Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı AğırYazarın Tüm Yazıları

Hamilelikte çatı muayenesi nasıl yapılır? Doğumu nasıl etkiler?

Tıbbi adı, “Pelvik muayene” olan çatı muayenesi, hamileliğin son döneminde anne adayının pelvik kemik yapısının değerlendirilmesi ve pelvisin (kalça kemiği) normal doğuma uygun olup olmadığına karar vermek amacıyla yapılmaktadır.

Haberin Devamı

ÇATI MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILIR?

Çatı muayenesi anne adayının doğumuna yakın yapılmaktadır. Muayenenin doğuma yakın yapılmasının nedeni, bebeğin doğum ağırlığının tahmin edilebilmesi ve muayenenin bu doğrultuda devam edilebilmesi içindir.

SEZARYEN DOĞUM YAPACAKLARIN ÇATI MUAYENESİ YAPTIRMASI GEREKİR Mİ?

Çatı muayenesini, normal doğum için yapılan uygunluk değerlendirmesi olarak da ifade edebiliriz. Sezaryen doğuma kesin olarak karar verilen anne adaylarının, çatı muayenesi olmasına gerek yoktur.

[fotogaleri=4282,4255]

ÇATI MUAYENESİ AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?

Çatı muayenesi, temelde ağrılı bir işlem olarak gerçekleşmemektedir. Ancak muayenenin muayene çatalında yapılması nedeniyle, anne adaylarının heyecanlanması ve kötü hissetmesi doğaldır. Bu nedenle muayeneyi yapacak “hekim” veya “ebe”nin, hastayı ön bilgi vermesi gerekmektedir. Bu sayede muayene hakkında bilgi sahibi olan anne adaylarının heyecanları azaltılmış olacaktır. 

YAPILAN MUAYENE BEBEĞE VE ANNEYE ZARAR VERİRİ Mİ?

Çatı muayenesi sonrasında leke tarzında vajinal kanama, görülebilecek bir durumdur. Ancak kanamanın zamanla kendiliğinden geçmesi beklenmektedir. Yapılan muayenelerin anne adaylarına ve bebeğe bir zararı yoktur. 

ÇATI DARLIĞI DOĞUM ŞEKLİNİ BELİRLEYEBİLİR Mİ?

Çatı muayenesi sonrasında anne adayına çatı darlığı teşhisi konulmuş ise gebenin doğum yolunun normal doğum için uygun olmadığı anlamına gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda, sezaryen doğum yöntemine karar verilebilmektedir. Ancak çatı darlığının kısmi olduğu durumlarda, doğum şeklinin belirlenme kararı, doğum başladıktan sonra netlik kazanmaktadır.

MUAYENE SONRASI NORMAL DOĞUMUN UYGUN OLUP OLMADIĞINA KARAR VERİLİR Mİ?

Çatı muayenesi sonrasında anne adayı ile doğum planlaması konusunda bir görüşme yapılarak pelvik yapının durumu hakkında bilgi verilir. Anne adayının; normal doğuma uygun olup olmadığı, bebeğin doğum kanalına girip girmediği, rahim ağzında herhangi bir açılma veya incelme olup olmadığı da değerlendirilerek bilgilendirme yapılmalıdır. 

                               

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

Yazarın Tüm Yazıları