Mehmet Portakal
Mehmet Portakal
Mehmet Portakal

Ellerinizde sabah tutukluğu mu var?

Ellerdeki şişlik, ağrı ve tutukluğun nedeni…

Haberin Devamı

Ellerde ve ayaklarda şişlik ve ağrı iltihaplı romatizmanın belirtileri arasındadır. “İltihaplı romatizmalar arasında sık karşılaştığımız romatoid artrit; ön planda eklemlerde, bazı hastalarda da göz, akciğer, kalp gibi organlarda iltihaba yol açan kronik bir hastalıktır” diyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, bu hastalığın belirtileri ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Genellikle her iki el ve ayaklardaki eklemlerde ağrı ve şişlik sık karşılaşılan şikayetlerdir. Önemli bir belirti de bu tutulan eklemleri hareket ettirmede güçlük çekmektir. Şikayetler sabah daha belirgindir ve günün ilerleyen saatlerinde biraz azalabilir. Sabahları olan hareket güçlüğü ve tutulma tedavi almayan hastalarda gün ortasına kadar sürer ve kullanılan ilaçlarla süresi azalabilir. El ve ayaklar dışında çene eklemleri, boyun, omuzlar, dirsekler, kalçalar, diz eklemleri sıklıkla tutulur ve hastalar günlük işlerini yapamaz ya da yürüyemez hale gelebilirler. Uzun süre devam eden eklem iltihapları eklemlerde kalıcı bozukluklara ve şekil değişikliklerine neden olabilirler. Bu hastalar kendilerini genel olarak da sağlıklı hissetmezler, halsizlik, iştahsızlık ve zayıflama diğer belirtilere eşlik eder.

Erken teşhis çok önemli

Tedavide en önemli nokta, hastalığın erken teşhis edilip uzman kontrolünde planlı şekilde takip edilmesidir. Bu tedavide çok sayıda ilacın bir arada kullanılması gerektiğinden hastanın ilaçlarıyla ilgili bilgi sahibi olması çok önemlidir. Bu hastalar beslenirken özellikle omega-3 içeren yağlı balıklar, portakal gibi bazı meyvelerin tüketimine ve selenyum takviyesine özen göstermeliler. C ve E vitamini içeren gıdaların antioksidan etkileriyle artrit gidişini olumlu etkileyebileceği tespit edilmiştir. İltihaplı romatizması olanların kilo almaktan kaçınmaları, sağlıklı bir diyet uygulamaları, sigara ve alkolden uzak durmaları gerekiyor.

Bu hastalıkta, hastanın günlük yaşamını sürdürmesini sağlamak amacıyla fonksiyonlarını koruması, eklemlerde şekil bozukluğu gelişmesini önlemeye çalışması gerekir. Günlük çalışma ve dinlenme dönemlerini ayarlamak ve uygun egzersizler her zaman yararlıdır. Bu amaçla fizik tedavi uygulamaları güzel sonuçlar verir.

İltihaplı romatizmaların erken teşhisi ve tedavisi geri dönmesi zor sonuçlarını önlemek için mutlaka gereklidir. Kişinin hastalığının özelliklerini bilmesi, ilaçlarını düzenli alması ve hekimiyle sürekli iş birliği içinde olması yararlıdır.