Yaşaşın kilolar!

Biz Türk kadınlarında hamile kalınca dokunulmazlık ilan edilmişçesine sanki bir daha böyle yemek yiyemeyecekmişiz gibi davranmamız kaçınılmaz sonlara sebep olur.

Haberin Devamı

İlk defa kilo almamız için geçerli bir sebebimiz var. Kilo problemi yaşı ne olursa olsun kadınların baş belasıdır. Başta kadın olmanın gerekliliği olan dış görünümümüze dikkat etme bizi kilo konusunda daha da hassas yapmaktadır. Hal böyle olunca kilo almak kabusuna karşı hep dikkat etmek durumunda kalırız.

Gebelikte kilo kontrolü nasıl yapılmalı?

Gebelikte kilo kontrolünü nasıl yapacağımız oldukça önemli bir konu. Hele ki iki bebek bekliyorsanız konu biraz daha hassas bir hal almaktadır. Hem bebeklerin sağlığı hem de annenin sağlığı açısından göz ardı edilmemesi gereken en önemli etmen beslenme konusudur. Mesleğim gereği karşılaştığım gebelik takiplerindeki ortak kaygı bebeğim kilo alsın ama ben kilo almayayım!

Peki ya bu mümkün mü? Elbet teki mümkün! İşin sırrı sağlıklı beslenerek gerekli kalori ve besleyici özelliği olan besinleri tüketimini sağlayarak gereksiz kalori kaynaklarından uzak durmak. Uzak durma kısmında yaşanan başarısızlıklar gebeliklerin fazla kilolarla sonuçlanmasına neden olur.

Haberin Devamı

Yaşaşın kilolar

Normal bir gebelikte alınması gereken kilo miktarı nedir?

Biz Türk kadınlarında hamile kalınca dokunulmazlık ilan edilmişçesine kendimize her şeyi hak görmemiz ve tatil olmuşçasına sanki bir daha böyle yemek yiyemeyecekmişiz gibi davranmamız kaçınılmaz sonlara sebep olur. Sağlıklı bir gebelikte alınması gereken kiloların çok çok üstüne çıkılır ve gebelik sonrası yaşanan depresyon kaynaklarının temel taşları atılmış olur. Üstelik hamilelik sırasında çok fazla yağ dokusunun oluşması bebekle ilgili yapılan ölçümlerin zorlaşmasına, erken doğum riskine, iri bebek doğumlarına, normal doğum olanaklarının sağlanamayıp sezaryenle doğum yapma gibi birçok soruna neden olabilir. Normalde alınması gereken kilo ikiz bebek bekleyen zayıf annelerde 18-23 kg arası, normal ağırlıktaki ve kilolu annelerde 15-20 kg arasıdır. Tek bebek bekleyenlere göre elbette biraz daha fazla büyümemiz normal karşılanmalıdır.

Yaşaşın kilolar

Haberin Devamı

Gebelik bilindiği gibi 3 trimestre ayrılmaktadır. İlk trimesterde alınan kiloların sonrasında verilmesi hep daha zor olmuştur. Bu yüzden kilo alırken hangi trimesterde kaç kilo aldığımız önemlidir. İlk trimesterde kilo alımı 1,5-2,5 kg arasında olmalı 2. Trimestrede kilo alımı 8,5-9,5kg son trimesterde ise 6-8,5 kg arasında kilo alımı bebekler ve anneler için en uygunudur.

BİR BESLENME UZMANINDAN DESTEK ALINMALI

İkiz gebelikte ya da tekil gebelikte bir beslenme uzmanından destek almak bebeğin adım adım gelişimi için ihtiyacı olan besin kaynaklarını almak ve kalori açığını uygun besinlerle karşılayabilmek açısından çok önemlidir. Çünkü kilo alımı bir yana gerekli enerji karşılanmazsa da ikiz bebek beklerken daha ciddi problemlerle karşılaşabiliriz. Zaten çoğul gebeliklerin doğum haftası tekil bebeklerden önce olduğundan yetersiz beslenmede bebek gelişimini olumsuz yönde etikiler ve erken doğum riskini tetiklediği gibi düşük doğum ağırlıklı bebeklere sahip olma riskini de artırır. Yani her şey de olduğu gibi gebelikte de denge çok önemli.

Haberin Devamı

İlerleyen yazılarımda sizlere belenme konusunda dengeleri nasıl sağlayacımızdan bahsedeceğim.

Yazarın Tüm Yazıları