmak
  • Diş sıkma, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar
  • Süt dişlerinin erken kaybı
  • Dişeti problemlerine bağlı diş düzensizlikleri
  • Diş kaybına bağlı olarak meydana gelen düzensizlikler
  • 20 yaş dişlerinin öndeki dişleri sıkıştırmasına bağlı düzensizlikler
  • Genetik olarak yatkınlık

Ortodontik tedavi nasıl yapılır?

İlk randevuda diş hekimi kapsamlı bir ortodontik muayene yapıyor, tedaviye gerek olup olmadığına bakıyor, şayet gerekli ise ne zaman yapılması ve ne kadar süreceği konusunda kişiyi bilgilendiriyor. Sonra ki aşama tedaviye hazırlık aşaması olarak biliniyor. Ortodontik tedaviye başlamadan önce ağzında hiçbir çürük diş olmaması, diş taşı temizliğinin yapılmış olması ve fırçalama esnasında dişetlerinde kanama probleminin olmaması gerekiyor. Çünkü diş telleri takıldığında dolgu ve diş taşı temizliği tedaviyi aksatabiliyor. Ayrıca ağız hijyeni kötü olan, fırçalamada diş etleri kanayan hastaların dişlerine braketlerin yapıştırılması ya da aparey takılması mümkün olmuyor. Tedavi başlangıcında eğer ağzınızda yer darlığı varsa yer açmak için bazı dişlerin çekimi gerekebiliyor. Bunun için çoğunlukla küçük azı dişleri tercih ediliyor. Sonrasında çeşitli apareyler yardımıyla dişler kaydırılarak doğru konuma getiriliyor.

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?

Haberin Devamı

Ortodontik tedavi süresi her hastanın ortodontik problemine ve yaşına göre değişiklik gösterebiliyor. Aynı zamanda hekimin bilgisine, özenine, hastanın da işbirliğine bağlı olarak süre değişebiliyor. Bunlar yerinde ise tedavi başarısı %100 olarak biliniyor. Diş teli tedavisi genellikle 8 ay ile 30 ay arasında değişen bir periyotta devam edebiliyor. Bir hastanın diş teli takma süresi ortalama 18–24 ay kadar… Ancak bu sürenin sonunda aktif tedavi bitirilmiş olsa da, elde edilen düzgün dişlerin tekrar bozulmaması için pekiştirme denilen bir sürece ihtiyaç duyuluyor. Yani teller çıktıktan sonra en az tedavi süresinin yarısı kadar ya görünmeyecek şekilde içten takılan sabit tellerle, ya da takıp çıkarılan şeffaf yada renkli plaklarla yapılan tedaviyi korumak gerekiyor.